Tarieven
De inkomsten uit de tarieven investeren wij in het energienet . We onderhouden of vernieuwen kabels en leidingen.
Doorlopende kosten
U betaalt doorlopend een vast bedrag voor het gebruik van uw stroom- en/of gasaansluiting. Dit bedrag wordt per jaar vastgesteld en dit brengt uw energieleverancier maandelijks in rekening. Bekijk de kosten in het document hieronder of op het jaaroverzicht van uw energieleverancier.
Eenmalige kosten
Download hier de eenmalige tarieven van de netbeheerderskosten voor uw stroom- en/of gasaansluiting, zoals een nieuwe aansluiting, wijzigen van een aansluiting, verwijderen van een aansluiting of een extra meetpunt.
Meer weten?
Gebruikte eenheden
Stroom - A = Ampère | Gas - m3 (n)/h = normaal kubieke meter gas per uur
Meerlengte
Als de aansluiting meer dan 25 meter van ons hoofdnet afligt, dan is er meer kabel en/of leiding nodig. Deze meerlengte berekenen wij aan u door.
Graafwerkzaamheden
Graaf niet zelf als voorbereiding op onze werkzaamheden. Zelf graven kan gevaarlijk zijn. Ook doet het niets met het tarief dat wij hanteren. U krijgt geen korting.
Stroom
De typen stroomaansluitingen 1x25A, 1x35A en 1x40A vallen in de zelfde tariefgroep als 3x25A. Daarom kan er op uw energierekening 3x25A staan terwijl u een 1x25A, 1x35A of 1x40A aansluiting heeft.
Gas
De tarieven gelden voor het lagedruk-gasnet. Voor aansluitingen op het hogedruk-gasnet kunt u een aparte offerte aanvragen.
Liander werkt aan het energienet in uw regio. We beheren ruim 40.000 kilometer gasnet en 90.000 kilometer stroomnet. En we zorgen ervoor dat 3 miljoen huishoudens en bedrijven energie kunnen gebruiken. U betaalt hiervoor netbeheerkosten via uw energieleverancier.
De inkomsten uit de tarieven investeert Liander in het energienet. We onderhouden of vernieuwen de bestaande stroomkabels en gasleidingen in uw regio. Ook breiden we het energienet uit op plekken waar dat nodig is. Daarnaast investeren we in innovatieve oplossingen, om storingen te voorkomen of sneller op te lossen en om het energienet zo optimaal mogelijk te kunnen benutten.
De energienetten van Liander behoren tot de betrouwbaarste ter wereld
Met een leveringszekerheid van 99,99 procent. Liander doet er alles aan om dat zo te houden. Door de overgang naar een duurzame samenleving nemen de investeringen in de stroomnetten de komende jaren fors toe. De verwachting is dan ook dat de tarieven voor netbeheer op de lange termijn gaan stijgen.
U betaalt de netbeheerkosten niet direct aan ons. Dit gaat via de factuur van uw energieleverancier. Ongeveer driekwart van het bedrag dat u betaalt aan uw energieleverancier, is voor het gebruik van de stroom en het gas en aan energiebelasting.
Gemiddeld is een kwart bestemd voor Liander. Wij zijn geen energieleverancier, maar maken het mogelijk dat anderen (energieleveranciers) gas en/of stroom bij u leveren.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is de toezichthouder op de energiemarkt. De ACM bepaalt hoe hoog de tarieven voor netbeheer mogen zijn.
De netbeheerkosten bestaan uit:
- onderhoud van de aansluiting
- kosten voor het gebruik van het gas- en stroomnetwerk
- huur van de stroom- en/of gasmeter
Stroomtarieven
Per 1 januari 2025 stijgen zowel de periodieke als de eenmalige en overige tarieven voor stroom van Liander.
Gastarieven
Voor gas geldt dat de transport tarieven dalen maar de aansluit tarieven stijgen, in totaal zal voor de meeste klanten het totale gastarief iets dalen.
Tarieven komende jaren
We verwachten dat de netbeheerkosten de komende jaren nog wel zullen stijgen. Maar niet zo veel als afgelopen jaren.
Netverlies
Bij het transporteren van stroom en gas gaat een deel van de energie verloren. Dat gebeurt ook bij het omzetten van hoogspanning naar laagspanning. Dat noemen we netverlies. Netbeheerders betalen voor deze netverliezen. De kosten voor stroom en gas zijn gestegen. Hierdoor stijgen ook de kosten van de netverliezen.
Andere oorzaken van de tariefstijging zijn:
- Van 2022 tot 2024 zijn te lage tarieven voor stroom berekend. Dit wordt deels gecorrigeerd in de tarieven van 2025.
- De inkoopkosten die wij betalen aan landelijk netbeheerder TenneT zijn gestegen.
Lees verder over de tariefwijzigingen in 2025 via het nieuwsbericht of op de website van het ACM.
De datum van uw aanvraag bepaalt uw tarief.
- Dit betekent dat alle aanvragen die tot en met 31 december 2024 bij ons binnen komen, nog vallen onder de tarieven uit 2024.
- Alle aanvragen die bij ons vanaf 1 januari 2025 binnen komen, vallen onder de vernieuwde tarieven van 2025.
Niet iedere kubieke meter gas die door de leidingen via de gasmeter het huis binnenkomt geeft dezelfde hoeveelheid energie. Sommige dagen heeft u meer gas nodig om uw huis te verwarmen dan andere dagen.
Toch willen we in Nederland dat iedereen evenveel betaalt voor de energie die u ook echt krijgt. U betaalt niet voor de hoeveelheid gas maar voor de energie die dat gas u oplevert. Daarom werken we in Nederland met het Standaard jaarverbruik gas.
Tarieven
Download tarieven openbare verlichting
Tarieven
Downloaden tarieven openbare laadpalen
Tarieven