Hoe veilig is een elektriciteitshuisje?
Elektromagnetische velden
Elektromagnetische velden (kortweg EMV) ontstaan overal waar elektriciteit wordt gebruikt. Deze (onzichtbare) velden ontstaan wanneer elektrische ladingen in beweging zijn. Bijvoorbeeld wanneer elektriciteit door een stroomkabel of elektriciteitshuisje loopt. Maar ook bij alle elektrische apparaten in en rondom ons huis, denk hierbij aan mobiele telefoons, televisies, stofzuigers of magnetrons. Elektromagnetische velden worden kortweg magneetvelden genoemd en worden gemeten in microtesla.
Geluid
Geluid is een hoorbare trilling die zich als een (onzichtbare) golfbeweging verplaatst. Hoe hoger deze golf, hoe harder het geluid. Hoe sneller deze golf hoe hoger het geluid. Een elektriciteitshuisje maakt een geluid met een lange golf, wat betekent dat het een lage toon produceert. We meten het geluidsniveau in decibel (dB).
De Rijksoverheid heeft normen voor geluid vastgelegd. Deze normen geven aan wat het maximale toegestane geluidsniveau op verschillende tijdstippen van de dag is, afhankelijk van de woonomgeving. In de grafiek hieronder ziet u het aantal decibel in een landelijke omgeving, een rustige woonwijk met weinig verkeer en een woonwijk in de stad. Ook ziet u de aanbevolen richtwaarden in de woonomgeving overdag, in de avond en in de nacht.
Onze elektriciteitshuisjes voldoen ruim aan deze norm voor geluid van de Rijksoverheid.
Hoeveel geluid een elektriciteitshuisje precies produceert, hangt af van de grootte van de transformatoren in het huisje en of deze op maximale kracht draaien. Als de transformator maximaal draait dan is op 1 meter afstand van het huisje een geluid te horen van tussen de 30 en 32 dB. Dit is vergelijkbaar met gefluister (30 dB) en de geluiden in een woonkamer (40 dB) (bron: Atlas Leefomgeving).
In de praktijk draait de transformator gemiddeld maar op zo'n 60% van zijn kracht en ’s nachts meestal op minder dan 50%. Daarmee valt het waarneembare geluid naast een elektriciteitshuisje dus ook lager uit. Vaak gaat het geluid op in omgevingsgeluid.
Brandbeveiliging
De huisjes schakelen automatisch uit bij bijvoorbeeld een storing of een brand. Dankzij het ontwerp van het elektriciteitshuisje, beperkt een eventuele calamiteit zich tot het huisje zelf.