Buurtaanpak stroomnet

We gebruiken steeds meer stroom. Ook wekken we steeds meer stroom op met bijvoorbeeld zonnepanelen. Daardoor is het druk op het stroomnet. Om dit probleem aan te pakken, gaan we aan de slag met de buurtaanpak. Door per buurt aan de slag te gaan, verminderen we de overlast en werken we sneller en slimmer om storingen of spanningsproblemen voor te zijn. We verzwaren en breiden bijna alle laagspanningsnetten uit. Laagspanning is de stroom die bij u uit het stopcontact komt.

Wat gaan we doen?

Om het stroomnet klaar te maken voor de toekomst, zijn we steeds vaker buiten aan het werk. We trekken kabels, bouwen elektriciteitshuisjes en realiseren nieuwe elektrische aansluitingen. De elektriciteitshuisjes - ook wel elektriciteitsruimtes genoemd - zijn een belangrijke bouwsteen van ons energienetwerk. 

We staan dus voor een gigantische verbouwing. Dit is nodig om ons stroomnetwerk tot aan de voordeuren betrouwbaar en krachtig te houden. En natuurlijk om voorbereid te zijn op de energietransitie. 
Daarom gaan we de komende jaren:

  • 3.000 kilometer nieuwe kabels aanleggen.
  • 25.000 nieuwe elektriciteitshuisjes extra plaatsen.
  • 1.200 kilometer gasnet vervangen.

Cookies

Accepteer marketing cookies om dit te bekijken

Voordelen van de buurtaanpak 

  1. Overlast voor bewoners wordt kleiner, doordat we werkzaamheden voor uitbreiding van het stroomnet combineren.
  2. Slimmere samenwerking met de gemeente door een plan per buurt.
  3. Snel het net uitbreiden om nieuwe ontwikkelingen in de wijk mogelijk te maken.

Kortere kabels, meer elektriciteitshuisjes

Via elektriciteitskabels wordt de stroom door de buurt verdeeld. Hoe langer de kabel is, hoe sneller de spanning afneemt. Terwijl we steeds meer stroom nodig hebben. We maken de kabels daarom korter en daarmee krachtiger. Dit doen we door meer elektriciteitshuisjes tussen onze kabels te plaatsen. We kijken samen met de gemeente zorgvuldig naar de plek van de huisjes.

Wij vinden het ook belangrijk dat de elektriciteitshuisjes passen in het (stedelijke) landschap. De huisjes hebben een standaard maat. Wel is er voor gemeenten de optie om hier zaken in aan te passen. Zodat het beter past in de omgeving. Denk aan het materiaalgebruik aan de buitenkant en de kleur van het gebouw, de deur en de roosters.

Wat levert het op?

Door het plaatsen van nieuwe huisjes, worden de huidige huisjes ontlast. U en uw buren kunnen dan voldoende stroom ontvangen. We kijken naar de buurten die dit het hardst nodig hebben. Dat doen we op basis van het verwachte verbruik met de plannen van de gemeente of van woningbouwverenigingen. Het is nodig om deze plannen goed op elkaar af te stemmen. Zo blijft iedereen toegang houden tot energie en kunnen we verder verduurzamen.

Iedereen gaat er iets van merken

De werkzaamheden brengen ook overlast met zich mee. In elke buurt hebben we ruimte nodig voor kabels en ruimtes. Dan gaat de straat open, soms zelfs tot in de voortuin. We houden zoveel mogelijk rekening met de omgeving. En we vragen om begrip en samenwerking. Zodat iedereen toegang blijft houden tot energie.

Het zal niet altijd mogelijk zijn om rekening te houden met andere werkzaamheden. Daarvoor is onze opgave gewoonweg te groot. Hoe dichter bij de uitvoeringsdatum, hoe minder ruimte er is om af te wijken van de planning. Daarom is het zo belangrijk om op tijd met elkaar in overleg te gaan over de werkzaamheden.

Parallel aan de buurtaanpak werkt Liander ook aan andere onderhoudsprojecten en vervangingswerkzaamheden in de gemeente.

Planning per buurt

Per buurt houden we bewoners op de hoogte van de werkzaamheden. Dat doen we met een brief vooraf en actuele informatie op de projectpagina. Bekijk hieronder de gemeenten en buurten waar wij nu aan het werk zijn voor de buurtaanpak.

Plaats
Benthuizen
Werkgebied
Benthuizen Dorp West en Oost
Soort werkzaamheden
Uitbreiding stroomnet
Start-en einddatum
Eind 2024 - derde kwartaal 2025
Lees meer informatie
Plaats
Katwijk
Werkgebied
Dorp
Soort werkzaamheden
Uitbreiding stroomnet
Start-en einddatum
Derde kwartaal 2025 - midden 2026
Lees meer informatie
Plaats
Rijpwetering
Werkgebied
Rijpwetering
Soort werkzaamheden
Uitbreiding stroomnet
Start-en einddatum
Eind 2024 - derde kwartaal 2025
Lees meer informatie

Meer weten?





Overige vragen buurtaanpak

Heeft u andere vragen over de buurtaanpak? Neem dan contact op via de knop hieronder!