Help het drukke stroomnet verlichten
Het stroomnet zit op steeds meer plekken vol. Daarom zijn we bezig met het uitbreiden en het verzwaren van het net. Maar ook het verminderen van jouw stroomverbruik kan helpen de druk op het net te verlichten. We geven je een aantal tips.
Gebruik je stroom slim
Op sommige momenten van dag is er niet overal voldoende stroom beschikbaar voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan de avondpiek, als veel mensen thuiskomen van werk. Dan verwarmen we ons huis, gebruiken veel huishoudelijke apparaten, zoals de wasmachine en elektrische kookplaat en laden de elektrische auto op. Probeer het gebruik van zware elektrische apparaten tijdens deze piekuren te vermijden. Dat helpt om de druk op het stroomnet te verlagen.
Heb je zonnepanelen?
Ook op momenten dat de zon veel schijnt kan de druk op het stroomnet hoog oplopen. Dan kan het gebeuren dat jouw zonnepanelen automatisch afschakelen. Gebruik daarom dan de zonnestroom direct als je het zelf opwekt. Stroom die je zelf gebruikt, hoeft namelijk niet over het net vervoerd te worden.
Laad je auto slim op
Heb je een elektrische auto? Maak dan gebruik van slim laden. Zodat je je laadgedrag automatisch aanpast op basis van de beschikbare ruimte op het stroomnet.
Cookies
Een duurzaam huis
Slim gebruik van energie begint bij het verduurzamen van je huis. En isoleren is daarbij een goede eerste stap. Door goede isolatie houd je warmte binnen en hoef je dus niet onnodig veel te stoken. Ook draagt een duurzame energievoorziening, zoals een warmtepomp en zonnepanelen bij aan een duurzame woning.
Wil je weten wat voor jouw woning mogelijk is? Laat je altijd adviseren door een erkend installateur. Of kijk op de website van Milieu Centraal voor meer praktische tips.
Het energienet toekomstbestendig maken
Wij maken onze gas- en stroomnetten klaar voor een duurzame toekomst. We trekken kabels, bouwen elektriciteitshuisjes en realiseren nieuwe stroomaansluitingen. Dit is een gigantische verbouwing. 1 op de 3 straten gaat open. Elke week plaatsen we zo’n zestig nieuwe elektriciteitshuisjes en de daarbij horende kilometers kabel. Dat is tot 2030 nodig voor een onbezorgde energietoekomst. Het werk in de straat kan langer duren dan je lief is. Wij informeren je hierover, zodat je weet waar je aan toe bent. En we doen er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo gaan we samen met de stroom vooruit.
Werk in uitvoering
Je ziet onze monteurs steeds vaker, want we voeren meer werk uit dan we ooit hebben gedaan. Dat geeft overlast en misschien een stroomonderbreking. In elke buurt hebben we ruimte nodig voor kabels en elektriciteitshuisjes. Dan gaat de straat open, soms zelfs tot in de voortuin. We doen er alles aan om dit zoveel mogelijk te beperken en we houden rekening met de omgeving. Zo kan iedereen toegang houden tot energie.
Het is helaas niet altijd mogelijk om rekening te houden met andere werkzaamheden. Zo kan het zijn dat er meerdere werkzaamheden in jouw buurt tegelijk plaatsvinden, vlak na elkaar of met een langere tijd daartussen. Wil je weten waar we aan het werk zijn? Bekijk de werkzaamheden en plannen:
Ga mee met de stroom vooruit
De energietransitie is in volle gang. We gaan van gas naar groen. Van ketel naar pomp. Van tanken naar thuis. We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf steeds meer stroom op. Ons energienet is ruim 100 jaar oud en nog altijd betrouwbaar en veilig. Toch vraagt het anders gebruiken van energie om een update van ons net. Zo staan we voor de grootste verbouwing ooit.
Bekijk hier wat dat voor jou betekent