Energie verdient aandacht, ook in Amsterdam
De vraag naar elektriciteit in Amsterdam groeit snel. Daarom investeren we de komende jaren aan het uitbreiden en verzwaren van het energienet. We werken hard aan (tijdelijke) oplossingen voor bedrijven én consumenten in de regio. Ook gemeente Amsterdam zit niet stil. Foto door Edwin van Eis
In 2050 verbruikt Amsterdam drie tot vier keer zoveel stroom als nu. Daarom werken we met gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam, TenneT en diverse bouwbedrijven samen om het elektriciteitsnet in de stad te verzwaren en toekomstklaar te maken. Deze verbouwing in Amsterdam is gigantisch groot. Daarbij is de ruimte in Amsterdam zeer schaars en de stad druk. Ondanks dat we een zorgvuldig proces doorlopen, hebben de werkzaamheden impact op de omgeving.
Dit doet Liander in Amsterdam
Grootschalige uitbreidingen in Amsterdam
We verbruiken steeds meer stroom. Daarom moet het netwerk nu groter en sterker worden gemaakt. Lees meer over onze werkzaamheden in heel Noord-Holland.
Verder breiden we ons netwerk uit door onder andere het vernieuwen en uitbreiden van elektriciteitsstations. Het stroomnet uitbreiden is een grote opgave: er worden 30 elektriciteitsstations nieuw gebouwd en 13 elektriciteitsstations worden vernieuwd of uitgebreid. Bekijk hieronder de lopende projecten.
Elektriciteitsstations Amsterdam in ontwikkeling
Wat wordt er gebouwd?
Een gecombineerd 150/20 kV elektriciteitsstation van TenneT en Liander in de buurt van Sloterdijk Poort. De locatie wordt nog nader bepaald.
Wat wordt er gebouwd?
Het huidige 150/50 kV elektriciteitsstation wordt uitgebreid en komt op hetzelfde terrein. Het station voorziet het westelijk deel van Amsterdam, het Westelijk Havengebied en delen van Zaanstad van energie. Het totaal zorgt voor 1.110 MVA capaciteit (420 MVA meer dan het huidige station).
De Hemweg is het grootste elektriciteitsstation van Liander en een van de belangrijkste elektriciteitsknooppunten van Amsterdam. Het voorziet bijna heel Amsterdam West en Zaanstad van stroom. Hemweg is een uniek elektriciteitsstation, met twee sets van drie transformatoren. Het onderzoek liet zien dat het efficiënter is om de Hemweg als één set van zes transformatoren te laten opereren. Deze maatregel is uniek gezien de omvang van station Hemweg.
Daarnaast bleek op het station Hemweg meer capaciteit vrij te komen door op piekmomenten de installaties iets zwaarder te belasten en in de daluren de installaties te laten afkoelen. Tot slot heeft Liander het verbruiksprofiel van alle nieuwe aanvragen nog eens onder de loep genomen. Door simulaties uit te voeren is een nieuwe voorspelling gemaakt en zijn de aannames van de eerdere voorspelling aangescherpt.
Wat wordt er gebouwd?
Een elektriciteitsstation van Liander aan de Sextantweg in het Westelijk Havengebied. Het station ontlast de stations Westhaven en Basisweg en zorgt voor 50 MVA aan extra capaciteit. In het elektriciteitsstation komen twee transformatoren, hier komt via kabels vanuit de Hemweg 50 kilovolt binnen en wordt door de transformatoren omgezet naar 10 kilovolt. Daarnaast worden twee middenspanningsinstallaties gebouwd waar de middenspanningskabels op aangesloten worden, die naar de elektriciteitsruimtes in het industriegebied of direct naar een bedrijf gaan.
Het station aan de Sextantweg kan gebouwd worden dankzij de goede samenwerking met de Port of Amsterdam die een geschikte locatie ter beschikking stelt. Het station wordt modulair gebouwd. Dat is een stuk efficiënter en sneller. Gemiddeld duurt de bouw van een elektriciteitsstation vijf tot zeven jaar waarvan drie tot vijf jaar ruimtelijke inpassing en twee jaar bouwtijd.
Door de samenwerking met het havenbedrijf en het modulair bouwen kunnen wij het station in vier jaar neerzetten.
Wat wordt er gebouwd?
Een extra transformator in het bestaande 50/10 kV elektriciteitsstation aan de Hornweg. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat het station twee keer zoveel capaciteit kan leveren (80 MVA). De uitbreiding vindt plaats op het bestaande perceel.
Ga mee met de stroom vooruit
De energietransitie is in volle gang. We gaan van gas naar groen. Van ketel naar pomp. Van tanken naar thuis. We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf steeds meer stroom op. Ons energienet is ruim 100 jaar oud en nog altijd betrouwbaar en veilig. Toch vraagt het anders gebruiken van energie om een update van ons net. Zo staan we voor de grootste verbouwing ooit.
Bekijk hier wat dat voor jou betekent