Warmtepomp
Voor installatie van een hybride warmtepomp is het meestal niet nodig om de stroomaansluiting te verzwaren. Een erkend installateur adviseert u of de huidige aansluiting geschikt is of dat er aanpassingen nodig zijn.
Wilt u een elektrische warmtepomp?
Let op: gaat u overstappen op een volledig elektrische warmtepomp? Dan zijn er soms wel aanpassingen nodig aan de aansluiting. Een volledig elektrische warmtepomp verzorgt de verwarming van uw woning én het warme water uit de kraan en douche. Deze verbruikt daardoor meer stroom. Vaak is er daarom een 3x25A aansluiting nodig om de warmtepomp (tegelijk met andere hoog verbruik apparaten: zoals een inductie kookplaat) te kunnen gebruiken.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie over warmtepompen op verbeterjehuis.nl.
Meer informatie over verduurzamen? Kijk dan op Milieu Centraal.nl.
U kunt ook contact opnemen met een erkend installateur of ga eens langs bij het energieloket in uw gemeente.
Nee.
Een hybride warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel. U heeft dus nog gas nodig. De cv-ketel springt bij als het erg koud is of als er warm water nodig is in de keuken of douche. U bent met een hybride warmtepomp dus niet van het aardgas af.
Zo kunt u wel van het gas af:
Met een volledig elektrische warmtepomp
Dit type warmtepomp heeft naast een binnen- en buitenunit (of b.v. bodembron) ook een voorraadvat voor warm water. Met een volledige elektrische warmtepomp kunt u volledig van het gas af. Een vereiste is goede isolatie van de woning en een verwarmingssysteem wat geschikt is voor verwarmen met lage temperaturen. Als isolatie nog moet worden verbeterd, is de hybride warmtepomp een tussenoplossing.
Met een aansluiting op een warmtenet
Uw gemeente geeft of er een warmtenet komt in uw wijk, en wanneer. De hybride warmtepomp kan (afhankelijk van hoelang het duurt tot het warmtenet er is) een goede tussenoplossing zijn.
Met een hybride warmtepomp en groen gas
U maakt dan gebruik van groen gas in plaats van aardgas. Een klein deel van de huizen kan niet verwarmd worden met een warmtenet of volledig elektrische warmtepompen. Dan is groen gas een optie als aanvulling op de hybride warmtepomp. Maar let op! Als bewoner kunt u hier niet zelf voor kiezen.
Door uitbreiding van de hybride warmtepomp met een voorraadvat voor warm water
Heeft u na de aanschaf van een hybride warmtepomp uw huis beter heeft geïsoleerd? En kan uw woning verwarmd worden zonder aardgas? Breid dan de warmtepomp uit. Dit kan door het aanschaffen van een voorraadvat, zodat het warme water niet via aardgas wordt geleverd.
Nee. U bent niet verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Maar, in de toekomst zou dit kunnen veranderen.
De overheid is van plan om vanaf 2026 te verplichten dat nieuwe verwarmingsinstallaties duurzamer zijn dan de huidige cv-installaties. Dat betekent dat u vanaf 2026 verplicht bent om minimaal een hybride warmtepomp te installeren op het moment dat u uw cv-installatie gaat vervangen.
Op deze verplichting komen uitzonderingen, zoals voor woningen die binnen een bepaalde termijn overgaan op een warmtenet. Of situaties waarin het technische en/of economisch niet haalbaar is. De komende jaren worden deze plannen verder uitgewerkt.
Een eerste stap naar een duurzaam huis, is het isoleren van uw woning. Dit zorgt direct voor een lager energieverbruik.
Wat kunt u isoleren in de woning?
- De vloer: bodemisolatie (op bodem van kruipruimte) of vloerisolatie (tegen onderkant vloer).
- De muren: spouwmuur, binnenmuur, buitengevel
- De ramen: HR++ of HR+++ glas
- Het dak
Naast isoleren is een lage temperatuur verwarming zoals vloer- of wandverwarming een belangrijke voorwaarde voor het duurzamer maken van uw woning. Een wand- of vloerverwarming is nodig om een warmtepomp rendabel te krijgen.
Houd kabels en leidingen bereikbaar
De kabels en leidingen voor gas en stroom liggen onder de vloer van uw woning. Bij een storing, gaslek of onderhoudswerkzaamheden moeten onze monteurs er direct bij kunnen.
- Is dit niet mogelijk? Dan voeren onze monteurs de werkzaamheden niet uit.
- De kosten voor het toegankelijk maken de leidingen en kabels betaalt u zelf. Denk hierbij aan het openbreken en herstellen van de vloer. Of het leegzuigen van een gevulde kruipruimte met isolatiekorrels.
- Laat u vooraf goed informeren door een deskundige. Kies voor isolatiemaatregelen waarbij de leidingen en kabels bereikbaar blijven.