Nieuwbouw
Voor het bouwen van een nieuwbouwwoning is stroom nodig. Eerst vraagt u of uw aannemer/projectbegeleider een bouwaansluiting aan. Als uw nieuwbouwwoning klaar is, kunt u de bouwaansluiting laten omzetten in een vaste aansluiting.
Let op: wilt u een gasaansluiting in uw nieuwbouwhuis? Dan heeft u een vergunning nodig, deze vraagt u aan bij uw gemeente.
Soorten bouwaansluitingen
- 3x25A (standaardaansluiting) standaardapparaten, zoals een elektrische kookplaat, elektrische boiler, koelkast, hybride warmtepomp, wasmachine, computer, verlichting.
- 3x35A standaardapparaten en daarnaast ook apparaten die meer vermogen nodig hebben. Zoals een jacuzzi, hottub, (5-pits) elektrische kookplaat, sauna, elektrische warmtepomp.
Als particulier vraagt u bijna nooit een bouwaansluiting aan. U kunt ook kiezen voor een stroomaansluiting met een capaciteit groter dan 3x35A. Als particulier heeft u dit zelden nodig. Vraag altijd een installateur om advies over welke aansluiting u nodig heeft. Wij mogen u hierover niet adviseren.
Eenmalige kosten
Het bedrag hangt af van de capaciteit die u kiest. Een bouwaansluiting wordt altijd doorgetrokken naar een vaste aansluiting in de meterkast van uw woning. Dit betekent dat in de opdrachtbevestiging een bedrag voor de bouwaansluiting en een bedrag voor de latere, vaste aansluiting vermeld staan. Voor deze twee aansluitingen ontvangt u twee aparte rekeningen.
Periodieke kosten
De netbeheerkosten (onder andere voor meterhuur en transport) betaalt u maandelijks via uw energieleverancier. Het bedrag is afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting.
Voorwaarden bouwaansluiting
Let op: Een houten bouwkast is niet toegestaan, tenzij het slechts een omhulsel betreft dat door KEMA of een andere onafhankelijke keuringsinstantie is goedgekeurd en voldoet aan de overige eisen benoemd in onderstaande documenten.
Algemene voorwaarden aansluiting en transport
Algemene Voorwaarden werkzaamheden en diensten