Elektromagnetische velden op elektriciteitsstation Rhijnspoor

Lees meer over elektromagnetische velden (EMV) op elektriciteitsstation Rhijnspoor in Amsterdam. 

Liander en de GGD Amsterdam hebben onderzoek gedaan naar elektromagnetische velden (EMV) rondom elektriciteitsstations Rhijnspoor. Dat gebeurde op verzoek van omwonenden. Op de buitenmuur van het elektriciteitsstation aan de kant van de Eerste Boerhaavestraat zijn in november 2024 waardes gemeten tot 255 microtesla. Dit is boven de norm die Liander aanhoudt. Op afstand van 1 meter van het station was de sterkte afgenomen tot 50 microtesla. 

Over deze situatie is advies gevraagd bij GGD Amsterdam. De GGD geeft aan dat er geen risico is voor gezondheid. Het is dan ook niet nodig om aanvullende maatregelen in de openbare ruimte te treffen, zoals het afzetten van de straat.

Liander onderzoekt hoe de magneetvelden bij elektriciteitsstation Rhijnspoor binnen de 100 microtesla-norm kunnen worden gebracht. 

Wat zijn elektromagnetische velden?

Elektromagnetische velden zijn overal waar elektriciteit wordt gebruikt. Deze velden ontstaan wanneer elektrische ladingen in beweging zijn. Liander hanteert voor elektromagnetische velden rondom elektriciteitsstations strenge richtlijnen. De sterkte van elektromagnetische velden mag niet boven de 100 microtesla uitkomen op publiek toegankelijke plaatsen waar mensen kort verblijven, zoals in de openbare ruimte.Op plekken waar mensen wonen mag een elektromagnetisch veld op jaarbasis gemiddeld niet hoger zijn dan 0,4 microtesla. Meer informatie over elektromagnetische velden bij elektriciteitsstations leest u op deze pagina

Situatie bij het nieuwe elektriciteitsstation

Voor langdurige blootstelling aan een elektromagnetisch veld geldt een norm van gemiddeld 0,4 microtesla over het jaar. Met langdurige blootstelling bedoelt het RIVM een verblijftijd van 14 tot 18 uur per dag gedurende een jaar, zoals bij wonen het geval is. Onderzoek wijst uit dat deze norm op dit moment nergens overschreden wordt.

Maar hoe zit dat straks, als het station Rhijnspoor is uitgebreid? Op verzoek van de gemeente heeft Liander een berekening laten maken van de 0,4 microtesla EMV-contour van het nieuwe elektriciteitsstation. De berekening laat zien dat de EMV-contour geen bestaande woningen raakt (afbeelding 1). De GGD verwacht daarom geen risico’s voor de gezondheid van omwonenden. Bekijk hier het volledige GGD-advies


Afbeelding 1. De jaargemiddelde magneetveldcontour in dit plaatje is een maximale 0,4 microtesla contour. Door optimalisaties in het ontwerp kan de contour mogelijk kleiner worden.

EMV-impact op kantoorgebouwen rondom het elektriciteitsstation

De begane grond van het gebouw van de Reclassering wordt deels geraakt door de jaargemiddelde magneetveldcontour van het nieuwe elektriciteitsstation. De GGD adviseert Liander en de gemeente om de gebruikers van dit gebouw hierover te informeren. Ook al is hier geen sprake van langdurig verblijf, adviseert de GGD medewerkers de keuze te geven om wel of niet te werken op een werkplek waar het magneetveld sterker is dan 0,4 microtesla. Gemeente Amsterdam is inmiddels in gesprek met de gebruikers van het gebouw. Momenteel wordt onderzocht of het project verder geoptimaliseerd kan worden om het magneetveld verder te verkleinen. 

Wat gaat er nu gebeuren en hoe houden we u op de hoogte?

We zijn als Liander, gemeente en GGD in overleg over hoe we omgaan met deze situatie. Het huidige elektriciteitsstation wordt na de ingebruikname van het nieuwe station buiten gebruik gesteld.

Hoewel de GGD aangeeft dat er geen sprake is van acute gezondheidsrisico’s, is het voor Liander belangrijk om aan de eigen normen op het gebied van kortdurende blootstelling aan EMV te voldoen. Wij doen daarom onderzoek naar de oorzaak van de overschrijding en de mogelijke oplossingsrichtingen. De metingen bij het huidige station zijn gedaan door DEP (Duurzaam Energie Perspectief). Dit is de afdeling van Alliander die hierin gespecialiseerd is. Het analyserapport van DEP wordt binnenkort op deze informatiepagina gepubliceerd. U ontvangt hierover bericht via de BouwApp.

Actuele informatie via onze BouwApp

Wilt u op de hoogte worden gehouden van dit project? Download dan de Liander BouwApp op uw mobiele telefoon of tablet.

Voordelen van de BouwApp

  • Ontvang direct een melding wanneer wij een bericht plaatsen over het project 
  • Bekijk de laatste versie van de planning 
  • Neem gemakkelijk contact met ons op

Informatie en contact

Liander en gemeente Amsterdam informeren de omgeving regelmatig over de voortgang van het project. Heeft u een vraag of opmerking? U kunt ons bereiken via rhijnspoor@liander.nl.

Meer weten?