Hoe werkt netbewust thuisladen?

Je bent overtuigd: je wilt netbewust gaan thuisladen. Wat goed! Maar hoe werkt dat eigenlijk? En kun je dat zelf ook al doen, zonder dat je een slim-laden app gebruikt? We leggen het je uit.

Optie 1: Handmatig netbewust laden

Kan jouw elektrische auto nog niet gekoppeld worden aan een slim laden-app? Of gebruik je liever geen app daarvoor? Dan kan je gewoon handmatig netbewust thuisladen. Je koppelt je auto gewoon pas aan de laadpaal als het gunstig is voor het net.

Dat doe je zo:

- Vermijd de piek op het net tussen 17.00 en 21.00 uur. Laad je auto pas daarna op.

- Ben je een dagje vrij en heb je je auto niet nodig? Laad je auto dan overdag op, bijvoorbeeld als de zon hard schijnt.

Optie 2: Automatisch netbewust laden

Je kunt je auto automatisch opladen met allerlei apps en systemen. Bijvoorbeeld door je auto (of de app van je auto) in te stellen zodat deze pas gaat laden op een rustig moment.

Je kunt ook kiezen voor één van de slim laden-apps op de markt. Dat werkt zo:

- Download een slim laden-app.

- Kies een laadstrategie. De netbewust laden-strategie is nu buiten de pilot nog niet beschikbaar. Wel kun je vaak kiezen voor de voordeligste laadoptie. Dan laadt je auto op als de dynamische energieprijzen zo goedkoop mogelijk zijn. Dat is vaak gelijk aan rustige momenten op het stroomnet.

Ga zelf aan de slag met één van deze mobiele apps:

- ANWB Slimladen

- Eneco SlimLaden

- Elektrisch Laden (Essent)

- Jedlix Smart Charging

- Stekker - SmartCharging

- Vattenfall app

Bovenstaande apps raadt Alliander aan en worden vermeld in alfabetische volgorde. De lijst is voor het laatst geüpdatet op 22 januari 2025.

Zo werken slim laden-apps

Het slimme systeem achter de app stemt de laadtijd van elektrische auto’s af op de capaciteit van het elektriciteitsnet. Dit gebeurt met behulp van algoritmes die continu data analyseren, zoals:

· Het energieverbruik in jouw buurt.

· De capaciteit van het elektriciteitsnet.

· Het moment waarop je auto volledig opgeladen moet zijn.

Deze data wordt verzameld via de laadpaal en een centrale server. De slimme software bepaalt vervolgens wanneer jouw auto het beste kan laden, bijvoorbeeld ’s nachts als de vraag naar stroom laag is.

De rol van het energienet en jouw laadpaal

Een cruciaal onderdeel van netbewust thuisladen is het flexibele energienetwerk. Dit netwerk kan vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen door gebruik te maken van informatie uit de hele keten: van energieproducenten tot eindgebruikers. Jouw laadpaal speelt hierin een belangrijke rol. Dankzij een internetverbinding communiceert de laadpaal continu met de centrale software.

De technologie werkt ook samen met hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Als er overdag veel zon of wind is, kan de software ervoor kiezen om auto's dan op te laden, zelfs als het tarief normaal gesproken hoger is. Dit helpt om overtollige duurzame energie slim te gebruiken.