Elektrisch koken
Nederland gaat van het aardgas af. Wilt u zelf ook minder gas verbruiken? Kook dan elektrisch op bijvoorbeeld een inductiekookplaat of een keramische kookplaat.
Is de aansluiting geschikt om elektrisch te koken?
Het soort kookplaat en het merk bepalen welke aansluiting u nodig heeft. Voor de kleinere, eenvoudige kookplaten kan een 1-fase-aansluiting genoeg zijn. Maar voor een moderne inductiekookplaat heeft u een 3-fasen-aansluiting nodig. Wilt u advies hierover? Vraag dan het bedrijf die de elektrische kookplaten verkoopt of een erkend installateur. Zij geven u ook advies over het plaatsen van een krachtstroom stopcontact voor de vijfpolige stekker van de kookplaat.
Tip! Kijk alvast welke aansluiting u nodig heeft of welke u nu heeft.
Meer weten?
De meest bekende vormen van elektrisch koken, zijn koken op een inductie, een keramische of een (ouderwetse) elektrische kookplaat. Het koken op een inductie kookplaat verbruikt het minste stroom.
- De inductie kookplaat verbruikt het minste stroom. Deze verbruikt 175 kWh per jaar.
- Een keramische kookplaat verbruikt 30 procent: ongeveer 225 kWh per jaar.
- Een 'ouderwetse' elektrische kookplaat met een spoel als hittebron verbruikt het meest: ongeveer 260 kWh per jaar.
(Bron: MilieuCentraal)
Koken met inductie is het zuinigst. Andere voordelen zijn:
- De temperatuur is snel en goed te regelen. Hierdoor lijkt het op koken op gas.
- De kookplaat zelf wordt niet heet. De plek waar de pan staat koelt snel af als de pan van de plaat gehaald wordt.
- De kookzones reageren alleen als er een pan op staat.
- Er zijn geen vlammen en dus ook geen verbrandingsgassen die van de vlammen afkomstig zijn. Hierdoor blijft de lucht in huis schoner.
- De plaat is makkelijk schoon te maken.
(Bron: MilieuCentraal)
Warmtepomp
Wilt u een warmtepomp?
Verduurzamen
Wilt u aardgasloos wonen?
Zonnepanelen