Vernieuwing elektriciteitsstation Schipluidenlaan

Om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te voldoen, vernieuwt Liander het elektriciteitsstation aan het Koningin Wilhelminaplein 16 in Amsterdam Nieuw-West. Het bestaande elektriciteitsstation wordt vervangen door een nieuw station. Tijdens de sloop van het huidige station en de bouw van het nieuwe station krijgt de buurt elektriciteit via een tijdelijk elektriciteitsstation aan de Schipluidenlaan. Op deze manier bereiden we de buurt voor op de toekomst.

Wat is een elektriciteitsstation en wat doet het?

Een elektriciteitsstation is een groot gebouw waar elektriciteit van hoge spanning naar middenspanning wordt omgezet én dat de elektriciteit verdeelt naar kleinere elektriciteitshuisjes in de stad. Deze elektriciteitshuisjes zorgen ervoor dat de elektriciteit bij bewoners en bedrijven terechtkomt.

Waar komt het elektriciteitsstation? 

In het zwarte kader op de afbeelding hieronder staat de plek van het huidige elektriciteitsstation. De tijdelijke situatie is met verschillende gekleurde blokken aangegeven. Het nieuwe elektriciteitsstation komt op dezelfde plaats te staan als het huidige station (in zwart omlijnde kader). De tijdelijke transformatoren zijn installaties die de stroom van het elektriciteitsstation overnemen totdat het nieuwe station gereed is. Het tijdelijke schakelgebouw zorgt ervoor dat de levering van elektriciteit tijdens de sloop en nieuwbouw van het elektriciteitsstation veilig doorgaat. Om te kunnen bouwen plaatsen we tijdelijk een bouwkeet en bouwopslag, waar we de benodigde materialen opslaan. Na de bouw wordt dit weer weggehaald.

Op de afbeelding is de positie van de tijdelijke gebouwen nog niet precies weergegeven. Dit kan nog veranderen tijdens het technische ontwerpproces. 

Locatiebesluit door gemeente Amsterdam

Op 22 mei 2024 heeft wethouder Groot Wassink een locatiebesluit genomen voor het nieuwe elektriciteitsstation. De wethouder heeft de stadsdeelcommissie hierover per brief geïnformeerd. Dit onderwerp stond op de agenda van de stadsdeelcommissievergadering van 25 juni 2024.

Het locatiebesluit betekent dat de gemeente gaat meewerken aan de procedures en vergunningen die nodig zijn om het nieuwe elektriciteitsstation op deze plek te realiseren.

Waar gaat de stroom naartoe?

Het gebied waar een elektriciteitsstation elektriciteit aan levert, noemen we het voedingsgebied. Elektriciteitsstation Schipluidenlaan levert elektriciteit aan een groot deel van Amsterdam West en Nieuw-West.

De elektriciteit gaat naar:

  • Ruim 32.000 aansluitingen voor kleinverbruik
  • Ruim 180 aansluitingen voor grootverbruik
  • Diverse functies in de openbare ruimte, zoals straatverlichting en laadpalen

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Wat gaan we bouwen?

Om aan de toenemende vraag van elektriciteit te voldoen, moeten we zorgen dat er meer elektriciteit de buurt binnenkomt. Dit betekent nieuwere grotere kabels om elektriciteit aan te voeren en het bouwen van een elektriciteitsstation met meer vermogen. 

Om het huidige elektriciteitsstation te kunnen vervangen, bouwt Liander naast het bestaande elektriciteitsstation eerst een nieuw, tijdelijk station zodat het bestaande station gesloopt kan worden. Het nieuwe station wordt op de plek van het bestaande station gebouwd. Voor de bouw van het tijdelijke station wordt de ruimte tijdelijk uitgebreid. Het tijdelijke station wordt weggehaald wanneer het nieuwe station klaar is. Zo zorgen we ervoor dat de omgeving tijdens het bouwen elektriciteit blijft ontvangen.

Het nieuwe elektriciteitsstation heeft een grondoppervlak nodig van 42 x 37 meter en bestaat uit twee gebouwen; een transformatorgebouw en een schakelgebouw. In het transformatorgebouw wordt hoge spanning omgezet naar middenspanning, in het schakelgebouw wordt de elektriciteit over de elektriciteitshuisjes in de buurt verdeeld. Het transformatorgebouw wordt 33 meter lang, 10,5 meter breed en 12 meter hoog. Het schakelgebouw wordt maximaal 33 meter lang, 9,5 meter breed en 10,5 meter hoog. De gebouwen samen worden groter dan het bestaande elektriciteitsstation, omdat er meer elektriciteit moet worden geleverd aan woningen en bedrijven in West en Nieuw-West.

Nieuwe technische installaties met meer vermogen

Het huidige station is nu een 50/10kV elektriciteitsstation. Dat betekent dat de transformatoren in het elektriciteitsstation de spanning omzetten van 50 kilovolt naar 10 kilovolt. De uitgaande stroom met een spanning van 10kV gaat vervolgens naar bedrijven en naar elektriciteitshuisjes in woonwijken. Dit wordt opgewaardeerd naar 150/10kV.

We plaatsen nieuwe technische installaties die meer vermogen hebben, zodat het elektriciteitsstation meer elektriciteit kan leveren. In het nieuwe gebouw komen drie transformatoren van ieder 53 Mega voltampère (MVA). Eén van deze drie transformatoren staat reserve en wordt alleen ingeschakeld als dat nodig is bij storing aan een van de twee andere transformatoren. Deze twee transformatoren samen leveren een vermogen van 106 MVA. De twee transformatoren in het huidige station leveren samen een vermogen van 52 MVA.  

Planning en werkzaamheden

Voorlopige planning
Wat gaan we doen?
14 mei 2024 Locatiebesluit gemeente Amsterdam over de plek van het nieuwe station. 
3 juli 2024 
Informatiebijeenkomst over het locatiebesluit en het ontwerp van het nieuwe elektriciteitsstation. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u een idee van het ontwerp van het elektriciteitsstation.   
 Jul 2024 - medio 2025
  • Uitwerking van het definitief ontwerp van het elektriciteitsstation
  • Definitief ontwerp gebouw en landschappelijke inpassing aan omgeving communiceren
 Medio 2025 - 2026
  • Uitwerking van het technisch ontwerp van het elektriciteitsstation
  • Aanvragen van de benodigde vergunningen
  • Informatiebijeenkomst over de (bouw)werkzaamheden van het nieuw en tijdelijk station
 2027 - 2032
  • Tijdelijk elektriciteitsstation bouwen
  • Sloop bestaand elektriciteitsstation
  • Nieuwbouw nieuw elektriciteitsstation
  • Aanleg en aansluiting hoogspanningskabel landelijke netbeheerder TenneT
 2032 Nieuw elektriciteitsstation in gebruik nemen
 2033 Verwijderen tijdelijk elektriciteitsstation

Opmerking: bovenstaande globale planning is onder voorbehoud. Deze planning kan wijzigen. Via deze website zullen we u informeren over mogelijke wijzigingen.

Elektromagnetische velden (EMV)

Elektromagnetische velden (EMV) ontstaan overal waar elektriciteit stroomt. Dat geldt voor huishoudelijke apparaten, zoals een stofzuiger en waterkoker en ook voor elektriciteitsstations. Het is niet zeker of langdurige blootstelling aan EMV negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Daarom neemt Liander voorzorgsmaatregelen om EMV te beperken. Ook houdt Liander zich aan het voorzorgbeleid van gemeente Amsterdam.

Voorzorgbeleid gemeente Amsterdam
De sterkte van het magneetveld wordt uitgedrukt in microtesla. De GGD adviseert om zoveel als redelijkerwijs mogelijk te voorkomen dat mensen langdurig verblijven (circa 14 tot 18 uur per dag gedurende een jaar) in een magneetveld waarvan de sterkte over een heel jaar gemiddeld hoger is dan 0,4 microtesla. Dit advies heeft gemeente Amsterdam overgenomen in haar beleid. De grens van 0,4 microtesla is geen wettelijke grens.

Berekening EMV
Op verzoek van de gemeente heeft Liander een berekening laten maken van de 0,4 microtesla EMV-contour van het nieuwe elektriciteitsstation. De berekening laat zien dat de EMV-contour geen bestaande woningen raakt (zie afbeelding). De GGD verwacht daarom geen risico’s voor de gezondheid van omwonenden. Bekijk hier het volledige GGD-advies.

Communicatie en contact

Liander en gemeente Amsterdam informeren de omgeving bij belangrijke ontwikkelingen over de voortgang van het project. Dat doen we onder andere via brieven, inloopbijeenkomsten en deze website. Hieronder vindt u de brief die aan de buurt van het elektriciteitsstation is gestuurd:  

Uitnodigingsbrief inloopbijeenkomst 3 juli 2024 

Informatiepanelen inloopbijeenkomst 3 juli 2024

Contact 

Heeft u een vraag of opmerking? U kunt ons bereiken via schipluidenlaan@liander.nl. We streven ernaar om uw mail binnen 3-5 werkdagen te beantwoorden. 

Meer weten?








Elektriciteit voor iedereen, nu en in de toekomst 

Amsterdam groeit, digitaliseert en verduurzaamt snel. Daardoor gaan we veel meer elektriciteit gebruiken dan vroeger en moet het elektriciteitsnetwerk worden uitgebreid. Anders valt de elektriciteit straks uit en hebben we geen licht in huis, kunnen we onze telefoon niet opladen en doet de koelkast het niet. Het elektriciteitsstation Schipluidenlaan wordt daarom vervangen, zodat bewoners en bedrijven in West en Nieuw-West in de toekomst voldoende elektriciteit krijgen.

Meer weten over het uitbreiden en slimmer inrichten van het Amsterdamse elektriciteitsnet? Ga naar amsterdam.nl/stroom