Standaard Jaarverbruik Gas (SJV)
Niet iedere kubieke meter gas die door de leidingen via de gasmeter het huis binnenkomt geeft dezelfde hoeveelheid energie.
Waarom werken we in Nederland met een Standaard Jaarverbruik Gas (SJV)?
Sommige dagen heeft u meer gas nodig om uw huis te verwarmen dan andere dagen. Toch willen we in Nederland dat iedereen evenveel betaalt voor de energie die u ook echt krijgt. U betaalt niet voor de hoeveelheid gas maar voor de energie die dat gas u oplevert.
Daarom werken we in Nederland met het Standaard Jaarverbruik Gas. De netwerkkosten hangen bij een gasaansluiting met een capaciteit tot en met 10 m³/h (G4 en G6-aansluiting) af van je persoonlijk standaard jaarverbruik (SJV).
Was uw standaard jaarverbruik bijvoorbeeld minder dan 500 m³ gas? Dan staat op uw jaarafrekening de tariefgroep van 0 m³ tot 500 m³. Was uw standaard jaarverbruik meer dan 500 m³ gas? Dan ziet u op uw jaarafrekening de tariefgroep van 500 m³ tot 4000 m³.
Wat wordt er nog meer met het Standaard Jaarverbruik Gas (SJV) gedaan?
Het Standaard Jaarverbruik Gas wordt niet alleen gebruikt om de netwerkkosten te bepalen. Het Standaard Jaarverbruik wordt ook gebruikt om te schatten hoeveel gasverbruik er komend jaar gaat zijn.
Gas wordt namelijk niet opgewekt, maar ingekocht. Op basis van de inschatting per jaar wordt de inkoop-, opslag- en transportprijs van gas vastgesteld. Uw energieleverancier gebruikt deze inschatting om het gas mee in te kopen en de voorschotten te bepalen om veel bijbetalen te voorkomen.
Wat zijn de voorwaarden om het standaard Jaarverbruik Gas (SJV) te berekenen?
Als we een nieuwe meterstand ontvangen van uw energieleverancier, berekenen we het standaard jaarverbruik opnieuw. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- De periode tussen twee meterstanden moet minstens 300 dagen zijn.
- In deze periode moeten de volledige maanden januari en februari vallen.
- De meterstand mag niet geschat zijn.
Hoe wordt het Standaard Jaarverbruik Gas (SJV) berekend?
Het standaard jaarverbruik is grotendeels gebaseerd op het werkelijke gasverbruik. Het is het verwachte verbruik in een standaardjaar.
Let op: Het afgerekende jaarverbruik op uw energienota is dus niet hetzelfde als het standaard jaarverbruik. Waardoor kan het standaard jaarverbruik afwijken:
- Soms is het een warmer of kouder jaar dan normaal.
- De ene keer zit er meer energie in een kubieke meter gas dan de andere keer. Dit wordt ook wel de calorische waarde genoemd.
- Soms staat er iets meer druk op het gas dan de andere keer.
Die verschillen corrigeren we door een aantal kubieke meter bij uw werkelijke verbruik op te tellen of af te trekken. Zo komen we op het standaard jaarverbruik.
Meer weten?
Absoluut. Dit kunt u doen door:
- Het verbeteren van de isolatie van uw huis
- Het regelmatig onderhouden van uw verwarmingssysteem
- Het gebruik van energiezuinige apparaten
- En door bewust om te gaan met energie.
Door energie te besparen, kunt u niet alleen de energierekening verlagen, maar ook bijdragen aan een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
Voor zowel stroom als gas vindt u netbeheerkosten terug op de jaarrekening van uw energieleverancier. Deze kosten zijn onder andere gebaseerd op de aansluiting die u heeft. Bekijk welke aansluiting u heeft door in te loggen op uw Mijn Liander account.
Periodieke kosten
De periodieke kosten (capaciteitstarief) vindt u in ons tarievenoverzicht. Ook op de jaarrekening van uw energieleverancier vindt u deze periodieke kosten.
Het Standaard Jaarverbruik Gas (SJV) is terug te zien op de rekening en/of het verbruiksoverzicht van de energieleverancier,
Heeft u vragen waar u het Standaard Jaarverbruik Gas kunt vinden of hoe u kunt zien dat er een wijziging is geweest? Neemt u dan contact op met uw energieleverancier.
Nee. Als uw standaard jaarverbruik afneemt, kan het zijn dat u in een andere tariefgroep valt. Dit verrekenen we niet met terugwerkende kracht, of het tarief nu te hoog óf te laag is geweest.
Tariefgroep nieuwe bewoner
Als u een nieuwe bewoner bent, komt u in het capaciteitstarief gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoner. Neem contact op met onze klantenservice als na een jaar blijkt dat u in een lagere groep valt.
Het standaard jaarverbruik (SJV) is het verwachte jaarverbruik van gas op een aansluiting in een standaardjaar. Dat wil zeggen, een jaar met gemiddelde klimaatomstandigheden.
Correctie jaarverbruik
We baseren het SJV grotendeels op uw werkelijke gasverbruik van het voorgaande jaar. Maar er spelen ook andere zaken mee. Zoals:- De calorische waarde: soms zit er iets meer energie in een kubieke meter gas dan een andere keer.
- De druk: soms staat er iets meer druk op het gas dan de andere keer.
- De temperatuur: warmer gas bevat minder energie dan kouder gas.
- Die verschillen corrigeren we door een aantal kubieke meter bij het werkelijke verbruik op te tellen of ervan af te trekken. Zo komen we tot een standaard jaarverbruik.
De slimme meter corrigeert automatisch
De slimme gasmeter corrigeert de variabele temperatuur automatisch. Gas wordt warmer tijdens het transport naar de woning. Daardoor wordt het volume van gas groter. De slimme meter houdt dit zelf bij.
Bij de slimme gasmeter is er nog wel een correctiefactor nodig vanwege andere variabelen zoals de druk en de calorische waarde.
De correctie van het standaard jaarverbruik (SJV) is afhankelijk van de invloeden van temperatuur, druk en volume van het gas. In de Informatiecode Gas (paragraaf B3.4) vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt leest u hoe de berekening precies tot stand komt.
De calorische waarde is de energetische waarde of verbrandingswaarde. Ofwel de hoeveelheid energie die gas bevat. De calorische waarde wordt uitgedrukt in de hoeveelheid MJ (megajoule) per m3 (kubieke meter).
- De calorische waarde van het gas uit Slochteren (provincie Groningen) geldt als basisverbrandingswaarde. De Nederlandse gasprijzen zijn gebaseerd op deze basiswaarde.
- Niet al het gas komt uit Slochteren. Er wordt ook gas gewonnen in andere provincies en op de Noordzee. De calorische waarde van deze gasvelden is hoger of lager dan die van het gas uit Slochteren.
- Is de calorische waarde hoger? Dan levert 1 m3 gas bij verbranding meer warmte dan 1 m3 gas uit Groningen. Er is dus minder gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. Is de calorische waarde lager, dan is meer gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen.
- Het gas uit verschillende bronnen met verschillende calorische waarden, wordt met elkaar gemengd tot het de basiswaarde zo dicht mogelijk benadert. Toch kunnen er kleine afwijkingen voorkomen. Door deze kleine afwijkingen in calorische waarde van gas, krijgt de klant soms iets minder of meer energie per kubieke meter.
Correctiefactor voor calorische waarde
De traditionele gasmeter meet de hoeveelheid gas in m3, ongeacht de calorische waarde. Maar de gasprijzen zijn gebaseerd op de calorische basiswaarde. Bij afwijking van de calorische basiswaarde, moet het gemeten gasverbruik worden aangepast. Daarom wordt een correctiefactor toegepast. Die correctiefactor wordt vermenigvuldigd met het door de meter gemeten verbruik.
Correctie voor variabele temperatuur
Naast een correctie voor de calorische waarde is een correctie voor de variabele temperatuur nodig. Want warmer gas bevat minder energie dan kouder gas. Gas warmt op tijdens het transport naar de woning. Daardoor neemt het volume van het gas toe. Slimme meters uit 2015 of later corrigeren hier automatisch voor.
Nederlandse Gasunie
De Nederlandse Gasunie stelt maandelijks de calorische waarde van het geleverde aardgas vast.
Tarieven
Bekijk de tarieven
Aansluitingen
Bekijk het overzicht: Welke soorten aansluitingen zijn er?
Warmtepomp