Straatverlichting in uw buurt

In uw buurt werken de lantaarnpalen niet goed. Deze storingen in de openbare verlichting worden veroorzaakt door problemen met het Toonfrequent-signaal. Dit signaal zorgt ervoor dat de lantaarnpalen automatisch aan en uit gaan. Op deze pagina vindt u informatie over deze storingen.

Wat doet het Toonfrequent-signaal?

Het elektriciteitsnet wordt niet alleen gebruikt om stroom te vervoeren. Er kunnen ook signalen verstuurd worden via het net. Zo'n signaal noemen we een Toonfrequent-signaal of kortweg TF-signaal. Met een TF-signaal sturen we elektrische pulsen uit over de elektriciteitskabels. Deze pulsen zijn een soort ‘seintje’ die worden ontvangen door TF-ontvangers. Deze ontvangers zorgen ervoor dat de lantaarnpalen in uw buurt daardoor aan- en uit schakelen.

Zwak TF-signaal in uw buurt

In uw buurt komt het regelmatig voor dat het TF-signaal niet voldoende is om alle TF-ontvangers te bereiken. Kort gezegd: het TF-signaal is te zwak. Om dit op te lossen voeren Liander en aannemer Citytech werkzaamheden uit om het signaal te versterken. In de straten waar we het signaal niet kunnen versterken kijken we naar een andere oplossing en plaatsen we bijvoorbeeld automatische schakelaars in de lantaarnpalen.

Wat merkt u van de werkzaamheden?

Om ervoor te zorgen dat de straatverlichting in uw buurt weer werkt, voeren we werkzaamheden uit. In de meeste gevallen merkt u niets van de werkzaamheden. Wanneer wij kabels moeten vervangen of uitbreiden, dan kan het zijn dat we de straat openbreken. Om de werkzaamheden veilig uit te voeren, is het mogelijk dat we hierbij de stroom tijdelijk moeten onderbreken. Wij proberen deze tijd zo kort mogelijk voor u te houden. Ook brengen wij u altijd vooraf op de hoogte van de stroomonderbreking via een brief. Tot het moment dat de werkzaamheden zijn afgerond kan het voorkomen dat de lantaarnpalen in uw buurt niet werken.

Veelgestelde vragen straatverlichting Leeuwarden