Nieuw elektriciteitsstation Zeeburgereiland
Planning
Voorlopige planning | |
---|---|
Wat gaan we doen? | |
2024-2026 | Bouw elektriciteitsstation |
2027 | Plaatsen elektrische installaties |
Eind 2027 | Inrichting terrein |
Volg dit project in de BouwApp
Via de BouwApp kunt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden:
- Download de app gratis in de appstore
- Zoek in de app naar ‘Netuitbreiding Zeeburgereiland’
- U kunt ook zoeken op ‘Elektriciteitsstation Zeeburgereiland’
- Klik op het project en op ‘volgen’
Locatie van het elektriciteitsstation
Het elektriciteitsstation komt op bedrijvenstrook aan de Marie Baronlaan, op het terrein tussen het recyclepunt en de Faas Wilkesstraat (zie onderstaande afbeelding).
Locatie elektriciteitsstation Zeeburgereiland.
Wat komt er?
Het elektriciteitsstation bestaat uit de volgende onderdelen:
- Twee gebouwen met GIS-installaties van TenneT
- Een gebouw en transformatoren van Liander
In het elektriciteitsstation wordt de stroom die binnenkomt met een spanning van 150 kilovolt (kV) omgezet naar 10kV. Daarna wordt de stroom via ondergrondse kabels verspreid over woonbuurten, bedrijven en andere elektriciteitsstations in Amsterdam Oost en Centrum.
Elektriciteitsstation Zeeburgereiland.
Hoe komt het elektriciteitsstation eruit te zien?
In opdracht van TenneT en Liander heeft architectenbureau Powerhouse Company een ontwerp gemaakt voor het elektriciteitsstation. Hieronder ziet u enkele impressies.
Natuurinclusief ontwerp
Het elektriciteitsstation is natuurinclusief ontworpen. De daken worden bedekt met sedum en aangevuld met verschillende kruiden en grassen. Verder is er op het dak ruimte gereserveerd voor insectenhotels. In de schijngevel op de hoek van de Marie Baronlaan en de Faas Wilkesstraat komen nestkasten voor zwaluwen.
Aanzicht hoek Marie Baronlaan en Faas Wilkesstraat.
Aanzicht Faas Wilkesstraat.
Aanzicht hoek Faas Wilkesstraat en de (toekomstige) Iet van Feggelenstraat.
Aanzicht hoek Marie Baronlaan en Anthonie van Akenstraat.
Contact
Heeft u een vraag over dit project? Dan kunt u contact met ons opnemen via de BouwApp of via zeeburgereiland@liander.nl.
Meer weten?
Het elektriciteitsnet in Amsterdam moet groter, sterker en slimmer. We zijn eraan gewend dat stroom beschikbaar is, net zoals water uit de kraan komt. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet meer. Sinds de jaren ‘70 is ons stroomverbruik verdriedubbeld en het elektriciteitsnet waar de stroom doorheen gaat groeide al die tijd mee. Maar de laatste jaren stijgt de vraag naar stroom zó hard, dat het binnenkort niet meer op ons elektriciteitsnet past. De verwachting is zelfs dat Amsterdam in 2050 drie tot vier keer zoveel stroom gebruikt als nu.
Om die groei op te vangen, is een twee keer zo groot elektriciteitsnet nodig. Het moet ook slimmer worden, want steeds meer mensen en bedrijven wekken zelf stroom op. De uitbreiding van ons elektriciteitsnet is een enorme puzzel. Zowel boven als onder de grond is Amsterdam flink volgebouwd. Het is een hele klus om uit te zoeken waar nog kabels passen. En waar elektriciteitsstations en de elektriciteitshuisjes gebouwd mogen of kunnen worden. Die moeten ook nog eens goed aansluiten op het bestaande elektriciteitsnet.
Gemeente Amsterdam zorgt ervoor dat alles volgens de wetten en regels gaat en dat de werkzaamheden op elkaar worden afgestemd. De uitbreiding zelf is in handen van netbeheerders TenneT en Liander. Tot zeker 2035 zijn wij overal in de stad aan het werk en worden er 13 elektriciteitsstations vernieuwd of uitgebreid en 30 nieuwe stations gebouwd. Er zijn ook 2.600 nieuwe elektriciteitshuisjes nodig en natuurlijk honderden kilometers kabel om alles met elkaar te verbinden.
Meer weten over het uitbreiden en slimmer inrichten van het Amsterdamse stroomnet? Ga naar amsterdam.nl/stroom.
Overal waar stroom doorheen loopt, ontstaat een magneetveld. Bijvoorbeeld bij huishoudelijke apparaten. Ook rondom het elektriciteitsnet ontstaan magneetvelden. Bijvoorbeeld bij elektriciteitsstations. De sterkte van een magneetveld wordt uitgedrukt in ‘microtesla’ (µT).
Beleid van gemeente Amsterdam
De GGD adviseert om zoveel als redelijkerwijs mogelijk te voorkomen dat mensen langdurig verblijven (circa 14 tot 18 uur per dag gedurende een jaar) in een magneetveld waarvan de sterkte over een heel jaar gemiddeld hoger is dan 0,4 microtesla. Dit advies heeft gemeente Amsterdam overgenomen in haar beleid. De grens van 0,4 microtesla is geen wettelijke grens.
EMV-contour elektriciteitsstation Zeeburgereiland
Omdat het nieuwe elektriciteitsstation op een afstand van meer dan 25 meter tot de dichtstbijzijnde woningen komt te staan, vallen er geen woningen binnen de 0,4 microtesla EMV-contour van het elektriciteitsstation. Liander en TenneT voldoen daarmee aan het beleid van gemeente Amsterdam.