Nieuw elektriciteitsstation Sint Maartensbrug
In het gebied tussen Burgerbrug, Petten en Schagerbrug is het elektriciteitsnet volledig benut. Er is geen transportcapaciteit meer beschikbaar. Bovendien neemt de vraag naar en het aanbod van stroom de komende jaren flink toe door onder meer nieuwbouw en het verduurzamen van huizen, (agrarische) bedrijven en de ontwikkeling van de Energy & Health Campus in Petten. Om het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst, bouwt Liander een nieuw elektriciteitsstation in Sint Maartensbrug.
Planning | |
---|---|
Wat gaat Liander doen? | |
December 2022 | Bestemmingsplan vastgesteld |
Juli 2023 | Start aanleg voedende kabelverbinding |
September 2023 | Inrichten bouwterrein elektriciteitsstation |
Oktober 2023 | Start bouw elektriciteitsstation |
2025 | Werkzaamheden gereed |
Locatie van dit station
Het elektriciteitsstation komt aan de Sint Maartensweg in Sint Maartensbrug.
Wat gaan we bouwen?
Het elektriciteitsstation bestaat uit een gebouw van ongeveer 38 meter lang, 17,5 meter breed en maximaal 4,7 meter hoog. De bliksemspitsen worden 7 meter hoog. Rondom het gebouw wordt bestrating aangelegd, zodat het station goed bereikbaar is voor beheer en onderhoud. Bij de toegang van het terrein komt een hek van 1 meter hoog. Het station wordt met ondergrondse kabels verbonden met de rest van het elektriciteitsnetwerk.
Hoe komt het elektriciteitsstation eruit te zien?
Tijdens werksessies met omwonenden is gekeken hoe we het ontwerp kunnen laten aansluiten bij de identiteit van de Zijperpolder. Uiteindelijk is in de werksessies, samen met de architect, gekozen voor een vuren platowood gevel, antraciet grijze deuren en metselwerk. Het omliggende terrein wordt ingericht met nieuwe watergangen en natuurvriendelijke oevers met riet. Het onverharde gedeelte van het terrein wordt ingezaaid met bloem-/ kruidenrijk gras en op het terrein worden grauwe wilg, eenstijlige meidoorn, sporkehout en hazelaar geplant.
Voedende kabelverbinding vanaf de Priggeweg ten noorden van Zijdewind
In juli 2023 is begonnen met de aanleg van de ondergrondse kabelverbinding die het nieuwe elektriciteitsstation in Sint Maartensbrug van stroom gaat voorzien. Deze 20 kilovolt (kV) kabelverbinding wordt aangesloten op de bestaande kabels nabij de Priggeweg ten noorden van Zijdewind die afkomstig zijn van het 150/20kV-hoogspanningsstation De Weel. De nieuwe kabelverbinding loopt bijna helemaal door agrarische gronden. Via gestuurde boringen doorkruist het obstakels zoals het spoor, gemeentelijke wegen en de N241.
Procedures
Nadat het bestemmingsplan op 20 december 2022 is vastgesteld, heeft Liander een omgevingsvergunning bouw aangevraagd bij gemeente Schagen. Deze is op 15 augustus 2023 verleend. Dit besluit is gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. De reactietermijn is op 26 september 2023 verlopen.
Contact
Heeft u een vraag over dit project? Dan kunt u contact met ons opnemen via sintmaartensbrug@liander.nl
Meer weten?
Op een elektriciteitsverdeelstation wordt middenspanning getransformeerd naar een andere middenspanning. De elektriciteit wordt vervolgens gedistribueerd via ondergrondse kabelverbindingen naar de transformatorhuisjes in de wijk of naar bedrijven.
Door nieuwbouw van huizen, bedrijven, vakantiewoningen, de Energy & Health Campus in Petten, maar ook door de teruglevering d.m.v. zonne-energie is het te transporteren stroom naar en van de regio Sint Maarten enorm gegroeid. Daarom is het noodzakelijk de capaciteit van het elektriciteitsnet in deze regio te vergroten.
De huidige verbindingen vanuit de bestaande stations in Schagen en Warmenhuizen kunnen deze capaciteitsvergroting niet faciliteren. Liander heeft eerder haar infrastructuur uitgebreid met een 150/20kV-station in De Weel. Vanuit dit station kan de genoemde regio worden gevoed. Echter, om dat te realiseren moet tussen het 150/20kV-station in De Weel een 20/10kV-station komen. Dit station maakt het mogelijk om het distributienet in de regio te voeden en grote klanten rechtstreeks aan te sluiten.
Een nieuw elektriciteitsstation moet optimaal in het energienet passen. Op basis van de centrale ligging is het zoekgebied bepaald. Liander en gemeente Schagen hebben een afweging gemaakt tussen verschillende locaties binnen het zoekgebied. Om tot een geschikte locatie te komen zijn omgevingsaspecten in beeld gebracht die een harde belemmering vormen voor de ontwikkeling van een nieuw elektriciteitsstation. Als harde belemmeringen (inclusief de bufferafstanden) zijn aangehouden: bestaande bebouwing, woningen, kwetsbare en geluidgevoelige objecten, wegen, water, bestaande ondergrondse infrastructuur (buisleidingen etc.), archeologische monumenten, vrijwaringszones molenbiotopen, weidevogelgebieden en ecologische verbindingszones.
Vanwege afstand tot woningen, toegankelijkheid voor onderhoud, geen beperking qua bestaande infrastructuur, geen beperking weidevogelleefgebied en beschikbaarheid van grond is tot de huidige locatie gekomen. Liander en de gemeente zien geen haalbare alternatieven binnen het zoekgebied met minder belemmeringen.
Dit heeft meerdere redenen. Er is onvoldoende ruimte beschikbaar op de bestaande stations voor de benodigde uitbreidingen. Daarnaast is spreiding van stations belangrijk voor een veilig en betrouwbaar elektriciteitsnetwerk. De stations worden zo goed mogelijk over de regio verdeeld, zodat deze zo dicht mogelijk bij de energievraag zitten en de lengte van ondergrondse kabelverbindingen zo beperkt mogelijk kan blijven. Lange kabelverbindingen zijn namelijk kostbaar en hoe langer de kabels hoe meer energieverlies.
Het elektriciteitsverdeelstation zal worden voorzien van drie transformatoren en de daarbij horende installaties. De capaciteit bedraagt 40MVA. Het station zal worden uitgevoerd op basis van een schakeling van standaard elementen die beschikbaar zijn binnen het programma “modulair bouwen” van Liander.
De transformatoren maken een constant laag, brommend geluid. We noemen dit ook wel ‘laag frequent geluid’. Of je dit geluid kunt horen hangt af van de afstand tot het elektriciteitsstation en ook van andere omgevingsgeluiden (wegverkeer, de wind, etc.). Dit geluid neemt af naarmate je verder van het station afstaat. Meestal wordt het geluid van een elektriciteitsstation grotendeels overstemd en gaat het op in andere, bestaande omgevingsgeluiden. Gezien de ruimte afstand tussen woningen en het elektriciteitsstation verwachten wij niet dat mensen hier hinder van ondervinden.
Elektrische en magnetische velden (ook wel EM-velden of EMV) ontstaan bij het opwekken, transporteren en gebruiken van elektriciteit. Deze tref je aan bij hoogspanningslijnen, kabels en elektriciteitsstations. Maar ook bij het gebruik van huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, scheerapparaat en waterkoker.
Met EM-veld bedoelen we een gebied rondom apparaten, kabels en elektriciteitsstations waarbinnen elektromagnetische straling meetbaar is en deze mag niet hoger zijn dan de wettelijk limiet. Deze limiet is op dit moment 100 microtesla. Liander zorgt ervoor dat de sterkte van de EM-velden altijd beneden deze waarde blijft. Het ontwerp van het nieuwe regelstation voldoet ruimschoots aan de grenswaarde van 100 microtesla voor blootstelling in de openbare ruimte.
Mensen vragen zich soms af of EM-velden invloed hebben op hun gezondheid. Meer informatie hierover is te vinden op het kennisplatform. In Nederland gelden regels voor elektromagnetische velden. De overheid hanteert hiervoor een voorzorgsbeleid.
Op 29 augustus 2022 organiseerden Liander en gemeente Schagen een inloopavond om de komst van het station, de locatiekeuze en het ontwerp nader toe te lichten. Uit de gesprekken en zienswijzen bleek dat diverse omwonenden graag meer zeggenschap wilden over het ontwerp en de landschappelijke inpassing van het gebouw. Daarom heeft Liander samen met gemeente Schagen in de periode tussen oktober 2022 en januari 2023 drie werksessies georganiseerd. Daarin hebben we samen met omwonenden gekeken hoe we het ontwerp beter kunnen laten aansluiten bij de identiteit van de Zijperpolder. De uitkomst van de werksessies hebben we op posters gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst op 14 februari 2023. U kunt deze hier bekijken.