Nieuw elektriciteitsstation Zaandam - Dovenetelweg
Het elektriciteitsnet in Nederland is betrouwbaar, maar nog niet klaar voor de snel groeiende vraag naar en het aanbod van elektrisch vermogen. In een groot deel van Noord-Holland kunnen op dit moment geen nieuwe woonwijken en grootverbruikers, zoals bedrijven en supermarkten, op het net worden aangesloten. Daarom breiden we het elektriciteitsnet in de regio flink uit. Dat doen we door nieuwe stations te bouwen, door bestaande stations uit te breiden en door nieuwe kabelverbindingen te leggen. Dit speelt ook op het elektriciteitsstation in Zaandam-Noord (Kogerveld).
Wat gaat Liander bouwen?
Het nieuwe elektriciteitsstation bestaat uit een gebouw van ongeveer 30 meter lang, 20 meter breed en 10 meter hoog. In het gebouw komen drie transformatoren van elk 40 MVA die de energie omzetten van een hoge spanning (50 kilovolt) naar een lagere spanning (10 kilovolt), zodat deze verder verspreid kan worden naar woonwijken en bedrijven. Er komt een hekwerk om het terrein heen.
Waar komt het nieuwe elektriciteitsstation?
Het nieuwe elektriciteitsstation komt op de locatie aan de Dovenetelweg 116, waar kinderdagverblijf Fleurig gevestigd was. Liander en de gemeente Zaanstad hebben meerdere locaties onderzocht. De locatie aan de Dovenetelweg is de enige geschikte locatie.
Voor de bepaling van de locatie is rekening gehouden met randvoorwaarden en belemmeringen:
Randvoorwaarden
- Locatie moet groot genoeg zijn 36x64 meter.
- Locatie moet liggen in een straal van 500 meter van de bestaande locatie.
- Locatie in eigendom Zaanstad of Liander.
- Er moet voldoende ruimte zijn voor ondergrondse kabels.
- Voldoende afstand tot woningen.
Belemmeringen
- Bestaande gebouwen.
- Spoor- en snelwegen.
- Hoogspanningslijnen.
- Water en dijken.
- Groen en natuur
Hoe komt het gebouw eruit te zien?
Hoe wordt de omgeving betrokken?
Liander en gemeente Zaanstad vinden het betrekken van de omgeving belangrijk. Een elektriciteitsstation moet aan veel technische, ruimtelijke en juridische eisen voldoen, maar er blijven wat keuze over voor de omwonenden om mee te denken over de inrichting van het terrein. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan: plaatsen van bankjes, bossage en bloemen, muurschildering. Over de invulling van de participatie rondom de landschappelijke inpassing, volgt later meer informatie.
Contact en Downloads
We informeren de omgeving via verschillende kanalen. Waaronder deze website, informatiebijeenkomsten en brieven. Hieronder vind u deze informatie:
- Bewonersbrief Uitnodiging inloopavond 3 juli 2023
- Posters inloopavond 5 juli 2023
- Raadsinformatiebrief december 2023
Heeft u een vraag over het project? Dan kunt u contact met ons opnemen met Gert-Jan Goelema via gert-jan.goelema@qirion.nl.
Meer weten?
Door de groeiende vraag naar elektriciteit loopt het netwerk tegen de grenzen van haar capaciteit aan. Niet alleen de toename van het aantal woningen, maar ook de energietransitie (van het gas af) en het gebruik van elektrische auto’s zorgen voor een grotere vraag. Daarom is het nodig om dit netwerk uit te breiden.
Dat doen we onder meer door nieuwe elektriciteitsstations te bouwen of uit te breiden en door nieuwe kabelverbindingen te leggen. Het huidige elektriciteitsstation in de Kogerveldwijk, ook wel transformatorstation genoemd, is te klein om aan de groeiende vraag te voldoen.
De uitleg voor de locatiekeuze staat op de projectwebsite van de gemeente. Ga hier naar de pagina over de locatiekeuze.
Onderzoeksbureau Peutz heeft een akoestisch onderzoek verricht. In dit onderzoek keek het bureau naar de optredende geluidniveaus op de gevel van de woningen, en of deze aan de normen voldoen. De gemeente gaat het rapport van dit onderzoek beoordelen. Het definitief goedgekeurde rapport maakt deel uit van de vergunningsaanvraag. Bij de ter inzage legging van de omgevingsvergunning ‘afwijken bestemmingsplan’ wordt het definitieve rapport ook openbaar.
In het rapport staat wat de verwachte geluidsproductie van de transformatoren is op de nabijgelegen woningen.
De gemeente/het onderzoeksbureau toetst het geluid aan de normen van het Activiteitenbesluit (Wet Milieubeheer) en de VNG-richtlijn Bedrijven en milieuzonering. Ook beoordeelt de gemeente of de rapportage aan de daaraan te stellen technische eisen voldoet (berekenmethodes e.d.).
Spanning op een elektriciteitsstation is gevaarlijk. Daarom komt er een hek om het terrein. U kunt niet zonder toestemming en veiligheidsmaatregelen op het terrein komen. Op het terrein is verlichting aanwezig. Boven elke deur zit veiligheidsverlichting en er is wat verlichting (1 of 2 lantaarnpalen) op het terrein. Dit is niet meer dan gewone straatverlichting. Tijdens de bouwperiode is er camerabewaking via BouWatch.
In een elektriciteitsstation staan transformatoren die energie van hoge spanning omzetten naar lage spanning. Zo wordt de energie bruikbaar voor woningen en bedrijven. Door veiligheidsmechanismen gaat de transformator meteen uit als er een storing is. Als de storing voorbij is, kan de transformator weer werken.
Een transformator bestaat uit twee spoelen met een stevige stalen behuizing waar minerale olie in zit. De olie zorgt voor elektrische isolatie. Ook voert de olie warmte af die ontstaat bij het omzetten van stroom door de spoelen. Transformatoren zijn robuuste apparaten en gaan lang mee.
Het realiseren van een elektriciteitsstation duurt gemiddeld twee jaar. Een jaar voor de bouw zelf en een jaar voor het plaatsen en installeren van de van installaties.
Tijdens de bouw van het elektriciteitsstation kunt u overlast ervaren. Bijvoorbeeld van de werkzaamheden en het vrachtverkeer voor de aanvoer van materialen. Waar de ondergrondse kabels van het station precies komen te liggen, is nu nog niet duidelijk. Voor de aanleg van de kabels is transport van de kabels nodig en vinden graafwerkzaamheden plaats. U kunt hiervan hinder ervaren. Samen met de aannemer nemen we maatregelen om overlast voor de omgeving te beperken. Voordat de werkzaamheden starten, informeren wij u over de hinder die u mogelijk kunt ervaren.
Het uiterlijk van het gebouw, de afmetingen en de gebruikte materialen (beton aan de zijde van de snelweg en baksteen aan de zijde van de woningen) staan vast. De inrichting van de buitenruimte (buiten de hekken van het elektriciteitsstation) en eventuele gevelbekleding staan nog niet vast. Hier kunt u als buurtbewoner over meedenken. Wel zijn er al voorwaarden en richtlijnen waar deze ideeën aan moeten voldoen.
De gemeente organiseert nog een bijeenkomst om de ideeën van de buurtbewoners op te halen. U kunt zich hiervoor alvast aanmelden door een e-mail te sturen naar kogerveldwijk@zaanstad.nl. In de mail ontvangen wij graag uw contactgegevens (naam, adres, telefoon en e-mail). Dan kunnen wij u uitnodigen als we een datum voor de bijeenkomst hebben. Vermeld daarnaast in het onderwerp van uw e-mail dat het gaat om meedenken inrichting buitenruimte elektriciteitsstation.
Voor de bouw van het elektriciteitsstation en de aanleg van de elektriciteitskabels is het nodig om bomen te verwijderen. Om welke bomen het zal gaan weten we nog niet. De plannen hiervoor moeten we nog verder uitwerken. We proberen zo min mogelijk bomen te kappen. In het groenplan komt hoeveel bomen ervoor terug komen en waar.
Dit valt buiten het project en hebben we niet onderzocht. Een eventuele toekomstige uitbreiding van de A8 zal rekening moeten houden met het elektriciteitsstation en andere al bestaande gebouwen.
Voordat het elektriciteitsstation in werking treedt is het mogelijk voor Liander om een open dag te organiseren. Omwonenden krijgen dan de mogelijkheid om binnen in het gebouw te kijken. Dit kan als het gebouw klaar is en voordat de transformatoren worden aangezet.