De toekomst van thuisbeheer: de ontwikkeling van het HEMS
Klinkt allemaal heel interessant, dat Home Energy Management Systeem. Dat is ook precies waarom Alliander allerlei partijen ondersteunt bij de ontwikkeling van zo’n systeem. Maar wanneer kunnen huishoudens deze slimme oplossing ook echt gaan gebruiken? Martje Wijnen van het Duurzame Energie Perspectief bij Alliander legt het uit.
“We weten allemaal dat netcongestie een probleem is”, legt Martje uit. “Ons energienetwerk wordt voller en voller. Daar hebben bedrijven met grote aansluitingen al last van, maar ook bij huishoudens wordt dit langzaam een groter probleem. Mensen rijden steeds meer elektrische auto’s, gebruiken warmtepompen met veel vermogen of thuisbatterijen. Een supergoede ontwikkeling, maar het vraagt ook veel van het energienetwerk in woonwijken.”
Slimmer met het net omgaan
Daar willen we bij Alliander iets aan doen. Martje legt uit: “Want wij zijn als netbeheerder verantwoordelijk voor dat elektriciteitsnetwerk. En we doen er alles aan om op een slimme manier beter met dat net om te gaan. Zodat bedrijven, maar ook alle huishoudens, gewoon elektriciteit kunnen blijven gebruiken, Ook op de piekmomenten.”
Juíst die huishoudens, vindt Martje een belangrijke doelgroep. “Want we kunnen de energietransitie alleen maar versnellen als we daar allemaal aan meewerken. Bedrijven en grootverbruikers hebben een belangrijke rol, maar de mensen thuis ook. Want hoe meer mensen we als Alliander meekrijgen en bewust maken van de uitdaging, hoe beter.”
Waarom een HEMS?
Het idee van een HEMS bestaat al lang. “Misschien al wel tien jaar”, vertelt Martje. “Dat is het principe van ‘the internet of things’: dat je thuis ál je apparaten kunt aansturen via het internet. De laatste jaren spelen verschillende partijen daar al op in met slimme aansturing van losse apparaten. Bijvoorbeeld een app voor netbewust laden van je auto, of je thuisbatterij. Maar er is nog geen innovatie op de markt waarin je ál je elektrische apparaten slim kunt regelen.”
Alliander ondersteunt verschillende partijen bij de ontwikkeling van een app die dat wel kan. Martje: “Het zelf ontwikkelen van zo’n systeem valt niet onder onze wettelijke taken, maar we mogen andere partijen daarbij wel stimuleren en helpen. Want ze hebben onze data nodig over wanneer het bijvoorbeeld wel of niet druk is op het net.”
Ontwikkeling in een stroomversnelling
Op dit moment is Alliander bezit met een accelerator program met verschillende aanbieders: we helpen ze om de ontwikkeling van een HEMS in een stroomversnelling te
krijgen. “En daar komen heel innovatieve dingen uit”, vindt Martje. “Komende tijd gaan we met aanbieders en gebruikers testen in verschillende wijken en huishoudens.”
“We zijn heel benieuwd hoe huishoudens zo’n HEMS ervaren. Werkt het goed? En heeft het effect op hun energierekening? We vinden het ook heel belangrijk dat het juist géén effect heeft op hun wooncomfort.”
De eerste aanbieders op de markt
Martje verwacht begin dit jaar de eerste tests te starten. “Daarna kan het hard gaan”, legt ze uit. “Het ligt aan de marktpartijen hoe snel zij ontwikkelen. Maar ik verwacht dat we nabije toekomst de eerste aanbieders op de markt gaan zien van systemen waarin je meerdere apparaten slim kunt aansturen.”