Zo werkt een dynamisch energiecontract
Veel flexibele energie-oplossingen werken het beste samen met een dynamisch energiecontract. Door energie te gebruiken op rustige momenten op het net, ontlast je niet alleen dat elektriciteitsnetwerk, maar profiteer je ook van voordeligere energieprijzen. Maar hoe werkt zo’n dynamisch energiecontract eigenlijk? We vertellen je er alles over.
Wat is een dynamisch energiecontract?
Je kunt bij de meeste energieleveranciers kiezen tussen verschillende contracten. Met een vast contract staat de stroomprijs vast. Je betaalt altijd dezelfde prijs. Bij een dynamisch contract staat de stroomprijs niet vast. Je betaalt de stroomprijs van dat specifieke moment. Dat betekent dat je 's nachts of tijdens zonnige middagen vaak minder betaalt, omdat de vraag dan lager is of er veel duurzame energie beschikbaar is. Je krijgt elke dag een overzicht van de uurtarieven, zodat je zelf kunt beslissen wanneer je bijvoorbeeld je wasmachine aanzet of je auto oplaadt.
Wat zijn de voordelen?
· Lagere kosten: Door slim gebruik te maken van daluren kun je flink besparen op je energierekening.
· Duurzamer: Dynamische contracten stimuleren het gebruik van groene energie. Je kiest vaker voor momenten waarop windmolens en zonnepanelen volop produceren.
· Flexibiliteit: Je zit niet vast aan een vast tarief en profiteert van dalende marktprijzen.
Voor wie is dit interessant?
Een dynamisch energiecontract is vooral handig als je bereid bent om je energieverbruik aan te passen aan de prijsschommelingen. Heb je bijvoorbeeld een elektrische auto of slimme apparaten die je op bepaalde tijden kunt inschakelen? Dan haal je er het meeste uit!
Meer grip op je energierekening
Het is goed om te weten dat de prijzen ook kunnen stijgen op piekmomenten. Een dynamisch contract biedt dus voordelen als je bewust met je energieverbruik omgaat. Wil je meer grip op je energierekening én bijdragen aan een duurzamere toekomst? Dan is een dynamisch energiecontract zeker het overwegen waard!