Standaard Jaarverbruik Gas (SJV)
Het standaard jaarverbruik gas is een rekenmethode om het gasverbruik vooraf in te schatten.
Wat is het SJV?
Het standaard jaarverbruik is het verwachte gasverbruik in een standaardjaar. Heeft u een gasaansluiting van G4 of G6? Dan hangen de netbeheerkosten af van het SJV. Dit is het verwachte jaarverbruik van gas in een jaar met gemiddelde klimaatomstandigheden (standaardjaar). Een standaardjaar is gebaseerd op de klimaatomstandigheden van de afgelopen 30 jaar. Dit is dus niet hetzelfde als het gasverbruik op de jaarnota van uw energieleverancier.
Hoe wordt het SJV voor gas berekend?
Het SJV is grotendeels gebaseerd op het werkelijke gasverbruik. Dit rekenen we om naar het verwachte verbruik in een standaardjaar. Bij deze berekening houden we rekening met de volgende dingen:
- Soms is het een warmer of kouder jaar dan normaal.
- De ene keer zit er meer energie in een kubieke meter gas dan de andere keer.
- Soms staat er iets meer druk op het gas dan de andere keer.
Die verschillen corrigeren we door een aantal kubieke meter bij uw werkelijke verbruik op te tellen of af te trekken. Zo komen we op het SJV.
In de Informatiecode gas, vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt, leest u hoe de berekening precies tot stand komt.
Wat zijn de voorwaarden om het SJV voor gas te berekenen?
Als we een nieuwe meterstand ontvangen van uw energieleverancier, berekenen we het SJV opnieuw. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- De periode tussen twee meterstanden moet minstens 300 dagen zijn.
- In deze periode moeten de volledige maanden januari en februari vallen.
- De meterstand mag niet geschat zijn.
Het SJV bepaalt uw netbeheerkosten
De netbeheerkosten van een huisaansluiting voor gas zijn ingedeeld in tariefgroepen. Het SJV bepaalt in welke tariefgroep u valt:
- Minder dan 500 m3
- Tussen de 500 en 4000 m3
- Meer dan 4000 m3
De tarieven vindt u op www.liander.nl/tarieven.
Meer weten?
We baseren het SJV grotendeels op uw werkelijke gasverbruik van het voorgaande jaar. Maar er spelen ook andere zaken mee. Zoals:
- De temperatuur: Soms is het een warmer of kouder jaar dan normaal.
- De kwaliteit van het gas: soms zit er iets meer energie in een kubieke meter gas dan een andere keer.
- De druk: soms staat er iets meer druk op het gas dan de andere keer.
Absoluut. Dit kunt u doen door:
- Het verbeteren van de isolatie van uw huis
- Het regelmatig onderhouden van uw verwarmingssysteem
- Het gebruik van energiezuinige apparaten
- En door bewust om te gaan met energie.
Door energie te besparen, kunt u niet alleen de energierekening verlagen, maar ook bijdragen aan een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
Voor zowel stroom als gas vindt u netbeheerkosten terug op de jaarrekening van uw energieleverancier. Deze kosten zijn onder andere gebaseerd op de aansluiting die u heeft. Bekijk welke aansluiting u heeft door in te loggen op uw Mijn Liander account.
Periodieke kosten
De periodieke kosten (capaciteitstarief) vindt u in ons tarievenoverzicht. Ook op de jaarrekening van uw energieleverancier vindt u deze periodieke kosten.
Het Standaard Jaarverbruik Gas (SJV) is terug te zien op de rekening en/of het verbruiksoverzicht van de energieleverancier,
Heeft u vragen waar u het Standaard Jaarverbruik Gas kunt vinden of hoe u kunt zien dat er een wijziging is geweest? Neemt u dan contact op met uw energieleverancier.
Nee. Als uw standaard jaarverbruik afneemt, kan het zijn dat u in een andere tariefgroep valt. Dit verrekenen we niet met terugwerkende kracht, of het tarief nu te hoog óf te laag is geweest.
Tariefgroep nieuwe bewoner
Als u een nieuwe bewoner bent, komt u in het capaciteitstarief gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoner. Neem contact op met onze klantenservice als na een jaar blijkt dat u in een lagere groep valt.

Tarieven
Bekijk de tarieven

Aansluitingen
Bekijk het overzicht: Welke soorten aansluitingen zijn er?

Warmtepomp