Uitbreiding stroomnet van Hallum en Stiens

Uw regio is volop aan het verduurzamen. Hiervoor hebben de provincie en gemeenten doelen gesteld op het gebied van woningbouw, economische ontwikkelingen en de opwek van duurzame energie. Daarom werken we de komende jaren aan een uitbreiding van het stroomnet. Zo plaatsen we meer elektriciteitshuisjes en gaan er dikkere kabels de grond in. Het resultaat is een betrouwbaar stroomnet voor iedereen in de regio. Samen met uw gemeente is bepaald wanneer het stroomnet in en rondom Hallum en Stiens versterkt wordt. 

 Het bestaande stroomnet van Hallum en Stiens is 10.000 Volt (10kV). Om een overgang naar 20.000 Volt (20kV) mogelijk te maken, wordt het bestaande stroomnet aangepast. We leggen 20kV zogenaamde backbones aan (ruggegraat) vanuit het nieuw te bouwen regelstation in Hallum.

Het regelstation in Hallum-Stiens is inmiddels door onze samenwerkingspartner Qirion gerealiseerd. Vanuit dit station worden de nieuwe 20.000 volt (20 kV) ringen opgezet. Deze ringen bestaan uit drie afzonderlijke netwerken die door verschillende dorpen lopen. Het regelstation in Hallum wordt van stroom voorzien vanuit het onderstation in Dokkum, waardoor een stabiele en betrouwbare energievoorziening gegarandeerd is.

Zodra de drie 20kV ringen volledig zijn aangesloten, kan Qirion het regelstation in Hallum-Stiens in bedrijf stellen. Hierbij versterken wij niet alleen het bestaande 10 kV-net, maar voegen wij er ook een extra 20kV backbone aan toe. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat het gehele net moderner, duurzamer en beter bestand is tegen toekomstige energiebehoeften, wat een belangrijke bijdrage levert aan een duurzame en economisch vitalere toekomst voor het gebied.

Alle 14 nieuw te plaatsen distributieruimtes zijn inmiddels geplaatst. Tijdens de werkzaamheden zorgen we voor een nauwkeurige planning, duidelijke verkeersomleidingen en een goede samenwerking met de gemeente, zodat de bereikbaarheid van de buurt zoveel mogelijk gewaarborgd blijft. Samen werken we aan een toekomstbestendig en betrouwbaar stroomnet voor iedereen in de regio. Aannemerscombinatie Alsema en Van Vulpen voert het werk voor ons uit.

Werkzaamheden

Liander

Aannemer

Planning*

Voorbereidende werkzaamheden, zoals informeren derden, vooronderzoek, kabeltracé bepalen en vergunningen aanvragen

X

 

Q1 2022

Uiterlijke start uitvoerende werkzaamheden

 

X

Q2 2024

Einde uitvoerende werkzaamheden, incl. aansluiten kabels op elektriciteitsruimte (koud werk**) uiterlijk gereed

X

Q2 2026

Aansluiten kabels op elektriciteitsruimte (warm werk***) uiterlijk gereed

X

 

Q3 2026

Afronden project

X

 

Q1 2027

  • Als onze werkzaamheden klaar zijn, betekent dat helaas niet dat er automatisch meer vermogen vrijkomt. Meer informatie over uw aansluiting vindt u op Mijn Liander
  • Bent u grootzakelijke klant? Check de actuele oplostermijnen op de capaciteitschecker van Liander: Capaciteit op uw grootzakelijke locatie | Liander

*     Planning is altijd onder voorbehoud en afhankelijk van derden
**   Koud werk: Aansluiten van kabels op een elektriciteitsruimte (MSR of DR) waarbij er géén spanning op het elektriciteitsnet staat. Deze werkzaamheden worden verricht door de aannemer.
*** Warm werk: Aansluiten van kabels op een elektriciteitsruimte (MSR of DR) waarbij er wél spanning op het elektriciteitsnet staat. Deze werkzaamheden worden verricht door Liander. Een monteur sluit dit aan onder toezicht van werkverantwoordelijke Liander (WV-er), nadat nauwkeurig is bepaald hoe dit veilig gedaan kan worden, zonder stroomuitval.

Een gedetailleerde en actuele planning vindt u, vanaf start uitvoerende werkzaamheden, in onze BouwApp.
Download nu de BouwApp

Klik op de kaart voor een vergroting.

Hoe ziet een elektriciteitshuisje eruit?

Elektriciteitshuisjes zijn ook bekend als elektriciteitsruimtes. De technische term is middenspanningsruimte. De 'huisjes' zijn de afgelopen jaren groter geworden, zoals te zien is op de afbeelding. De te vervangen elektriciteitshuisjes worden indien mogelijk op of vlakbij dezelfde plek geplaatst. De nieuw te plaatsen elektriciteitshuisjes zijn groter dan de bestaande en hebben een afmeting van 3,6 meter bij 2 meter bij 2,11 meter (lxbxh). Het elektriciteitshuisje zet middenspanning (10kv) om in laagspanning met een transformator. Deze laagspanning komt uit bij de eindgebruikers. 

Naast dit formaat wordt er regelmatig een groter formaat geplaatst, de technische term voor deze grote ruimte is een distributieruimte. Deze ruimtes zetten 20kv middenspanning om in 10kv met een grote transformator, vandaar het verschil in grootte. Distributieruimtes hebben een afmeting van van 6,4 meter bij 2,5 meter bij 2,4 meter (lxbxh).

Actuele informatie via onze BouwApp

Wilt u op de hoogte worden gehouden van dit project? Download dan de Liander BouwApp op uw mobiele telefoon of tablet.

Voordelen van de BouwApp

  • Ontvang direct een melding wanneer wij een bericht plaatsen over het project 
  • Bekijk de laatste versie van de planning 
  • Neem gemakkelijk contact met ons op

Meer weten?