Netcongestie: Waarom we soms 'file' op het stroomnet hebben.
Je hebt vast wel eens over netcongestie gehoord, maar wat betekent het eigenlijk? Simpel gezegd is netcongestie te vergelijken met een file op de weg, maar dan voor elektriciteit. Het elektriciteitsnet kan op bepaalde momenten niet al het verkeer – of in dit geval stroom – verwerken. Dit kan problemen veroorzaken voor iedereen die stroom gebruikt of levert.
Wat is netcongestie?
Netcongestie ontstaat wanneer er meer elektriciteit nodig is of wordt opgewekt dan het netwerk kan transporteren. Denk bijvoorbeeld aan een zonnige dag waarop zonnepanelen volop stroom leveren of een koude winteravond waarop iedereen zijn elektrische verwarming aanzet. Het netwerk raakt dan als het ware 'vol', waardoor het lastig wordt om al die stroom te transporteren van de ene plek naar de andere.
Hoe is dit probleem ontstaan?
Ons stroomnet is ooit ontworpen voor een wereld waarin energie vooral uit grote energiecentrales kwam. Maar tijden veranderen. Tegenwoordig wekken we steeds meer stroom op met zonnepanelen, windmolens en andere duurzame bronnen. Dat is geweldig, maar deze energie komt vaak op andere plekken en op andere momenten het net op dan vroeger. Voeg daar de groeiende vraag naar elektriciteit aan toe – denk aan elektrische auto’s en warmtepompen – en je hebt een recept voor overbelasting.
Bovendien gaat de uitbreiding van het stroomnet niet zo snel als de stijgende vraag. Nieuwe kabels en transformatoren aanleggen kost tijd, geld en ruimte, en dat is niet zomaar geregeld.
Wat zijn de gevolgen van netcongestie?
Netcongestie raakt ons allemaal. Bedrijven die willen verduurzamen, zoals fabrieken met zonnepanelen of laadpalen, lopen tegen problemen aan omdat ze hun stroom niet kwijt kunnen. En wat dacht je van nieuwe woonwijken die we zo hard nodig hebben? Ook daar is geen ruimte meer voor op het net.
Hoe lossen we netcongestie op?
We zijn druk bezig met het versneld uitbreiden van het netwerk. Maar dat is een enorme klus, die nog jaren gaat duren. Daarom zetten we ons ook hard in voor het slimmer en flexibeler gebruiken van het bestaande net. Bijvoorbeeld door energie tijdelijk op te slaan en te gebruiken op gunstigere tijden, als het net minder vol is. Dit kan bijvoorbeeld door je apparaten slimmer op elkaar afstemmen met een HEMS.
Netcongestie klinkt misschien technisch, maar het gaat over iets wat ons dagelijks leven direct beïnvloedt. Hoe sneller we samen oplossingen vinden, hoe soepeler de energietransitie zal verlopen.
Meer weten over deze innovatie?

Samen Vooruit kijken

Balanswijk
Belast het energienet zo min mogelijk in een Balanswijk

HEMS
Stuur je huishoudelijke apparaten automatisch aan

Netbewust thuisladen