Vernieuwing elektriciteitsstation Uilenburg
Voorlopige planning | |
---|---|
Wat gaat Liander doen? | |
14 mei 2024 |
Informatiebijeenkomst |
Najaar 2024 |
Locatiebesluit gemeente Amsterdam over de toekomstige plek van het elektriciteitsstation. |
Najaar 2024 | Start ontwerpfase elektriciteitsstation |
Nog te bepalen | Informatiebijeenkomst over het ontwerp en de werkzaamheden |
Nog te bepalen | Omgevingsplanprocedure |
Nog te bepalen | Start bouw elektriciteitsstation |
Stroom voor iedereen, nu en in de toekomst
De vernieuwing van elektriciteitsstation Uilenburg staat niet op zichzelf. Amsterdam is volop in beweging: de stad groeit, digitaliseert en verduurzaamt in een hoog tempo. Voor alle ontwikkelingen is een toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk onmisbaar. Meer weten over het uitbreiden en slimmer inrichten van het Amsterdamse stroomnet? Ga naar amsterdam.nl/stroom.
Hoe komt het elektriciteitsstation eruit te zien?
Dit najaar neemt gemeente Amsterdam een besluit over de toekomstige locatie van het elektriciteitsstation. Als we weten waar het station komt, starten we met de ontwerpfase. Dit doen we samen met Heren 5 Architecten.
Stappen in het ontwerpproces
- Na het locatiebesluit stelt de gemeente een bouwenvelop op. Deze wordt getoetst door de COK (Commissie Omgevingskwaliteit, oftewel Welstand). In deze bouwenvelop staat omschreven waar het elektriciteitsstation aan moet voldoen qua ruimtelijk inpassing en wat de wensen zijn voor het ontwerp op deze locatie.
- Met de informatie uit de bouwenvelop gaat de architect aan de slag met het ontwerp van het elektriciteitsstation.
- Als de architect schetsen heeft gemaakt die voldoen aan de eisen en wensen van de gemeente en Liander kan de buurt meedenken over de uitstraling van het elektriciteitsstation en, waar mogelijk, over de inrichting van het terrein. Op welke manier we dit doen, hangt af van hoeveel ruimte er is om over te participeren. Dat wordt duidelijk als de bouwenvelop gereed is.
- Gedurende het ontwerpproces stemmen we de voortgang van het ontwerp af met de COK. De COK beoordeeld of het ontwerp voldoet aan de schoonheid van Amsterdam en past binnen Uilenburg.
Werkzaamheden en bouwoverlast
In het buurtonderzoek zijn veel vragen gesteld over de werkzaamheden die gaan plaatsvinden en welke maatregelen Liander neemt om overlast te beperken en de kans op schade te verkleinen. Het antwoord hierop blijft op dit moment nog hoog-over, omdat verschillende factoren van invloed zijn op welke werkzaamheden wanneer plaatsvinden, waaronder de uitwerking van het ontwerp van het elektriciteitsstation.
In de volgende fase hebben we meer details over het ontwerp beschikbaar en daarmee de bouwwerkzaamheden en de te verwachten impact daarvan op de leefomgeving. Hierover informeren we de buurt in een volgende informatiebijeenkomst.
Communicatie en contact
Voor de komende maanden voorzien we de volgende communicatiemomenten.
Mijlpaal | |
---|---|
Communicatie en participatie | |
14 mei 2024: presentatie nieuwe locatievariant | Informatiebijeenkomst in de Uilenburgersjoel |
Najaar 2024: locatiebesluit | Buurtbewoners ontvangen een brief met de uitslag van het locatiebesluit van de gemeente Amsterdam |
Na locatiebesluit: ontwerpfase | De omgeving kan meedenken over het uiterlijk van het elektriciteitsstation en, waar mogelijk, de inrichting van het terrein |
Een informatiebijeenkomst over de volgende onderwerpen:
|
U kunt contact met ons opnemen via uilenburg@liander.nl.
Meer weten?
We zijn eraan gewend dat stroom als water uit de kraan komt. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet meer. Sinds de jaren ‘70 is ons stroomverbruik verdriedubbeld en het elektriciteitsnet waar de stroom doorheen gaat groeide al die tijd mee. Maar de laatste jaren stijgt de vraag naar stroom zó hard, dat het binnenkort niet meer op ons elektriciteitsnet past. De verwachting is zelfs dat Amsterdam in 2050 drie tot vier keer zoveel stroom gebruikt als nu.
Om die groei op te vangen, is een twee keer zo groot elektriciteitsnet nodig. Het moet ook slimmer worden, want steeds meer mensen en bedrijven wekken zelf stroom op. De uitbreiding van ons elektriciteitsnet is een enorme puzzel. Zowel boven als onder de grond is Amsterdam flink volgebouwd. Het is een hele klus om uit te zoeken waar nog kabels passen. En waar elektriciteitsstations en de elektriciteitshuisjes gebouwd mogen of kunnen worden. Die moeten ook nog eens goed aansluiten op het bestaande elektriciteitsnet.
Gemeente Amsterdam zorgt ervoor dat alles volgens de wetten en regels gaat en dat de werkzaamheden op elkaar worden afgestemd. De uitbreiding zelf is in handen van netbeheerders TenneT en Liander. Tot zeker 2035 zijn wij overal in de stad aan het werk en worden er 13 elektriciteitsstations zoals Uilenburg vernieuwd of uitgebreid en 30 nieuwe gebouwd. Er zijn ook 2.600 nieuwe elektriciteitshuisjes nodig en natuurlijk honderden kilometers kabel om alles met elkaar te verbinden.
Elektriciteitsstation Uilenburg levert stroom aan een groot deel van het centrum van Amsterdam. Dit is te zien in onderstaande afbeelding.
In het elektriciteitsstation staan 3 transformatoren: twee van ieder 20 MVA die de spanning omzetten van 50 kV naar 10 kV. De vierde transformator is stuk gegaan en bleek niet meer te vervangen.
In het nieuwe elektriciteitsstation komen 3 transformatoren van ieder 40 MVA. Eén van deze transformatoren staat stand-by en wordt alleen ingeschakeld als dat nodig is. De twee ingeschakelde transformatoren leveren samen een vermogen van 80MVA.
Als het elektriciteitsstation vernieuwd is, verandert de vorm van het voedingsgebied. Dit is te zien in de onderstaande afbeelding.
Aan welke klanten Liander stroom levert en hoeveel, kunnen we niet zeggen. Dat is in de elektriciteitswet vastgelegd omdat het gevoelige informatie is. Vragen over specifieke klantaansluitingen zoals van Booking.com kunnen daarom niet beantwoord worden. We kunnen wel zeggen hoeveel woningen en bedrijven op elektriciteitsstation Uilenburg zijn aangesloten.
De stroom van elektriciteitsstation Uilenburg gaat naar:
- Ongeveer 9000 huishoudens
- Ongeveer 200 bedrijven
- Diverse functies in de openbare ruimte. Denk aan straatverlichting en laadpalen
De bouw van een elektriciteitsstation brengt hinder met zich mee. Er komt groot transport aan te pas en er kan geluidsoverlast optreden. Tegelijkertijd doet Liander er alles aan om dit zoveel mogelijk te beperken. We weten nu nog niet welke werkzaamheden op welk moment gaan plaatsvinden. Daarom kunnen we ook nog niet zeggen welke overlast u kunt gaan ervaren. Wanneer hier meer duidelijkheid over is, organiseren we hierover een informatiebijeenkomst.
In algemene zin kunnen we zeggen dat:
- een bouwperiode van vier jaar niet gelijk staat aan vier jaar overlast. Een deel van de bouwwerkzaamheden vindt binnen plaats, waardoor de buurt hier minder van merkt. Daarnaast neemt Liander overlastbeperkende maatregelen (waaronder trillingsarm boren) en doen we er uiteraard alles aan om de kans op schade te verkleinen.
- u vooraf inzicht krijgt in de bouwplanning. We werken in uw leefomgeving, het is dus belangrijk dat u weet wat er wanneer gebeurt. We informeren u tijdig via de Bouwapp en andere kanalen en we organiseren contactmomenten op locatie.
- veiligheid voorop staat. We bouwen in de drukke binnenstad, we zijn ons ervan bewust dat de transportbewegingen met groot vervoer een risico met zich meebrengen. Tijdens deze bewegingen zetten we altijd verkeersregelaars in en zullen dit transport tijdig kenbaar maken.
- we werkzaamheden combineren: wanneer wij de straat openmaken voor de kabels, geven we dit aan bij de collega’s van de riolering, gasleidingen en waterleidingen. Zo kunnen de werkzaamheden gelijktijdig aangepakt worden.
De transformatoren en koelinstallaties in het elektriciteitsstation maken geluid. Om het geluid te beperken, neemt Liander maatregelen. De transformatoren worden in een gesloten ruimte geplaatst en er wordt geluidsdemping toegepast. In de volgende fase van het project maakt een onafhankelijk bureau een geluidsberekening van het nieuwe elektriciteitsstation. Liander zorgt ervoor dat het elektriciteitsstation het maximale geluidsniveau dat door de gemeente is vastgesteld niet overschrijdt.
Tijdens een volgende informatiebijeenkomst kunnen we u meer vertellen over de bouwwerkzaamheden en het ontwerp. Dan is er gelegenheid om uw wensen uit te spreken ten aanzien van het uiterlijk van het gebouw en de inrichting van het terrein.