Liander verbetert het stroomnet in Nijmegen
We gebruiken steeds meer elektriciteit. Voor onder andere de verwarming van onze woningen, elektrisch koken en het opladen van auto's. We leveren ook steeds meer elektriciteit terug uit bijvoorbeeld zonnepanelen. Om dit mogelijk te maken is het noodzakelijk om ons stroomnet uit te breiden, te versterken en klaar te maken voor de toekomst. Daarvoor zijn nieuwe elektriciteitsruimtes en kabels nodig. Ook bij u in Nijmegen.
We verzwaren het stroomnet op buurtniveau
We verzwaren en verbeteren de laagspanningsnetten in Nijmegen. Laagspanningsnetten zijn de netten die stroom leveren in de buurt vanaf de elektriciteitsruimtes. We pakken het stroomnet buurt voor buurt aan. In één keer. Zo kunnen we sneller, efficiënter en slimmer werken.
We plaatsen meer elektriciteitsruimtes en zorgen voor kortere kabels
De elektriciteitsruimte is als het ware ‘de stoppenkast van uw buurt’. Hierin wordt de stroom omgezet van middenspanning naar laagspanning. Dat is de stroom die u thuis gebruikt.
Hoe langer de kabel is, hoe meer de spanning afneemt. Zo wordt er onvoldoende stroom geleverd. Terwijl we steeds meer stroom nodig hebben. We maken de kabels daarom korter en daarmee krachtiger. Dit doen we door meer elektriciteitsruimtes tussen onze bestaande kabels te plaatsen. Ook leggen we nieuwe stroomkabels aan onder stoepen en straten. Zo kunnen we uw woning nu en in de toekomst blijven voorzien van voldoende stroom.
We kijken samen met de gemeente Nijmegen zorgvuldig naar de locatie van deze elektriciteitsruimtes. Meer weten over de zoektocht naar geschikte locaties voor deze ruimtes? Kijk dan op de website van de gemeente Nijmegen.
Hoe ziet zo'n elektriciteitsruimte eruit?
Liander werkt met standaard elektriciteitsruimtes. In Nijmegen plaatsen we 2 types. Deze plaatsen we in overleg met de gemeente Nijmegen in de kleur groen of grijs. Zo ziet zo'n ruimte eruit.
We zorgen voor duidelijke afzettingen en geven tijdelijke verkeersroutes aan
Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden proberen we de overlast zoveel mogelijk te beperken. Moeten we op de openbare weg of stoep zijn? Dan zorgen we voor duidelijke afzettingen en geven we tijdelijke verkeersroutes aan.
Waar zijn we aan het werk?
Voor sommige grote buurtprojecten hebben we een aparte pagina. Hier vindt u meer informatie over de werkzaamheden en de planning.
Werkgebied | |
---|---|
Meer informatie | |
Altrade | Meer info |
Meer informatie?
Heeft u vragen over de uitvoering van het werk, de voorbereiding of de planning? Neem dan contact op met Liander Klantenservice op 088 542 64 44.
Meer weten?
Als we de kabels vervangen, is het nodig dat we de stroom tijdelijk afsluiten zodat onze monteurs veilig hun werk kunnen doen. Geldt dit voor u? Uiterlijk 3 werkdagen van tevoren ontvangt hierover een bericht met de datum, het globale tijdstip en de geschatte duur van de onderbreking.
Tijdens het overzetten van de huisaansluiting heeft u ongeveer een dagdeel geen stroom. Geldt dit voor u? Dan krijgt u hierover een brief en wordt er een afspraak met u ingepland.
Hier vindt u tips hoe u uzelf kunt voorbereiden op een stroomonderbreking.
We moeten de werkzaamheden verrichten op de locatie waar de kabels liggen. Dit is vaak in de stoepen en/of de weg. Het kan zijn dat tijdens de werkzaamheden (een deel) van de stoep en/of weg hierdoor niet beschikbaar is.
Van tevoren geven we aan waar tijdelijke parkeerverboden komen tijdens werkzaamheden. Woningen en winkels blijven bereikbaar. Ook blijft de wijk bereikbaar voor hulpdiensten en het openbaar vervoer. Er komt een aangewezen opslag voor materiaal om de hinder hiervan te beperken.
De huisjes zijn zo klein mogelijk gemaakt. De grootte is afgestemd op de componenten, zoals de transformator. De apparatuur is bereikbaar vanaf buiten het huisje. Rondom het huisje is vrije ruimte nodig voor de veiligheid.
Een ondergronds huisje zorgt voor te veel problemen zoals bereikbaarheid, vocht en nog meer conflicten met ondergrondse infrastructuur. Het zou tot hoge maatschappelijke kosten leiden en het lost het ruimtegebrek niet op.
In verband met veiligheid en capaciteit hebben we te maken met een bepaalde maximale kabellengte en aantal klantaansluitingen vanaf een elektriciteitshuisje. Er is een huisje nodig voor iedere (ordegrootte) 100 tot 200 huizen in een buurt om deze van voldoende stroom te voorzien of voor teruglevering van stroom.
Alleen direct naast een huisje is er een magneetveld meetbaar, een paar meter verder niet meer. Al onze elektriciteitshuisjes voldoen aan het geldende voorzorgbeleid van de Rijksoverheid over elektromagnetische velden, zelfs als de transformator op maximaal vermogen draait.
In deze brochure leest u de actuele informatie over magneetvelden.
Om de maatschappelijke kosten beheersbaar te houden, werken we met standaard typen. Een elektriciteitshuisje kan wel in verschillende kleuren geplaatst worden. Ook kan deze aangekleed worden met bijvoorbeeld steenstrips. Een haag rondom een huisje is beperkt mogelijk.
Rondom een elektriciteitshuisje liggen tegels. Dit is nodig om ingroei van planten in ventilatieopeningen te voorkomen. Ook mag het rondom het elektriciteitshuisje niet nat worden. Dit is nodig omdat er schone en veilige werkomstandigheden moeten zijn bij de deuren. Ook moet er altijd een snelle vluchtweg zijn.
Met tegels kunnen we relatief makkelijk bij de kabels als het nodig is.
Lees hier meer hoe we de plek voor een elektriciteitshuisje kiezen.