Verduurzamen
U gaat uw huis of pand verduurzamen. De eerste stap is altijd goed isoleren .
Op naar duurzame energie
De energietransitie is in volle gang. We gaan van gas naar groen. Van ketel naar pomp. Van tanken naar laden. We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf op. Ons energienet is ruim 100 jaar oud en nog altijd betrouwbaar en veilig. Toch vraagt het anders gebruiken van energie om een update van ons net. Zo staan we voor de grootste verbouwing ooit.
Verduurzamen van meerdere adressen
Bent u als professionele partij (woningcorporatie, VVE, dienstverlener, gemeente, etc.) betrokken bij het verduurzamen van meerdere woningen? Welke stappen u moet zetten, is afhankelijk van hoe groot het project is.
Meer weten?
De kabels en leidingen voor gas en stroom liggen onder de vloer van uw woning.
Bij een storing, gaslek of onderhoudswerkzaamheden moeten onze monteurs er direct bij kunnen.
Is dit niet mogelijk? Dan voeren onze monteurs de werkzaamheden niet uit. De kosten voor het toegankelijk maken de leidingen en kabels betaalt u zelf.
Denk hierbij aan het openbreken en herstellen van de vloer. Of het leegzuigen van een gevulde kruipruimte met isolatiekorrels. Laat u vooraf goed informeren door een deskundige.
Kies voor isolatiemaatregelen waarbij de leidingen en kabels bereikbaar blijven.
Een eerste stap naar een duurzaam huis, is het isoleren van uw woning. Dit zorgt direct voor een lager energieverbruik.
Wat kunt u isoleren in de woning?
- De vloer: bodemisolatie (op bodem van kruipruimte) of vloerisolatie (tegen onderkant vloer).
- De muren: spouwmuur, binnenmuur, buitengevel
- De ramen: HR++ of HR+++ glas
- Het dak
Naast isoleren is een lage temperatuur verwarming zoals vloer- of wandverwarming een belangrijke voorwaarde voor het duurzamer maken van uw woning. Een wand- of vloerverwarming is nodig om een warmtepomp rendabel te krijgen.
Houd kabels en leidingen bereikbaar
De kabels en leidingen voor gas en stroom liggen onder de vloer van uw woning. Bij een storing, gaslek of onderhoudswerkzaamheden moeten onze monteurs er direct bij kunnen.
- Is dit niet mogelijk? Dan voeren onze monteurs de werkzaamheden niet uit.
- De kosten voor het toegankelijk maken de leidingen en kabels betaalt u zelf. Denk hierbij aan het openbreken en herstellen van de vloer. Of het leegzuigen van een gevulde kruipruimte met isolatiekorrels.
- Laat u vooraf goed informeren door een deskundige. Kies voor isolatiemaatregelen waarbij de leidingen en kabels bereikbaar blijven.
Heeft u geen aardgas meer nodig? Dan kunt u de gasaansluiting verwijderen.
Heeft u de gasaansluiting verwijderd? Daarna hoeft u geen netbeheerkosten meer te betalen voor de gasaansluiting.
Een Garantie van Oorsprong vraagt u aan bij VertiCer
Garantie van oorsprong
Een Garantie van Oorsprong is een digitaal certificaat waarmee u bewijst dat u stroom duurzaam opwekt. Eén GvO staat voor 1000 kWh zelfopgewekte stroom. En laat zien waar de stroom in Europa is opgewekt. Voor een GvO, ofwel groencertificaat, ontvangt u een vergoeding van een zelfgekozen handelaar, bijvoorbeeld uw energieleverancier.
Aanvragen GvO bij VertiCer
Een GvO vraagt u bij VertiCer aan. Als u het aanvraagformulier digitaal ondertekent, stuurt VertiCer de gegevens naar Liander toe.
Na uw GvO-aanvraag
Zodra wij uw aanvraag ontvangen hebben, vragen wij een plaatsingsbewijs van uw zonnepanelen en de huidige meterstanden op. Heeft u geen plaatsingsbewijs? Vraag dit op bij de installateur van uw zonnepanelen. Een plaatsingsbewijs is alleen geldig als zowel de plaatsingsdatum als het vermogen erop vermeld staan.
Wilt u weten of u een brutoproductiemeter nodig heeft? Neem dan contact op met het RVO. Voor het aanvragen van de plaatsing van een brutoproductiemeter neemt u contact op met een extern meetbedrijf.
Als u een slimme meter én een slimme brutoproductiemeter heeft, lezen wij op afstand uw meterstanden af. Is de meter en/of de brutoproductiemeter niet slim? Dan verzoeken wij u de meterstanden zelf door te geven.
Zelf doorgeven meterstanden
Wij vragen u alle meterstanden online door te geven. Vervolgens zorgen wij ervoor dat VertiCer uw meterstanden ontvangt.
Een groene EAN-code is de EAN-code van uw productie-installatie. Wilt u weten welke groene EAN-code bij uw productie-installatie hoort? Log dan in op Mijn Liander.
Salderen is het verrekenen van uw jaarlijkse stroomafname met uw jaarlijkse teruglevering. Wordt er zowel verbruik als teruglevering geregistreerd op de meter? Dan verrekent de energieleverancier dit aan het einde van het jaar met elkaar.
Verbruik in uw woning
Maakt u gebruik van een zonne-installatie, windmolen of biomassa? Dan is er sprake van opwek. U genereert energie. Opgewekte energie door bijvoorbeeld de zonne-installatie wordt in eerste instantie verbruikt in de woning. Denk hierbij aan een wasmachine, televisie en laptop. Op het moment dat de vraag om energie in de woning nihil is, wordt het overschot aan opgewekte energie teruggeleverd aan het net.
Salderen
Salderen vindt plaats wanneer uw energieleverancier de jaarnota opmaakt. Hier wordt uw teruggeleverde elektriciteit verrekend met uw verbruikte elektriciteit. Dit is salderen.
Terugleververgoeding
Er is een salderingsgrens, deze is voor iedereen anders. Salderen kan maximaal tot uw eigen jaarlijkse verbruik. Op het moment dat u meer teruglevert dan verbruikt krijgt u van de energieleverancier een terugleververgoeding. Een terugleververgoeding is dus niet hetzelfde als saldering. De terugleververgoeding is vaak lager dan het normale tarief voor verbruik of saldering.