Nieuw elektriciteitsstation Hazerswoude-Rijndijk
Om toekomstige ontwikkelingen in de regio van stroom te kunnen voorzien moet het netwerk van Liander en TenneT versterkt worden. Eén van de noodzakelijke oplossingen is de bouw van een nieuw 150/50 kV-station in Hazerswoude-Rijndijk.
De komende jaren hebben inwoners en bedrijven in de gemeenten Leiden, Voorschoten, Leiderdorp, Zoeterwoude, Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn meer elektriciteit nodig. Denk aan elektrisch vervoer, elektrisch koken en de overgang naar gasloze woningen. Hierdoor is op een aantal plekken in de regio het maximale vermogen van het elektriciteitsnet bereikt.
Om toekomstige ontwikkelingen in de regio van stroom te kunnen voorzien moet het netwerk van Liander en TenneT versterkt worden. Eén van de noodzakelijke oplossingen is de bouw van een nieuw 150/50 kV-station in Hazerswoude-Rijndijk. Met ondergrondse kabelverbindingen wordt dit station aangesloten op het bestaande hoogspanningsnet en op kleinere elektriciteitsstations in de regio.
Planning | |
---|---|
Wat gaan Liander en TenneT doen? | |
2024 | In overleg met de omgeving over landschappelijke inpassing station. |
2025 | Vaststelling bestemmingsplan |
2025 | Voorbereidingen voor bouw |
2026/2029 | Bouw elektriciteitsstation |
Wat gaan we bouwen?
Het nieuwe elektriciteitsstation bestaat uit twee delen: een 150kV-schakeltuin van TenneT en een 50kV-station van Liander. De schakeltuin wordt aangesloten op het hoogspanningsnet. In de schakeltuin wordt de stroom met een spanning van 150 kilovolt (kV) het elektriciteitsstation binnen gebracht. In het station van Liander staan transformatoren die de energie omzetten van 150kV naar een lagere spanning, namelijk 50kV. Vanaf het Liander gebouw zullen er kabels verder de wijk in gaan om uiteindelijke via het laagspanningsnet de woningen te voorzien van stroom.
Hoe ziet dat eruit?
Het elektriciteitsstation bestaat uit:
- Een schakeltuin, rondweg en een besturingsgebouw van TenneT.
- Een middenspanningsgebouw, GIS ruimte en 4 transformatoren van Liander
- Een omliggend terrein met parkeerplaatsen voor veiligheid en onderhoudswerkzaamheden
- Rondom het terrein komt een hekwerk
- De gebouwen zijn tot 12 meter hoog; de bliksemspitsen hebben een hoogte van maximaal 24 meter
- De stations van TenneT en Liander worden bij voorkeur direct naast elkaar gebouwd, maar dit is niet noodzakelijk.
Bestemmingsplanprocedure
Voor het realiseren van het elektriciteitsstation moet het bestemmingsplan van de gemeente Alphen aan den Rijn worden aangepast. De bestemmingsplanprocedure ziet er als volgt uit:
- Het ontwerp bestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. In deze periode heeft iedereen de gelegenheid om via een ‘zienswijze’ te reageren.
- Vervolgens beoordeelt de gemeente of het plan moet worden aangepast.
- De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan uiteindelijk vast.
- Dit wordt ter inzage gelegd. Er is dan nog de mogelijkheid om in beroep te gaan.
- We verwachten dat de nota van beantwoording op de zienswijze eind 2024 wordt gepubliceerd door de gemeente.
Het ontwerpbestemmingsplan vindt u hier.
Meer weten?
De energietransitie is in volle gang. De komende jaren hebben steeds meer inwoners en bedrijven in de gemeenten Leiden, Voorschoten, Leiderdorp, Zoeterwoude, Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn energie nodig. Dat komt door uitbreidingen van industrie, woningbouw, mobiliteit en de overgang naar duurzame energiebronnen, zoals zonneparken en windmolens. We gebruiken hierbij steeds meer elektriciteit. Denk aan elektrisch vervoer, elektrisch koken en de overgang naar gasloze woningen. Hierdoor is op een aantal plekken in de regio het maximale vermogen van het elektriciteitsnet bereikt. Eén van de noodzakelijke oplossingen is de bouw van een nieuw elektriciteitsstation in Hazerswoude-Rijndijk.
Uit analyses van Liander en TenneT blijkt dat in de hele regio Holland Rijnland de komende jaren knelpunten op het elektriciteitsnetwerk ontstaan. Om toekomstige ontwikkelingen in de regio van elektriciteit te kunnen voorzien moet het netwerk van Liander en TenneT versterkt worden.
Aan de keuze voor dit zoekgebied is een intensieve onderzoeksperiode van twee jaar vooraf gegaan. TenneT en Liander zijn met alle gemeenten uit de regio om tafel gaan zitten om een geschikte locatie te vinden. Daarbij is onder meer gekeken naar de netinfrastructuur (waar zitten de knelpunten en wat is een logische plek voor een nieuw station), de toekomstige ontwikkelingen in het gebied (waar verwachten we een grote toename van transport en distributie van elektriciteit), afstand tot woningen, natuurgebieden en andere ruimtelijke beperkingen.
Uit het onderzoek is de Barrepolder en een deel van de Groenendijkse Polder als meest geschikte locatie naar voren gekomen. Samen met gemeenten uit de regio is dit als zoekgebied voor het elektriciteitsstation aangewezen.
Deze locatie is onder andere geschikt vanwege:
- De ligging ten opzichte van de huidige en toekomstige energievraag (in verband met de plannen voor een bedrijventerrein en het naastgelegen terrein van Heineken).
- Landschappelijk zijn er mogelijkheden om op deze locatie een station in te passen.
- Een station op deze locatie kan bij doorontwikkeling van het bedrijventerrein een belangrijke functie vervullen in een te ontwikkelen energieknooppunt tussen opwek en gebruik van elektriciteit.
- De overige locaties hebben een meer maatschappelijke/stedelijke functie (zoals stadspark of sportvelden), waardoor de impact van een elektriciteitsstation op die locaties groter zou zijn.
Het nieuwe elektriciteitsstation bestaat uit twee delen: een 150kV-schakeltuin van TenneT en een 50kV-station van Liander. De schakeltuin wordt aangesloten op het hoogspanningsnet. In de schakeltuin wordt de stroom met een spanning van 150 kilovolt (kV) het elektriciteitsstation binnen gebracht. In het station van Liander staan transformatoren die de energie omzetten van 150kV naar een lagere spanning: 50kV. De totaal benodigde grondoppervlakte is: 200 x 300 meter (dat is ca. 6 hectare)
Het elektriciteitsstation bestaat uit:
- Een schakeltuin, rondweg en een besturingsgebouw van TenneT.
- Een middenspanningsgebouw en 4 transformatoren van Liander
- Een omliggend terrein met parkeerplaatsen voor veiligheid en onderhoudswerkzaamheden
- Rondom het terrein komt een hekwerk
- De gebouwen zijn tot 12 meter hoog
- De bliksemspitsen hebben een hoogte van maximaal 24 meter
De stations van TenneT en Liander worden bij voorkeur direct naast elkaar gebouw, maar dit is niet noodzakelijk. De stations kunnen tot enkele honderden meters afstand van elkaar worden gerealiseerd.
In mei en juni 2024 zijn er twee werksessies georganiseerd voor de direct omwonenden om mee te denken over de landschappelijke inpassing van het elektriciteitsstation. Meer informatie hierover is terug te vinden op: Informatie en participatie | Liander
Eerdere communicatie, waaronder ook de posters van de inloopavonden, is terug te vinden op: Informatie en participatie | Liander