Veilig graven in je tuin
Voorkom graafschade
Ga je viooltjes planten of de tuin omspitten? Dan is de kans heel klein dat je een kabel of leiding raakt. Graaf je dieper? Bijvoorbeeld om een trampoline in te graven, schutting te plaatsen, vijver aan te leggen of boom te planten? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Met een graafmelding (KLIC-melding) bij het Kadaster weet je waar de kabels en leidingen liggen.
Graven met een graafmachine
Gebruik je een graafmachine voor een klus? Dan ben je wettelijk verplicht een graafmelding bij het Kadaster te doen. Dan ontvang je kaarten met informatie over de kabels en leidingen in de grond. Zo voorkom je een stroomstoring, gaslekkage en onveilige situaties. Na de graafmelding stuurt het Kadaster een ontvangstbevestiging. In deze bevestiging staat een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en leidingen in de grond waarin je gaat graven. Deze netbeheerders sturen je alle informatie over de ligging van kabels en leidingen. Zo weet je precies waar ze liggen. Een graafmelding doen bij Kadaster kost € 11,-.
Graven met een schop
Ga je graven met een schop? Graaf dan altijd voorzichtig. Gebruik je kracht bij het graven bijvoorbeeld via een grondboor, sla je paaltjes in de grond of ga je bomen rooien? Zorg dan voor een goede voorbereiding en lees onze tips. Zo graaf je veilig en voorkom je stroomstoringen, gaslekkages en onveilige situaties.
Tips om graafschade te voorkomen
- Graaf altijd heel voorzichtig, laagje voor laagje.
- Ook als je paaltjes in de grond slaat, bomen rooit of een grondboor gebruikt bent je aan het graven.
- Als je met de hand graaft is een graafmelding niet verplicht, maar we adviseren het wel te doen.
Waar liggen de kabels?
- Vaak liggen de kabels vanuit je meterkast onder of naast de voordeur, naar de kabels voor het huis.
- Kabels en leidingen liggen meestal tussen de 30 cm en 1 meter diep. Dit kan door grondzakking of ophoging afwijken.
- De eerste kabel die u tegenkomt is waarschijnlijk de glasvezel of CAI-kabel. Daarna volgen de elektriciteitskabel en de gasleiding. Vervolgens de waterleiding en als laatste rioolaansluiting. De glasvezelkabel en CAI-kabel hebben meestal geen gepantserde mantel en zijn daarom heel kwetsbaar. De elektriciteitsaansluitkabel is gepantserd, maar ook deze kan beschadigen als er veel kracht wordt gezet op de spade of schop.
Waarom graafschade voorkomen?
Een kwart van de stroomstoringen in Nederland wordt veroorzaakt door graafschade. Hiervan is sprake als kabels en leidingen worden beschadigd door bijvoorbeeld een graafmachine, grondboor of schop. Het gevolg: geen televisie of internet, mensen in de kou, hoge kosten voor de veroorzaker. Ook zijn er elk jaar ongevallen met gasleidingen door graafschade. Herstelwerkzaamheden kosten veel tijd en geven vaak maatschappelijke overlast. Het repareren van schades kosten netbeheerders jaarlijks ongeveer 15 miljoen euro.
Cookies
Meer weten? Kijk of je antwoord hier tussen staat
Doe uiterlijk 3 werkdagen voordat je gaat graven een KLIC-melding via de website van het Kadaster. Log in met je DigiD en geef de datum aan dat je gaat graven. Vul de gegevens van waar je gaat graven in en voeg eventuele situatieschets toe. Geef aan welke graafwerkzaamheden je gaat doen en vul ten slotte je persoonlijke gegevens in.
Na de KLIC-melding stuurt het Kadaster een ontvangstbevestiging. In deze bevestiging staat een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en leidingen in de grond waarin je gaat graven. Deze netbeheerders sturen je alle informatie over de ligging van kabels en leidingen. Zo weet je precies waar ze liggen.
Een KLIC-melding doen, kost € 11,50. Dit bedrag, wat betaald moet worden aan Kadaster, dekt de kosten voor het administratief verzamelen van de informatie over kabels en leidingen op jouw adres. Deze kosten worden in rekening gebracht bij de gebruiker van de informatie. Het zorgvuldig graven is een verantwoordelijkheid voor de gehele graafketen en we vinden het belangrijk dat iedere betrokkene hieraan een bijdrage levert. De netbeheerders zijn wettelijk verplicht om informatie over kabels en leidingen aan het Kadaster aan te leveren. Hier krijgen ze geen vergoeding voor. Je kunt het doen van een KLIC-melding ook uitbesteden. De kosten kunnen dan hoger uitvallen.
Als je een KLIC-melding doet, dan ontvang je via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek. Het gaat om elektriciteitskabels, gasleidingen, waterleidingen, televisie-/internetkabels, glasvezel- of telefoonkabels. Uitzondering is de riolering die vanaf de perceelgrens naar de woning loopt, omdat deze eigendom is van de bewoner.
Het kan voorkomen dat niet alle ondergrondse leidingen op de kaart staan. Heb je een KLIC-melding gedaan en heb je toch iets geraakt? Of vermoed je dat?
- Stop de werkzaamheden, verlaat de locatie en waarschuw personen in je nabije omgeving.
- Bel direct het storingsnummer om de schade te melden: 0800 9009 (24/7 gratis bereikbaar)
- Bij gevaarlijke situaties, bel 112.
- Schakel machines uit, maak geen vuur, rook niet.
- Gebruik geen elektrische apparaten en bedien geen lichtschakelaars of deurbel.
- Dek het lek niet af. Probeer het lek niet dicht te plakken.
- Raak beschadigde kabels niet aan. Druk de buis niet in de grond.
- Blijf bereikbaar tot de monteur en/of de hulpdiensten er zijn.
- Is alleen de buitenkant (mantel) van de kabel beschadigd? Meld het ons dan ook.
Als je gaat graven, moet je je goed voorbereiden. Dan voorkom je onveilige situaties zoals gaslekkages, stroomstoringen en schade aan kabels en leidingen.
Ga je met de hand gaat graven? Dan adviseren we je een KLIC-melding te doen bij het Kadaster. Graaf je met een machine? Dan ben je wettelijk verplicht een KLIC-melding doen. Graaf altijd heel voorzichtig, laagje voor laagje. Ook paaltjes in de grond slaan, gebruik van een grondboor of bomen rooien, valt onder graven.
Ruik je bij het graven een gaslucht? Bel dan altijd direct het landelijk storingsnummer: 0800 9009.
Kabels en leidingen liggen tussen de 30 en 100 cm diep. Door verzakken of ophogen van de grond kunnen de dieptes afwijken van de werkelijkheid. De wortels van bomen kunnen bij kabels en leidingen liggen. Graaf daarom eerst een proefsleuf om te controleren of kabels en leidingen vrij liggen. In veel gevallen lopen kabels en leidingen vanuit je meterkast naar de kabels en leidingen in de straat. De kabels vanuit de meterkast lopen onder je voordeur door of langs de voordeur.
- De eerste kabel die je tegenkomt is waarschijnlijk de glasvezel of CAI-kabel.
- Daarna volgen de stroomkabel en de gasleiding.
- Vervolgens de waterleiding en als laatste rioolaansluiting.
De glasvezelkabel en CAI-kabel hebben meestal geen gepantserd omhulsel en zijn daarom heel kwetsbaar. De stroomaansluitkabel is gepantserd, maar ook deze kan beschadigen als er veel kracht op wordt gezet.
Ga mee met de stroom vooruit
De energietransitie is in volle gang. We gaan van gas naar groen. Van ketel naar pomp. Van tanken naar thuis. We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf steeds meer stroom op. Ons energienet is ruim 100 jaar oud en nog altijd betrouwbaar en veilig. Toch vraagt het anders gebruiken van energie om een update van ons net. Zo staan we voor de grootste verbouwing ooit.
Bekijk hier wat dat voor jou betekent