Uitbreiding stroomnet Eibergen

Het project Netuitbreiding 20kV Eibergen betreft de aanleg van twee nieuwe 20kV ringverbindingen (middenspanning) van in totaal 25,6 kilometer. Naast de aanleg van de 20kV ringverbindingen worden 11 elektriciteitsruimtes omgebouwd, vervangen of nieuw geplaatst. Het ombouwen en het vervangen en plaatsen van nieuwe elektriciteitsruimtes is nodig om het bestaande middenspanningsnetwerk aan te sluiten op de nieuwe 10kV ringverbindingen.

De te vervangen elektriciteitsruimtes worden indien mogelijk op of nabij dezelfde locatie geplaatst. De nieuw te plaatsen elektriciteitsruimtes zijn groter dan de bestaande ruimten. Wanneer op een bestaande locatie onvoldoende ruimte aanwezig is, is in samenspraak met de Gemeente Berkelland in de directe omgeving gezocht naar een geschikte locatie.

Planning (voorlopig)
Wat gaat Liander doen? 
Status  
 Eind 2023 Voorbereidende werkzaamheden (inclusief aanvragen vergunningen) Afgerond
 Maart 2024 Start ombouw, vervangen en plaatsing elektriciteitsruimtes   In uitvoering
 Mei 2024 Start realisatie 20kV kabelverbindingen In uitvoering
 April 2025
 Verwachte einddatum werkzaamheden   Gepland

Waar werken we?

Zie hieronder de overzichtskaart met het ontwerp van de kabelroute voor project Eibergen. Deze kabelroute is onder voorbehoud en kan mogelijk wijzigen.

Klik op de kaart voor een vergroting.

Online flyer

Bekijk de online flyer van fase 1

Bekijk de online flyer van fase 3

Bekijk de online flyer van fase 4

Bekijk de online flyer van fase 7

Watucab™

Binnen het Programma NuGelre is recent voor het eerst de Watucab™ methode toegepast. Met deze methode worden kabels doormiddel van waterdruk geïnstalleerd in mantelbuis. 
Het traject bestond uit 2 gekoppelde bundelboringen met een totale lengte van 970 meter. Er zijn 3 stuks 630mm2 MS-kabels geïnstalleerd in 3 HPE mantelbuizen van 110mm. Door in deze situatie de Watucab™ methode toe te passen was de gerealiseerde trekkracht slechts 40% van de maximaal toelaatbare trekkracht op de kabel. Ook het aanleggen van mantelbuizen in open ontgraving is mogelijk. Hiermee kan de uitvoering gefaseerd worden gerealiseerd en wordt omgevingshinder tot een minimum beperkt.

Hoe ziet een elektriciteitshuisje eruit?

Elektriciteitshuisjes zijn ook bekend als elektriciteitsruimtes. De technische term is middenspanningsruimte. De 'huisjes' zijn de afgelopen jaren groter geworden, zoals te zien is op de afbeelding. De te vervangen elektriciteitshuisjes worden indien mogelijk op of vlakbij dezelfde plek geplaatst. De nieuw te plaatsen elektriciteitshuisjes zijn groter dan de bestaande en hebben een afmeting van 3,6 meter bij 2 meter bij 2,11 meter (lxbxh). Het elektriciteitshuisje zet middenspanning (10kv) om in laagspanning met een transformator. Deze laagspanning komt uit bij de eindgebruikers. 

Naast dit formaat wordt er regelmatig een groter formaat geplaatst, de technische term voor deze grote ruimte is een distributieruimte. Deze ruimtes zetten 20kv middenspanning om in 10kv met een grote transformator, vandaar het verschil in grootte. Distributieruimtes hebben een afmeting van van 6,4 meter bij 2,5 meter bij 2,4 meter (lxbxh).

Blijf op de hoogte via onze BouwApp

Via de Liander BouwApp houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen in dit project. Om ons project te volgen, neemt u de volgende stappen:

  • Download de Liander BouwApp gratis in de Apple App Store of Google Play Store
  • Klik in de app op 'Ontdek'
  • Zoek op projectnaam of plaats
  • Selecteer het project
  • Klik op 'Volgen' 

Voordelen van de BouwApp

  • Ontvang direct een melding wanneer wij een bericht plaatsen over het project 
  • Bekijk de laatste versie van de planning 
  • Neem gemakkelijk contact met ons op 

     

Meer weten?