Laadpalen
Is mijn aansluiting geschikt voor een laadpaal thuis?
Als u thuis een eigen laadpaal wil, moet u daarvoor een aansluiting hebben die daarvoor geschikt is. Het opladen van een elektrische auto kost veel stroom. Overleg welke capaciteit u nodig heeft met het bedrijf dat de laadpaal bij u plaatst. Ga naar de keuzehulp om te zien wat u nu met de huidige stroomaansluiting kunt.
Meer weten?
Op oplaadpalen.nl ziet u alle openbare laadpalen in Nederland:
- U kunt op adres zoeken.
- U vindt de dichtstbijzijnde laadpaal in uw buurt.
- En u kunt het type voertuig instellen, waarvoor u een laadpunt zoekt.
Op de website wordt ook uitgelegd hoe u deze informatie kunt gebruiken op uw smartphone of navigatiesysteem.
De gemeente waar u woont zorgt voor laadpalen/oplaadpunten in de openbare ruimte. Bij het digitale loket van uw gemeente kunt u direct een laadpaal aanvragen. U kunt daar ook terecht voor meer informatie over het aanvragen.
Is uw aansluiting geschikt voor het plaatsen van een laadpaal? Vraag hiervoor advies bij het bedrijf dat de laadpaal plaatst of vraag een erkend installateur. Is de aansluiting niet geschikt? Vraag dan een verzwaring aan via mijnaansluiting.nl.
U bent zelf verplicht om uw meterkast voor te bereiden op de verzwaring. Denk hierbij aan het plaatsen van een 4-polige hoofdschakelaar en de aardlekschakelaar. Een erkend installateur kan de voorbereidende werkzaamheden aan de meterkast uitvoeren. Let op: Ga nooit zelf aan de slag.
Oudere type slimme meters zoals de DSMR 2.2. zijn niet geschikt voor een laadpaal. Deze kunnen dus niet op de laadpaal aangesloten worden.
- Kijk op de meter in uw meterkast welk merk en welke versie u heeft.
- Bekijk in de meterhandleiding of deze geschikt is voor een laadpaal.
- Is de meter niet geschikt? Vraag een nieuwe slimme meter aan via dit formulier.
- Wilt u meer informatie over laadpalen? Ga naar www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/hoe-werkt-opladen.