Omvormer schakelt uit
Bij zonnig weer wekken zonnepanelen veel elektriciteit op. Als er veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot problemen op het elektriciteitsnet. Om schade aan apparatuur te voorkomen, schakelen de zonnepanelen uit als het net te zwaar belast is. Ze leveren dan geen stroom meer terug op het net.
Omvormer schakelt uit
Als het te druk wordt op het net, kan niet alle stroom goed worden verwerkt. De spanning gaat dan omhoog. Als deze te hoog is, schakelt een omvormer van zonnepanelen zich uit of gaat in storing. Omvormers zijn zo ingesteld dat ze automatisch uit voorzorg boven een bepaalde spanning uitvallen. Dit is wettelijk geregeld en staat beschreven in de normen waar een omvormer aan moet voldoen. Zakt de spanning weer naar een normaal niveau? Dan schakelt de omvormer (meestal) vanzelf weer in. Het is verstandig om altijd te controleren of de omvormer weer aanstaat.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn omvormer uitvalt?
Het is erg vervelend wanneer u geen stroom kunt opwekken en terugleveren aan het net. Op momenten dat er veel zon schijnt, is het belangrijk om juist dan stroom te verbruiken. Hierdoor is de kans kleiner dat de omvormer uitvalt.
Wat kunt u doen op zonnige dagen?
- Draai een wasje
- Zet de vaatwasser aan
- Laad uw elektrische auto op
- Zet de airco aan
Er zijn tegenwoordig ook ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Deze zijn zo in te stellen dat ze vanzelf aangaan als uw zonnepanelen (veel) stroom opwekken.
Helpen deze tips niet en blijft uw omvormer uitvallen? Controleer dan of er spanningsproblemen bekend zijn in uw buurt. Doe de check
Storing in de omvormer van uw zonnepanelen?
Welke omvormer u ook heeft, een storing in het apparaat is altijd mogelijk. Brandt er bijvoorbeeld een rood lampje of ziet u een onbekende melding op het display? Dan is er een storing in de omvormer van uw zonnepanelen. Bel dan een erkend installateur. De installateur voert een aantal controles uit en meet de netspanning. De installateur kan de storing oplossen als:
De zonnepanelen en/of omvormer niet goed geïnstalleerd zijn;
Er geen goede verdeling van het vermogen is over de 3 fasen van de elektriciteitsaansluiting.
Meer weten? Kijk of uw antwoord hier staat
Valt uw omvormer overdag zomaar (meerdere keren) uit? Dan kan een te hoge netspanning de oorzaak zijn van de storing. Uw omvormer heeft een functie die ervoor zorgt dat deze zich uitschakelt bij een te hoge netspanning. Zodra de netspanning bij u boven 253 Volt komt, schakelt de omvormer uit veiligheid af. Met als gevolg dat er ook geen stroom meer opgewekt kan worden. Dit is wettelijk geregeld en staat beschreven in de normen waar een omvormer aan moet voldoen.
- Als uw omvormer een storing aangeeft, meld dit dan bij uw installateur.
- Als blijkt dat uw eigen installatie niet de oorzaak van de storing is, kunt u dit bij ons melden via de website
- De apparatuur van uw zonnepaneel-installatie
- Overige elektrische apparaten in uw huis: overspanning kan schade toebrengen aan uw apparaten, zoals uw tv, computer en witgoed.
- Het Liander elektriciteitsnet en apparatuur van mensen die in uw buurt op het elektriciteitsnet zijn aangesloten: overspanning kan leiden tot storingen en schade op het net, waardoor ook andere mensen in uw buurt zonder stroom komen te zitten.
- Schade aan uw apparatuur.
- Brandgevaar: overspanning kan brandgevaar opleveren.
- Storingen op het net: door overspanning kunnen er storingen optreden op het elektriciteitsnet, waardoor ook andere mensen zonder stroom komen te zitten.
- Schadeclaims: Liander kan u aansprakelijk stellen voor de schade die ontstaat door overspanning op het net.
- De elektrische apparaten bij u in huis.
- De elektrische apparatuur van buurtbewoners die op hetzelfde net zijn aangesloten.