Uitbreiding elektriciteitsstation Papaverweg
Stroom voor iedereen, nu en in de toekomst
De uitbreiding van het elektriciteitsstation aan de Papaverweg staat niet op zichzelf. Amsterdam is volop in beweging: de stad groeit, digitaliseert en verduurzaamt in een hoog tempo. Voor alle ontwikkelingen is een toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk onmisbaar. Meer weten over het uitbreiden en slimmer inrichten van het Amsterdamse stroomnet? Ga naar amsterdam.nl/stroom.
Voorlopige planning | |
---|---|
Wat gaat Liander doen? | |
Derde kwartaal 2024 |
|
Derde kwartaal 2025 |
|
Vierde kwartaal 2025 |
|
Begin 2026 |
|
Nieuwbouw op het naastgelegen terrein
Op het stuk grond naast het bestaande elektriciteitsstation aan de Papaverweg bouwt aannemer Strukton een nieuw gebouw. Het wordt ongeveer 40 meter lang, 24 meter breed en circa 13,5 meter hoog.
In het gebouw komen drie transformatoren. Deze elektrische installaties zetten stroom met een hoge spanning (150 kilovolt) om naar een lagere spanning (10 kilovolt), zodat deze verder verspreid kan worden naar woonwijken en bedrijven. Voor het transport van de stroom worden van en naar elektriciteitsstation ondergrondse kabels aangelegd.
Hoe komen het gebouw en het terrein eruit te zien?
Hieronder ziet u enkele impressies van het ontwerp. Als het gebouw klaar is, wordt het terrein ingericht volgens het landschapsplan dat in samenspraak met een klankbordgroep tot stand is gekomen.
Aanzicht vanaf de Monnikskapstraat
Aanzicht vanaf de Papaverweg
Aanzicht vanaf het terrein
Volg dit project in de BouwApp
Via de BouwApp houden we u op de hoogte van de werkzaamheden. Om het project te volgen, neemt u de volgende stappen:
- Download gratis de BouwApp
- Zoek in de app naar 'Uitbreiding elektriciteitsstation Papaverweg'
- Selecteer het project en klik op 'volgen'
Informatie en contact
Liander en TenneT informeren de omgeving regelmatig over de voortgang van het project. Dat doen we onder andere via brieven, inloopbijeenkomsten en deze website. Hieronder vindt u de communicatie die tot nu toe is gedeeld met de directe omgeving van het elektriciteitsstation:
- Informatiebrief 1 - oktober 2022
- Informatiebrief 2 - december 2022
- Informatiebrief 3 - april 2023 (uitnodiging informatiebijeenkomst)
- Posters informatiebijeenkomst 18 april 2023
- Informatiebrief 4 - mei 2023
- Nieuwsbrief 1 - juli 2023
- Informatiebrief 5 – november 2023 (uitnodiging informatiebijeenkomst)
- Posters inloopbijeenkomst 28 november 2023
- Nieuwsbrief 2 - februari 2024
- Informatiebrief 6 - april 2024
- Nieuwsbrief 3 - juli 2024
Heeft u een vraag over het project? Dan kunt u contact met ons opnemen via papaverweg@liander.nl.
Meer weten?
Liander en TenneT zijn de netbeheerders van het elektriciteitsnet in Amsterdam en hebben als taak om te investeren in betrouwbaar en veilig transport van elektriciteit. Het Amsterdamse stroomnet staat onder druk. Het elektriciteitsverbruik zal tot 2050 minimaal verdrievoudigen, terwijl de capaciteitsgrenzen op sommige plekken nu al zijn bereikt.
Om de knelpunten op te lossen en om het net toekomstbestendig te maken, moeten tot 2035 in Amsterdam 30 nieuwe elektriciteitsstations worden gebouwd. Daarnaast moeten 13 van de 23 bestaande stations worden uitgebreid. Hier is het elektriciteitsstation aan de Papaverweg 50 in Amsterdam-Noord er een van.
In opdracht van TenneT worden 150kV hoogspanningskabels op het terrein aangelegd. Deze kabels zijn nodig om het nieuwe gebouw te voeden vanaf het 150kV hoogspanningsnet van TenneT.
In stadsdeel Noord stijgt de vraag naar elektriciteit flink door de forse groei van het aantal inwoners, voorzieningen en bedrijven. Bovendien wordt er meer elektriciteit gebruikt doordat we de overstap maken naar elektrisch rijden en gasloze woningen.
Niet alleen neemt de vraag naar elektriciteit toe, ook het aanbod groeit omdat er steeds meer wordt opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Kortom: het is druk op het elektriciteitsnet. Zelfs zo druk dat er gebieden zijn in Amsterdam waar geen nieuwe bedrijven op het net kunnen worden aangesloten. Dit is ook het geval in Amsterdam-Noord.
Daarom is het belangrijk dat we op korte termijn investeren in de uitbreiding en versterking van het elektriciteitsnet. De uitbreiding van het onderstation aan de Papaverweg 50 draagt bij aan een robuust elektriciteitsnet met voldoende capaciteit, zodat in Buiksloterham duurzame, maatschappelijke en economische ontwikkelingen kunnen plaatsvinden.
Extra vermogen
In het nieuwe gebouw komen drie 150/10kV transformatoren van elk 53MVA en er worden 10kV installaties geplaatst. Door de nieuwe 10kV installaties is het mogelijk om nieuwe 10kV kabels aan te sluiten op het onderstation.
In stadsdeel Noord stijgt de vraag naar elektriciteit flink door de forse groei van het aantal inwoners, voorzieningen en werkfuncties. Om Noord van voldoende stroom te kunnen blijven voorzien, moeten bestaande stations worden uitgebreid. Ook worden locaties gezocht om nieuwe stations te plaatsen. De uitbreiding van elektriciteitsstation Noord Papaverweg is nodig om ontwikkelingen in Buiksloterham mogelijk te maken. Op onderstaande afbeeldingen ziet u het gebied waaraan OS (onderstation) Noord Papaverweg stroom levert, nu en straks.
Als de nieuwe stations (o.a. OS Buikslotermeer en OS Tuindorp Oostzaan) er staan, gaat OS Noord Papaverweg aan een kleiner gebied meer stroom leveren.
De uitbreiding van het bestaande elektriciteitsstation aan de Papaverweg vindt plaats op het naastgelegen terrein. Dit perceel heeft Liander in erfpacht. Het perceel ligt centraal in het gebied dat moet worden voorzien van stroom. Ook heeft de grond op basis van het bestemmingsplan de juiste functie. Het is belangrijk om een elektriciteitsstation dichtbij de vraag naar energie te plaatsen, zodat we de lengte van de kabels en daarmee de impact ondergronds kunnen beperken.
De bebouwing komt aan de kant van de Papaverweg. Dit is een eis in het bestemmingsplan. De uitbreiding is zo gesitueerd dat het eventuele toekomstige ontwikkelingen op het perceel zo min mogelijk belemmert.
HIB staat voor herijking investeringsbesluit Buiksloterham (d.d. 10 november 2020) en is opgesteld en vastgesteld door de gemeente. Onder 5.2 van het HIB is het volgende opgenomen: Voor wie binnen het vigerende bestemmingsplan blijft, gelden de betreffende bestemmingsplanregels en actueel beleid voor zover passend binnen het bestemmingsplan. De uitbreiding van onderstation Noord Papaverweg past binnen het bestemmingsplan en voldoet daarmee ook aan de spelregels uit het HIB.
Voordat de bouw begint, doorlopen Liander en TenneT de volgende procedures:
- Omgevingsvergunning kap (verleend)
- Omgevingsvergunning bouw (verleend)
- Melding activiteitenbesluit (ingediend en akkoord)
- Binnenplanse ontheffing grondwaterneutrale kelders (verleend)
- Sloopmelding (ingediend en akkoord)
- Watervergunning voor (gedeeltelijke) demping koelwaterkanaal (verleend)
- WIOR vergunning (verleend)
- Ontheffing Wet natuurbescherming (verleend)
- Instemming saneringsplan (gereed)
- Watervergunning onttrekken grondwater (verleend)
- Melding lozen van grondwater (gereed)
Het koelwaterkanaal is de industriële watergang tussen het perceel met het bestaande elektriciteitsstation en waar de uitbreiding komt. Om de uitbreiding op deze plek mogelijk te maken, moest het industriële koelwaterkanaal (deels) worden gesloopt. Dit is nodig vanwege de ondergrondse kabelverbindingen vanaf de nieuwbouw naar woningen en bedrijven in Buiksloterham.
Het koelwaterkanaal heeft geen monumentale status, maar is door de gemeente en omwonenden aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol element. Daarom houden we in het ontwerp rekening met het behoud van een deel van het koelwaterkanaal.
Om de uitbreiding te realiseren, worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
- Opruimwerkzaamheden en verwijderen struiken en bomen;
- Uitvoeren van een bodemsanering;
- Verwijderen van (delen van) het koelwaterkanaal;
- Bouwen van een nieuw onderstation op het perceel naast het bestaande station;
- Aanleggen 150kV kabelverbindingen tussen het nieuwe deel en het bestaande onderstation;
- Terreininrichting en herplanten bomen en beplanting.
Qirion maakt in opdracht van Liander de technische ontwerpen en begeleid en coördineert de uitvoering. Qirion ontwerpt, bouwt en onderhoudt energienetten. Voor het bouwrijpmaken van de grond, de bodemsanering, het bouwen van het station en het aanleggen van de kabelverbindingen worden een aannemers aangesteld.
Nee, het gebouw is zo compact mogelijk ontworpen. De grootte van de nieuwbouw wordt bepaald door de functie die het station in het elektriciteitsnet heeft. Daarnaast moet het aan technische eisen en veiligheidseisen voldoen. Het nieuwe gebouw wordt kleiner dan het bestaande onderstation. Rondom het nieuwe gebouw wordt ruimte vrijgelaten voor de ondergronds kabels en om onderhoudswerkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren.
Ja. Een muur of hek is nodig voor de veiligheid van omstanders, om de installaties te beschermen tegen vandalisme en om de bereikbaarheid te garanderen voor onderhoudswerkzaamheden. Het hekwerk is onderdeel van het ontwerp van de architect.
Voor de nieuwbouw en de aanleg van de ondergrondse kabels is een deel van de bomen en struiken op het terrein verwijderd. Voor de bomen die zijn verwijderd geldt een herplantplicht. Zoveel mogelijk bomen komen terug op het terrein van Liander. Daarnaast wordt het onverharde deel van het terrein ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel. Dit is opgenomen in het landschapsplan.
De transformatoren en koelinstallaties maken geluid. Om het geluid te beperken, worden de transformatoren in een gesloten ruimte geplaatst. Ook worden speciale dempers aangebracht aan de binnenzijde van transformatorruimte. Uit geluidsonderzoek blijkt dat met deze maatregelen wordt voldaan aan de wettelijke voorschriften.
Of je het station kunt horen, hangt af van de afstand tot het station en ook van het niveau van het omgevingsgeluid ter plaatse (wegverkeer en andere geluidbronnen). Dichtbij het station kun je een laag bromgeluid waarnemen, dit geluid neemt af naarmate je verder van het station afstaat. Ten opzichte van het bestaande gebouw is de toename in geluid verwaarloosbaar. Liander voldoet aan de richtlijnen en we zitten overal onder de norm zoals opgenomen in het Activiteitenbesluit milieubeheer.
De uitbreiding voldoet aan de geldende normering. Bovendien neemt Liander maatregelen om de kans op blootstelling aan elektromagnetische velden te verminderen. De installaties worden in dichte bouwblokken geplaatst.
Elektrische en magnetische velden (ook wel EM-velden of EMV) ontstaan bij de elektriciteitsproductie, het transport, de distributie en het gebruik van elektriciteit. We treffen deze aan bij onderdelen van het elektriciteitsnet, maar ook bij huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, scheerapparaat, elektrische deken en de elektrische bedrading in huis.
Mensen vragen zich soms af of elektromagnetische velden invloed hebben op hun gezondheid. Meer informatie hierover is te vinden op het kennisplatform: www.kennisplatform.nl. In Nederland gelden regels voor elektromagnetische velden. De overheid hanteert hiervoor een voorzorgsbeleid.
Liander zorgt ervoor dat de sterkte van de magnetische velden rond elektriciteitskabels en stations beneden de wettelijke toegestane waardes blijft. De blootstellingslimiet voor magnetische velden van elektrische apparaten in en om het huis is 100 microtesla. Dat geldt ook voor elektriciteitsnetwerken (o.a. hoogspanningslijnen) in de buurt van woningen. De elektromagnetische velden mogen niet sterker zijn dan de limieten die zijn vastgelegd in die regels.
Zowel de gemeente Amsterdam, de GGD Amsterdam en Liander zijn op de hoogte van het de wetenschappelijke ontwikkelingen over magneetvelden en gezondheid en volgen die ontwikkelingen ook actief. Zo is de GGD betrokken bij landelijke instellingen zoals de Gezondheidsraad en het Kennisplatform EMV. Voor specifieke vragen over magneetvelden en gezondheid kan contact gezocht worden met de GGD afdeling Leefomgeving (tel. 020- 5555405).
We hebben de omgeving zo goed mogelijk betrokken bij de voorbereiding en realisatie van het project. We hebben twee informatiebijeenkomsten georganiseerd en samen met omwonenden een klankbordgroep gevormd om ideeën op te halen voor het ontwerp van het gebouw en het terrein.
De omgevingsvergunning bouw is verleend. De bezwaarperiode liep tot 28-08-2024.