Nieuw elektriciteitsstation Buikslotermeer
Stroom voor iedereen, nu en in de toekomst
Buikslotermeer is niet de enige wijk waar we aan de slag gaan. Amsterdam is volop in beweging: de stad groeit, digitaliseert en verduurzaamt in een hoog tempo. Voor alle ontwikkelingen is een toekomstbestendig stroomnetwerk onmisbaar. Meer weten over het uitbreiden en slimmer inrichten van het Amsterdamse stroomnet? Ga naar amsterdam.nl/stroom.
Planning elektriciteitsstation
Wanneer | |
---|---|
Wat gaan we doen | |
Juli 2024 | Locatiebesluit gemeente Amsterdam |
24 september 2024 | Informatiebijeenkomst over het locatiebesluit |
Najaar 2024 | Start ontwerp elektriciteitsstation |
2025 | Liander vraagt vergunningen aan |
2027-2030 | Bouw van het elektriciteitsstation |
2030 | Elektriciteitsstation gereed |
Waar komt het elektriciteitsstation?
Het nieuwe elektriciteitsstation kom ten noorden van metrostation Noord, in het rechteroor van de P+R voorziening (zie onderstaande afbeelding). Hierdoor verdwijnen er parkeerplaatsen. Hoeveel is nog niet bekend. De gemeente onderzoekt of de parkeerplaatsen ergens anders kunnen komen.
Locatiebesluit van gemeente Amsterdam
In juli 2024 heeft de gemeente een locatiebesluit genomen voor het nieuwe elektriciteitsstation. Dat betekent dat de gemeente gaat meewerken aan de procedures en vergunningen die nodig zijn om het nieuwe elektriciteitsstation op deze plek te realiseren. De kennisgeving wordt binnenkort gepubliceerd.
Wat komt er?
Het elektriciteitsstation bestaat uit een gebouw met daarin elektrische installaties. Deze zetten stroom met een hoge spanning om een lagere spanning. Via ondergrondse kabels gaat de stroom vervolgens naar bedrijven en elektriciteitshuisjes in de buurt. Hoe groot het gebouw wordt, zijn we nu aan het onderzoeken. Als de afmetingen bekend zijn, vraagt Liander een architect om een ontwerp te maken voor de buitenkant van het gebouw.
Communicatie en contact
Liander en gemeente Amsterdam informeren de omgeving regelmatig over de voortgang van het project. Dat doen we onder andere via brieven, inloopbijeenkomsten en deze website. Hieronder vindt u de communicatie die tot nu toe is gedeeld met de directe omgeving van de locatie voor het elektriciteitsstation:
Contact
Heeft u een vraag of opmerking? Dan kunt contact met ons opnemen via buikslotermeer@liander.nl.
Meer weten?
Het elektriciteitsnet in Amsterdam moet groter, sterker en slimmer. We zijn eraan gewend dat stroom beschikbaar is, net zoals water uit de kraan komt. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet meer. Sinds de jaren ‘70 is ons stroomverbruik verdriedubbeld en het elektriciteitsnet waar de stroom doorheen gaat groeide al die tijd mee. Maar de laatste jaren stijgt de vraag naar stroom zó hard, dat het binnenkort niet meer op ons elektriciteitsnet past. De verwachting is zelfs dat Amsterdam in 2050 drie tot vier keer zoveel stroom gebruikt als nu.
Om die groei op te vangen, is een twee keer zo groot elektriciteitsnet nodig. De uitbreiding van ons elektriciteitsnet is een enorme puzzel. Zowel boven als onder de grond is Amsterdam flink volgebouwd. Het is een hele klus om uit te zoeken waar elektriciteitsstations en elektriciteitshuisjes gebouwd kunnen worden. En die moeten ook nog eens met ondergrondse kabels aangesloten worden op het bestaande elektriciteitsnet.
Tot zeker 2035 zijn wij overal in de stad aan het werk. Er worden 13 betaande elektriciteitsstations vernieuwd of uitgebreid en er komen 30 nieuwe elektriciteitsstations bij. Hier is het elektriciteitsstation in Buikslotermeer er één van. Daarnaast zijn er in totaal 2.600 nieuwe elektriciteitshuisjes nodig en natuurlijk honderden kilometers kabel om alles met elkaar te verbinden.
U leest meer over de uitbreiding van het Amsterdamse stroomnet op www.amsterdam.nl/stroom.
Er is voor deze locatie gekozen, omdat:
de locatie dicht bij de groeiende vraag naar stroom ligt in Noord, Landelijk Noord en Waterland;
de locatie niet in de hoofdgroenstructuur van gemeente Amsterdam ligt
er voldoende afstand is tot gevoelige bestemmingen, zoals woningen en maatschappelijke functies, in verband met elektromagnetische velden en geluid.
Het gebied waar een elektriciteitsstation stroom aan levert, noemen we het voedingsgebied. Het nieuwe elektriciteitsstation Buikslotermeer gaat stroom leveren aan een deel van Amsterdam Noord en Waterland. Op onderstaande afbeeldingen is te zien dat de elektriciteitsstations Noord Papaverweg en Vliegenbos nu het gebied van stroom voorzien. In de toekomst zal elektriciteitsstation Buikslotermeer een deel van de stroomvoorziening overnemen.
De stroom van elektriciteitsstation Buikslotermeer gaat naar:
Ruim 20.000 kleinverbruik aansluitingen, zoals huishoudens en voorzieningen.
Ruim 200 grootverbruik aansluitingen, zoals grote bedrijven.
Functies in de openbare ruimte, zoals straatverlichting en laadpalen.
Overal waar stroom doorheen loopt, ontstaat een magneetveld. Bijvoorbeeld bij huishoudelijke apparaten. Ook rondom het elektriciteitsnet ontstaan magneetvelden. Bijvoorbeeld bij elektriciteitsstations. De sterkte van een magneetveld wordt uitgedrukt in ‘microtesla’ (µT).
Voorzorgsbeleid gemeente Amsterdam
Gemeente Amsterdam wil zoveel als redelijkerwijs mogelijk voorkomen dat bestaande woningen in een jaargemiddelde magneetveld terechtkomen dat sterker is dan 0,4 microtesla. De grens van 0,4 microtesla is geen wettelijke grens.
EMV-contour elektriciteitsstation Buikslotermeer
Omdat het nieuwe elektriciteitsstation op een afstand van meer dan 25 meter tot de dichtstbijzijnde woningen komt te staan, vallen er geen woningen binnen de EMV-contour van het elektriciteitsstation.