Hoogspanningslijnen verkabelen
Om aan de toenemende vraag naar energie te kunnen voldoen is een opwaardering en verzwaring van het bestaande stroomnet in de Gemeente Ede nodig.
Daarom wordt de bestaande bovengrondse hoogspanningsverbinding door het woongebied van Ede vervangen door een ondergrondse hoogspanningskabel.
Wat gaan we doen?
Tussen elektriciteitsstations Ede en Frankeneng worden hoogspanningsmasten verwijderd. Daarnaast wordt het hoogspanningsnet verzwaard door een nieuw elektriciteitsstation te bouwen aan de Radonstraat en wordt gezocht naar een nieuw station op bedrijventerrein Frankeneng. Ook wordt elektriciteitsstation Ede aan de Knuttelweg vernieuwd en uitgebreid.
Wat merkt u van de werkzaamheden?
Deze werkzaamheden zullen niet onopgemerkt blijven. De komende 5 tot 10 jaar wordt op verschillende plekken in Ede gewerkt aan het net om het klaar te maken voor de toekomst, zodat Ede zeker is van energie. Mocht dit in uw buurt plaatsvinden dan wordt u daarover tijdig geïnformeerd.
Waar gaan we werken
Klik hier voor een vergroting van de plattegrond
Let op: de route van de kabelverbinding naar het nieuw te bouwen elektriciteitsstation Frankeneng wordt bepaald wanneer een geschikte locatie is gevonden. Bovenstaande route en locatie (B-D) geven niet de werkelijkheid weer.
Lees meer over de projecten
Uitbreiding elektriciteitsstation Ede
Ondergrondse hoogspanningskabels
Nieuw elektriciteitsstation Radonstraat Ede
Planning
Wanneer gaan we werken | |
---|---|
Wat gaan we doen/Waar gaan we werken | |
Zomer 2024 | Start uitbreiding elektriciteitsstation Ede |
Najaar 2024 | Start voorbereiding en aanleg kabelverbinding tussen elektriciteitsstations Ede en Radonstraat |
Nazomer 2025 | Start werkzaamheden aanleg kabelverbinding tussen A30 en elektriciteitsstation Frankeneng (op voorwaarde dat de nieuwe locatie en route van de kabelverbinding bekend zijn) |
2026 | Streefdatum start verwijderen van de hoogspanningsmasten |
Meer weten?
Om de aanleg van hoogspanningskabels tussen elektriciteitsstations Ede/ Radonstraat en Ede/ Frankeneng mogelijk te maken wordt een beperkt aantal bomen gekapt in de berm ten noorden van de N224 (ongeveer 37) en de berm naast de A30 (50-100). Op de meeste plekken langs de route wordt de kabel gelegd met een gestuurde boring. Dat gaat ongemerkt en veroorzaakt geen overlast. Op sommige plekken moet de straat wel open en dus ook bomen worden verwijderd.
Alleen de strikt noodzakelijke bomen worden gekapt. Door het doen van gestuurde boringen onder de grond wordt voorkomen dat er een veel groter aantal bomen gekapt moet worden. We boren bijvoorbeeld diep onder bospercelen, het spoor Ede – Lunteren en Arnhem -Veenendaal, de snelweg A30 door en langs de parallelweg aan de noordzijde van de N224. Een deel van de bomen wordt herbeplant op een nader te bepalen geschikte locatie in Ede. Het is niet mogelijk om op dezelfde plek weer bomen aan te planten, omdat de wortels voor schade aan de kabels kunnen zorgen bij de in-en uittredepunten van de boringen.
De kapwerkzaamheden worden altijd buiten het broedseizoen gedaan. De verwachte kap staat gepland na het broedseizoen en voorafgaand aan de start van de werkzaamheden (tussen 15 augustus en eind oktober).
Wanneer het graven van een sleuf niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij een sloot, rivier, weg of bos wordt een gestuurde boring uitgevoerd. Hierdoorheen wordt een mantelbuis getrokken. De kabels worden daar vervolgens in gelegd.
Woningen en bedrijven gebruiken steeds meer elektriciteit. Denk bijvoorbeeld aan de overgang naar elektrisch vervoer en gasloze woningen. Een gasloze woning gebruikt 3 à 4 keer meer stroom dan woningen op aardgas. Ook bedrijven werken steeds duurzamer en verbruiken met hun activiteiten steeds meer energie.
- Gemeente Ede en regionale netbeheerder Liander zijn initiatiefnemers van de hoogspanningsprojecten in Ede en doen samen met de landelijk netbeheerder TenneT uitbreidingen op het TenneT-deel en Liander-deel van elektriciteitsstation Ede.
- Reddyn is voor TenneT en Liander de gezamenlijke service provider op het gebied van hoogspanning en complexe middenspanning. Beide partijen zijn 50 procent aandeelhouder.
Reddyn zet medewerkers van Qirion in voor de uitvoering van deze werkzaamheden. Reddyn werkt alleen voor TenneT en Liander. - Qirion voert alle werkzaamheden uit en ondersteunt bij de vergunningprocedure, de communicatie met betrokkenen en zet onderaannemers in bij de uitbreiding en bouw van hoogspanningsprojecten.
- Gemeente Ede is het bevoegd gezag voor een aantal vergunningprocedures.
- Verschillende aannemers zijn betrokken bij de verschillende projecten.
- Onderzoeksbureaus doen onderzoek naar onder andere bodem, natuur, geluid.
- Omwonenden en omliggende bedrijven worden geïnformeerd over de start en voortgang van de werkzaamheden.
Contact
Heeft u nog vragen over de hoogspanningsprojecten bij elektriciteitsstation Ede, elektriciteitsstation Radonstraat of de ondergrondse hoogspanningsverbinding in Ede? Stuur dan een e-mail naar ede@liander.nl.
Voor andere vragen over bijvoorbeeld stroomonderbrekingen neemt u het beste contact op met de klantenservice van Liander.
Andere werkzaamheden
Ook versterken en verbeteren we de verschillende stroomnetten in de buurten in Ede.
Bekijk wat we allemaal doen in de gemeente