Uitbreiding stroomnet van Velddriel
De vraag naar energie en het opwekken van energie in en rondom Velddriel neemt steeds meer toe. Als gevolg hiervan heeft het bestaande elektriciteitsnetwerk onvoldoende capaciteit om te voorzien in de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen, uitbreiding van industrieterreinen en het verduurzamen van de energievoorziening. Om aan de huidige en toekomstige vraag in Velddriel en haar directe omgeving te voldoen gaat Liander het elektriciteitsnet uitbreiden. Dit doet Liander door meerdere nieuwe middenspanningsringverbindingen aan te leggen, waaronder het project Netuitbreiding 10kV Velddriel.
Wat gaan we doen?
Het project Netuitbreiding 10kV Velddriel betreft de aanleg van nieuwe 10kV ringverbindingen (middenspanning) van in totaal 18 kilometer. Naast de aanleg van de 10kV ringverbindingen worden 14 middenspanningsruimtes omgebouwd, vervangen of extra geplaatst. Het ombouwen en het vervangen en plaatsen van nieuwe middenspanningsruimtes is nodig om het bestaande middenspanningsnetwerk aan te sluiten op de nieuwe 10kV ringverbindingen.
De te vervangen middenspanningsruimtes worden indien mogelijk op of nabij dezelfde locatie geplaatst. De nieuw te plaatsen middenspanningsruimtes zijn groter dan de bestaande ruimten. Wanneer op een bestaande locatie onvoldoende ruimte aanwezig is, is in samenspraak met de Gemeente Velddriel, in de directe omgeving gezocht naar een geschikte locatie.
Tijdens de werkzaamheden verdelen we het werkgebied in verschillende delen die we achter elkaar aanpakken. Zo blijft de buurt zo goed mogelijk bereikbaar. Aannemer Visser Smit Hanab B.V. voert het werk voor ons uit.
Waar gaan we werken
Klik op de foto voor een vergroting
Dit betreft een voorlopig tracé, hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Blijf op de hoogte via onze BouwApp
Via de Liander BouwApp houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen in dit project. Om ons project te volgen, neemt u de volgende stappen:
- Download de Liander BouwApp gratis in de Apple App Store of Google Play Store
- Klik in de app op 'Ontdek'
- Zoek op projectnaam of plaats
- Selecteer het project
- Klik op 'Volgen'
Voordelen van de BouwApp
- Ontvang direct een melding wanneer wij een bericht plaatsen over het project
- Bekijk de laatste versie van de planning
- Neem gemakkelijk contact met ons op
Planning
Planning (voorlopig) | ||
---|---|---|
Wat gaan we doen | ||
Status | ||
Medio 2024 | Voorbereidende werkzaamheden | In uitvoering |
Kwartaal 3 2024 | Start ombouw, vervangen en plaatsing middenspanningsstations | Gepland |
Begin 2025 | Start realisatie 10kV kabelverbindingen | Gepland |
Eind 2025 | Realisatie gereed | Gepland |
Meer weten?
Om aan de toenemende vraag te voldoen, is er een complete opwaardering van het bestaande net nodig. We leggen kabels, bouwen elektriciteitsruimtes en realiseren nieuwe stroomaansluitingen. Liander treft, samen met aannemers en leveranciers, maatregelen om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te garanderen. Het Liander programma Netuitbreiding Gelre (afgekort als NuGelre) is een samenvoeging van zo’n 60 projecten. Dit betekent ruim 2.000 kilometer aan kabels en ongeveer 1175 elektriciteitsruimtes.
Door deze uitbreiding zorgen wij ervoor dat u ook in de toekomst gebruik kunt blijven maken van ons betrouwbare elektriciteitsnet, voor bijvoorbeeld het laden van uw auto, elektrisch koken, duurzaam verwarmen en het opwekken van energie. We gaan onder andere het elektriciteitsnet aanpassen door het verzwaren van de infrastructuur. Op deze manier kunnen we de transportbeperkingen en overbelastingen opheffen en het net tot 2035 in dit gebied toekomstvast maken. Het gehele programma dient gerealiseerd te zijn op 31 december 2035.
Meer over programma NuGelre leest u op de pagina: Programma Netuitbreiding Gelderland.
Aannemer Visser Smit Hanab is, samen met Liander, verantwoordelijk voor de netuitbreiding in Rivierenland (gebied 1).
Programma NuGelre is aanvullend op de reguliere werkzaamheden van Liander in dit gebied. Er zijn namelijk extra mensen en middelen nodig om het werk uit te voeren. Liander heeft daarom hulp ingeschakeld van enkele aannemers.
Liander, de aannemer en de gemeente informeren u regelmatig over de voortgang het project. Het informeren gaat via verschillende kanalen waaronder;
- brieven
- deze projectpagina
- inloopavonden
- online bijeenkomsten
- de BouwApp
- social media
Het werken aan het elektriciteitsnet gaat niet onopgemerkt. 1 op de 3 straten gaat de komende jaren open om de verzwaring van het elektriciteitsnet te realiseren. Een stevige klus die we niet kunnen uitvoeren zonder hinder te veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan verkeershinder of geluidshinder. Ook verandert mogelijk de openbare ruimte bij u in de buurt doordat er een elektriciteitsruimte komt te staan of overleggen we of we kabels kunnen leggen op uw grondgebied.
We begrijpen dat overlast niet fijn is. Wel rekenen we op uw begrip. Voor een betrouwbaar energienet moet er de komende jaren bijna overal gewerkt worden. Daar gaan we met zijn allen last van krijgen. We doen ons best om de overlast tot een minimum te beperken en u zo goed mogelijk te informeren.
Tijdens de werkzaamheden kan er tijdelijk hinder zijn in de openbare ruimte. Denk hierbij aan een minder goede bereikbaarheid van de stoep en omleidingen. Het kan in specifieke situaties voor hele grote klantaansluitingen voorkomen dat zij iets van de werkzaamheden merken. Liander neemt tijdig contact op als u last krijgt van stroomonderbrekingen.
De locaties van kabels en elektriciteitshuisjes zijn in nauw overleg met uw gemeente bepaald. Samen met de gemeente wordt een afweging gemaakt welke locaties het meest geschikt zijn. Hierbij is gekeken naar bijvoorbeeld bestaande kabels en leidingen en de aanwezigheid van groen, inpassing in het (stedelijk) gebied en verkeersveiligheid. Bij ieder project is hier volop aandacht voor.
Het uitgangspunt is om kabels en elektriciteitshuisjes zoveel mogelijk in openbare gronden te plaatsen en leggen. Op (openbare) grond van de gemeente is het plaatsen van ruimtes meestal vergunningsvrij. Voor de aanleg van de kabels dient wel een vergunning aangevraagd te worden. De locaties van de elektriciteitshuisjes in de openbare ruimte zijn vastgesteld in samenspraak met de gemeente. Indien huisjes op privaat eigendom worden geplaatst, gebeurt dit in samenspraak met de grondeigenaar.
Meer informatie over de elektriciteitshuisjes vindt u op deze informatiepagina.
Het resultaat is een robuust energienetwerk voor iedereen in de regio. Liander is als netbeheerder verantwoordelijk voor het elektriciteitsnet. Eén van onze taken is het uitbreiden, onderhouden en vernieuwen van deze energienetten. De huidige overvolle elektriciteitsruimtes worden, met deze werkzaamheden, ontlast. Hierdoor ontvangen bedrijven en particulieren de benodigde stroom. Ook worden nieuwe wijken en bedrijven aangesloten op het net en is er extra ruimte op het stroomnet om elektriciteit terug te leveren.
Het elektriciteitshuisje - ook wel elektriciteitsruimte genoemd - is een belangrijke bouwsteen van ons energienetwerk. De huisjes garanderen dat u nu, en in de toekomst, uw woning kan verwarmen, elektrisch kan koken en uw elektrische auto kan opladen.
Voor vragen kunt u terecht bij onze omgevingsmanager via NuGelre@liander.nl.
Contact
Heeft u nog een andere vraag over de voorbereiding, planning of uitvoering van het werk? Neem dan contact op met onze omgevingsmanager via NuGelre@liander.nl.