Liander kijkt vooruit
Veelgestelde vragen over HEMS
Dat verschilt. Als er straks goede HEMS-oplossingen op de markt zijn, hangt de prijs af van de aanbieder en de business case daarvan. Energieleveranciers zouden bijvoorbeeld een gratis HEMS kunnen ontwikkelen voor klanten. Een ander voorbeeld is een HEMS die je als service kunt kiezen bij de aanschaf van een thuisbatterij. Dan betaal je er wel voor.
De toekomst moet uitwijzen hoe duur een HEMS precies wordt.
Een HEMS verzamelt via slimme meters en sensoren zoveel mogelijk informatie over je energieverbruik. Die gegevens worden geanalyseerd en zie je bijvoorbeeld terug in een app. Op basis van die gegevens stuurt het HEMS jouw apparaten automatisch aan. Zo weet je zeker dat ze op het voordeligste moment opladen of juist energie opslaan. Handig!
Voor huishoudens is er op dit moment geen subsidie (gepland) voor de aanschaf van een HEMS. In de ontwikkelfase krijg je vaak wel een vergoeding voor het gebruik van een HEMS, omdat het de aanbieder ook waardevolle testresultaten oplevert. Win-win, dus!
Met ieder energiecontract haal je voordeel uit je HEMS: het ontlast altijd het energienetwerk. Wil je ook financieel voordeel van je HEMS? Dat kan met een dynamisch energiecontract. Zo kan je automatisch stroom opwekken of gebruiken op momenten dat de stroomprijzen het gunstigst zijn. Het resultaat? Een lagere energierekening!
Je haalt het meeste voordeel uit een HEMS bij apparaten die veel stroom gebruiken. Denk aan zonnepanelen, laadpalen, thuisbatterijen of een warmtepomp. Hoe meer stroom, hoe meer voordeel!
Dat verschilt per aanbieder. Er worden HEMS ontwikkeld die in de cloud werken, maar er zijn ook oplossingen die met fysieke kastjes werken. En soms zit het al in een apparaat verwerkt, bijvoorbeeld in een slimme warmtepomp.
Een slimme meter meet en analyseert alleen. Je ziet dan in een app of online hoeveel energie je verbruikt op welke momenten. Een HEMS gaat nog een stapje verder: die kan bijvoorbeeld ook je apparaten in huis automatisch aansturen zodat ze op de gunstigste momenten stroom gebruiken of opslaan.
Er zijn al allerlei slimme apps voor één apparaat. Bijvoorbeeld voor slim laden of flexibel gebruik van je thuisbatterij. Er is nog geen werkbaarsysteem dat ál je elektrische apparaten op één plek automatisch voor je regelt. Maar daar werken we samen met allerlei partijen hard aan! Hier lees je alles over de ontwikkeling.