Uitbreiding stroomnet van Wijchen

De vraag naar energie en het opwekken van energie in en rondom Wijchen neemt steeds meer toe. Als gevolg hiervan heeft het bestaande stroomnet onvoldoende capaciteit om te voorzien in de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen, uitbreiding van industrieterreinen en het verduurzamen van de energievoorziening. Om aan de huidige en toekomstige vraag in Wijchen en haar directe omgeving te voldoen gaat Liander het stroomnet uitbreiden. Dit doet Liander door meerdere nieuwe middenspanningsverbindingen aan te leggen, waaronder het project Netuitbreiding 10kV Wijchen.

Wat gaan we doen?

Het project Netuitbreiding 10kV Wijchen betreft de aanleg van nieuwe 10kV ringverbindingen (middenspanning) van in totaal 64,9 kilometer. Naast de aanleg van de 10kV ringverbindingen worden 53 middenspanningsruimtes omgebouwd, vervangen of extra geplaatst. Het ombouwen en het vervangen en plaatsen van nieuwe middenspanningsruimtes is nodig om het bestaande middenspanningsnetwerk aan te sluiten op de nieuwe 10kV ringverbindingen.

De te vervangen middenspanningsruimtes worden indien mogelijk op of nabij dezelfde locatie geplaatst. De nieuw te plaatsen middenspanningsruimtes zijn groter dan de bestaande ruimten. Wanneer op een bestaande locatie onvoldoende ruimte aanwezig is, is in samenspraak met de gemeente Wijchen, in de directe omgeving gezocht naar een geschikte locatie.

Tijdens de werkzaamheden verdelen we het werkgebied in verschillende delen die we achter elkaar aanpakken. Zo blijft de buurt zo goed mogelijk bereikbaar. Aannemer Van Voskuilen Groep voert het werk voor ons uit.

Planning

Voorlopige planning
Wat gaat Liander doen?
Status
Begin 2024Voorbereidende werkzaamheden  (vooronderzoek, bepaling kabelroute en aanvragen vergunningen)In uitvoering
Begin 2025Start uitvoeringGepland
Eind 2027Realisatie gereedGepland

Waar werken we?

Zie hieronder de overzichtskaart met het ontwerp van de kabelroute voor project Wijchen. Deze kabelroute is onder voorbehoud en kan mogelijk wijzigen.

Hoe ziet een elektriciteitshuisje eruit?

Elektriciteitshuisjes zijn ook bekend als elektriciteitsruimtes. De technische term is middenspanningsruimte. De 'huisjes' zijn de afgelopen jaren groter geworden, zoals te zien is op de afbeelding. De te vervangen elektriciteitshuisjes worden indien mogelijk op of vlakbij dezelfde plek geplaatst. De nieuw te plaatsen elektriciteitshuisjes zijn groter dan de bestaande en hebben een afmeting van 3,6 meter bij 2 meter bij 2,11 meter (lxbxh). Het elektriciteitshuisje zet middenspanning (10kv) om in laagspanning met een transformator. Deze laagspanning komt uit bij de eindgebruikers. 

Naast dit formaat wordt er regelmatig een groter formaat geplaatst, de technische term voor deze grote ruimte is een distributieruimte. Deze ruimtes zetten 20kv middenspanning om in 10kv met een grote transformator, vandaar het verschil in grootte. Distributieruimtes hebben een afmeting van van 6,4 meter bij 2,5 meter bij 2,4 meter (lxbxh).

Blijf op de hoogte via onze BouwApp

Via de Liander BouwApp houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen in dit project. Om ons project te volgen, neemt u de volgende stappen:

  • Download de Liander BouwApp gratis in de Apple App Store of Google Play Store
  • Klik in de app op 'Ontdek'
  • Zoek op projectnaam of plaats
  • Selecteer het project
  • Klik op 'Volgen' 

Voordelen van de BouwApp

  • Ontvang direct een melding wanneer wij een bericht plaatsen over het project 
  • Bekijk de laatste versie van de planning 
  • Neem gemakkelijk contact met ons op 

     

Meer weten?