Tips bij verduurzamen

Kijk met een erkend installateur naar jouw verduurzamingsplannen. Vind jouw installateur via de website van Techniek Nederland. De installateur kan je goed adviseren en tips geven wat het beste past in jouw situatie.

  • Check bij zware elektrische apparatuur zoals zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen en thuisbatterijen of deze op 3 fases of de juiste kabels in de eigen woning zijn of worden aangesloten.
  • Wil je zonnepanelen? Check dan eerst of je huidige energie aansluiting en meter geschikt zijn Mijn Liander.
  • Check vervolgens of er al spanningsproblemen in jouw buurt bekend zijn via de postcodechecker.
  • Kijk naar het aantal zonnepanelen en de opstelling ervan. Kies bij voorkeur voor een Oost- West opstelling van de zonnepanelen op je dak. Dan worden de zonuren beter verspreid over de dag en voorkom je de piek op het midden van de dag. Zo slaat je omvormer er dan minder snel uit als het druk is op het net in jouw buurt. Zo haal je het meeste eruit én belast je het stroomnet ook minder. 
  • Check voor nog meer tips natuurlijk ook Milieu Centraal.

Je kan ook energie besparen 

Zorg voor inzicht in je energieverbruik en maak keuzes om energie te besparen. Dat kan op verschillende manieren.  

  • Isoleer allereerst je huis goed. Wat je niet gebruikt hoef je ook niet te betalen.
  • Controleer of je grote ‘energieslurpers’ hebt. Denk aan een oude vriezer of een elektrische boiler. Om  precies te zien hoeveel jouw apparaat verbruikt kan je er een verbruiksstekker tussen zetten. Daarmee kun je zelf controleren of je apparaat een beetje energiezuinig is. Zo'n verbruiksstekker kun je gewoon kopen bij de bouwmarkt.  
  • Voorkom sluipverbruik. Dat is het verbruik van energie door apparaten die stand-by of uit staan. Met name verouderde apparaten vragen automatisch stroom als ze in het stopcontact zitten. Denk daarbij aan computers, televisies en bijvoorbeeld de oplader van je elektrische tandenborstel of telefoon. Schakel deze apparaten helemaal uit als je ze niet gebruikt en steek opladers alleen in het stopcontact als je aan het opladen bent. 
  • Ga je op vakantie, zet dan je internet modem, game console zoals Playstation, kokend waterkraan of boiler helemaal uit. Dit zijn erg grote sluipverbruikers. 
  • Wist je dat een goed gevulde koelkast minder energie verbruikt? Dat komt omdat de koelkast minder lucht moet verkoelen en daardoor minder energie verbruikt. Met een volle koelkast bespaar je tussen de 20 en 40 euro per jaar. 
  • Die koelkast kun je het beste op een koele plek zetten. Zet hem dan ook nog 10 centimeter van de muur, dan kan hij zijn warmte beter kwijt en slaat hij minder vaak aan. Zo bespaar je gemiddeld tot wel 15 euro per jaar aan energie.

Heb je zonnepanelen of een warmtepomp?    

  • Heb je zonnepanelen of een warmtepomp laten plaatsen? Meldt ze aan op energieleveren.nl. Zo krijgen we beter inzicht in de belasting op het stroomnet en kunnen we inspelen op mogelijke overbelasting van het net.  
  • Gebruik de opgewekte energie zoveel mogelijk op de momenten dat er volop zon is. Zo voorkom je dat jouw omvormer afschakelt. `Ben je overdag aan het werk? Plan dan je vaatwasser en wasmachine in op de uren dat de zon schijnt. Je kan ook kiezen voor zogeheten slimme apparaten. Die gaan aan op het moment dat de zonnepanelen veel stroom opwekken.
Eerste zonnepanelen van Nederland

Stroomversnellers

De energietransitie kan nog behoorlijk ver weg voelen. Vroeg of laat gaat het u ook raken. Dat kan spannend zijn. Gelukkig zijn er pioniers en enthousiastelingen. Zij banen op hun eigen manier en op hun eigen tempo, een weg in het oerwoud van de energietransitie. Zij gaan met de stroom mee.

Laat u inspireren door Ed en Caty