Aansluitingen
Iedereen die stroom of gas gebruikt, heeft hiervoor een aansluiting nodig. Wij zorgen voor uw aansluiting op het energienet . Laat u voor de aanvraag goed informeren door een erkend installateur en hou altijd rekening met de veiligheid .
Meer weten?
Mijnaansluiting.nl is een gezamenlijke site van netbeheerders in Nederland. Op deze site regelt u uw aansluitingen voor stroom, gas, water, media en communicatie.
Waarvoor gebruik ik mijnaansluiting.nl?
Als u uw aansluiting wilt aanpassen of een nieuwe aansluiting wilt aanvragen, vraagt u dit aan via mijnaansluiting.nl.
Bekijk alle informatie over het aanvraagproces en de gegevens die u nodig heeft om een account aan te maken.
Problemen met inloggen
Krijgt u na het invullen van uw e-mailadres en wachtwoord een foutmelding? Stel dan een nieuw wachtwoord in via 'wachtwoord vergeten' of bel met de helpdesk via 088 022 15 00. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur.
Bent u benieuwd naar de status van uw aanvraag? Bekijk dan hier uw status. Of wilt u graag inzicht in de status? Dan kunt u een code aanvragen.
De status kan niet worden weergegevens als;
- Uw aanvraag in combinatie is met meerdere netbeheerders;
- Of als uw aanvraag langer dan drie maanden geleden is.
U heeft een aanvraag gedaan voor een aanpassing aan uw stroom- en/of gasaansluiting. Wij vertellen u graag wat u komende periode kunt verwachten.
Nederland heeft een van de betrouwbaarste netten voor stroom en gas ter wereld. Maar door de grote toename van het aantal zonnepanelen, windmolens, warmtepompen en laadpalen kunnen onze kabels de vraag naar stroom niet altijd meer aan. Het stroomnet raakt op steeds meer plekken vol. En het aantal aanvragen voor aanpassingen aan de energieaansluiting neemt enorm toe. Tegelijkertijd is er een groot tekort aan technisch personeel en aan materialen. Hierdoor kunnen we niet iedereen zo snel helpen als we zouden willen.
Soms duurt het helaas langer
Zodra wij uw aanvraag gaan voorbereiden neemt onze werkvoorbereider contact met u op om de aanvraag door te nemen. Hierna starten wij met de voorbereidingen. Wij hebben gemerkt dat veel klanten contact met ons opnemen met vragen over de status van hun aanvraag. Of om te vragen of wij hun aanvraag eerder in behandeling kunnen nemen. Wij begrijpen deze vragen en zorgen. Alleen kunnen onze callcenter medewerkers u niet meer vertellen dan de informatie die u via e-mail ontvangt.
We bereiden uw aanvraag voor
Voordat een monteur bij u aan de slag kan, bereiden wij het werk voor. Vaak is dat makkelijk, maar soms komt er meer bij kijken. Zo controleren we of de kabels bij u in de straat dik genoeg zijn. Als we moeten graven om kabels te vernieuwen of te verplaatsen, doen we van tevoren een bodemonderzoek. We controleren dan of de bodem niet vervuild is. Ook gaan we na of er een vergunning nodig is voor het werk aan uw aansluiting. Als dat zo is, dan regelen wij dat voor u. Als we klaar zijn met de voorbereidingen, vragen we een aannemer om het werk in te plannen en uit te voeren.
Een aansluiting bestaat uit de kabels (+ beveiliging) die de meter in uw meterkast verbindt met het elektriciteitsnet. De grootte van de aansluiting bepaalt hoeveel stroom door uw aansluiting kan. U kunt thuis een 1-fase-aansluiting of een 3-fasenaansluiting hebben.
Wat is 1-fase?
Veel huizen zijn via een 1-fase-aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet. Bij een 1-fase-aansluiting komt een elektriciteitskabel uw huis binnen. In die kabel zitten twee draden: de fasedraad en de nuldraad. De spanning op uw stopcontacten is het verschil tussen die ene fasedraad en de nuldraad. Als u een 1-fase groepenkast in uw meterkast heeft staat er 220/230V op uw elektriciteitsmeter. De 1-fase-aansluiting is op de factuur van de energieleverancier te herkennen als 1x25/1x30A.
Wat is 3-fasen?
Bij een 3-fasenaansluiting komen drie fasedraden van ieder 230 V uw meterkast binnen. En de nuldraad. De 3-fasenaansluitingen zijn grotere aansluitingen dan de 1-fase-aansluitingen. Ze leveren een groter vermogen. Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting. Krachtstroom of 3-fasen
Als een installateur of leverancier adviseert om krachtstroom aan te leggen, wordt vaak een 3-fasenaansluiting bedoeld. Krachtstroom is niet geschikt voor huishoudelijke apparatuur maar is nodig voor apparatuur dat veel elektriciteit verbruikt bij een hogere spanning dan de standaard 230 Volt. Als u wel krachtstroom nodig heeft dan zal een installateur dit voor u aanleggen. U moet dan al wel een 3-fasenaansluiting hebben.
Aanvraag aansluiting
Via mijnaansluiting.nl vraagt u een nieuwe aansluiting aan. Met uitzondering van de 1x10-portiekaansluiting en de 1x40-huisaansluiting, kunt u tegenwoordig geen 1-fase-aansluitingen meer aanvragen. Als huisaansluiting kunt u alleen 3-fasenaansluitingen aanvragen. U heeft voor de aanleg van een nieuwe aansluiting te maken met eenmalige (aanleg)kosten. Daarna betaalt u periodiek een bedrag afhankelijk van het soort aansluiting.
Wijzigen aansluiting
Als u zwaardere apparatuur aanschaft dat meer vermogen nodig heeft kan een bestaande 1-fase-aansluiting niet voldoende zijn. Een erkent installateur informeert u hierover. U kunt uw aansluiting laten verzwaren naar een 3-fasenaansluiting. Om uw huidige aansluiting te wijzigen naar een 3-fasen aansluiting is een 4-polige hoofdschakelaar verplicht. Dit valt echter niet binnen de werkzaamheden van Liander. U dient deze werkzaamheden uit te laten voeren door een erkend installateur. Dit regelt u via mijnaansluiting.nl.
Erkend installateur
Voor een goed advies verwijzen wij u naar een erkend installateur.
Een verzwaring vraagt u aan via www.mijnaansluiting.nl. Met krachtstroom wordt vaak een 3-fasenaansluiting bedoeld. Krachtstroom is niet geschikt voor huishoudelijke apparatuur, maar is nodig voor apparatuur die veel elektriciteit verbruikt bij een hogere spanning dan de standaard 230 Volt.
Kosten krachtstroom
Voor krachtstroom heeft u een aansluiting van minimaal 3x25 Ampère nodig. Als u deze niet heeft, vraagt u een verzwaring aan. Een erkend installateur kan beoordelen welke aansluiting u precies nodig heeft. De eenmalige kosten voor het verzwaren van uw aansluiting vindt u in ons tarievenoverzicht.
Heeft u al een 3-fasenaansluiting? U kunt krachtstroom aanvragen via een erkend installateur.
U heeft in dat geval 3 opties:
Leegstandscontract afsluiten
Wilt u tijdelijk geen gebruikmaken van uw aansluiting, maar wilt u de aansluiting niet laten afsluiten? Kies dan voor een leegstandscontract. U spreekt af met uw leverancier dat u een relatief lager maandbedrag betaalt, omdat u geen verbruik heeft. Het termijnbedrag dekt (vrijwel) alleen de netbeheerkosten. Liander heeft geen rol in deze overeenkomst. Uw aansluiting blijft gewoon in gebruik.
De aansluiting laten verwijderen
Wilt u uw aansluiting laten verwijderen? Vraag dit aan op www.mijnaansluiting.nl.
De aansluiting tijdelijk verzegelen
Wilt u de aansluiting tijdelijk laten verzegelen? Dat kan voor maximaal 12 maanden. Na deze 12 maanden sluiten wij u weer aan of vraagt u een verwijdering aan. Voor een tijdelijke verzegeling neemt u contact op met onze klantenservice.
Heeft u online een afspraak ingepland voor uw aanvraag? Dan heeft u van ons een e-mail ontvangen met een link naar de pagina waar u de status van uw aanvraag kunt bekijken. Via deze pagina kunt u ook uw afspraak wijzigen.
Heeft u een aanvraag gedaan voor een wijziging aan uw aansluiting? Dan heeft u een e-mail ontvangen met daarin een link om een afspraak in te plannen. Lukt dit niet direct? Probeert u het over 24 uur nogmaals. Kunt u na 24 uur nog niets inplannen? Neem dan contact met ons op.
Eén adres mag maximaal één aansluiting hebben voor stroom en één voor gas. Hierop bestaat wél een aantal uitzonderingen:
- Zuivere-terugleveringsinstallatie. Hierbij wordt de tweede aansluiting alleen gebruikt voor teruglevering.
- Bedrijfsverzamelgebouw, waarbij de units aan derden worden verhuurd.
- Aansluitingen in de openbare ruimte (abri’s, reclamezuilen, slagbomen en laadpalen).
Liander is echter niet verplicht om meer dan één aansluiting per (samenhangend) onroerende zaak-object te realiseren.
Woning splitsen
Wilt u een woning splitsen? Dus van één woning meerdere woningen maken? Dan is een splitsingsvergunning nodig. Deze kunt u aanvragen bij uw gemeente. Onderdeel hiervan is een technisch keuringsrapport van de stroom- en gasinstallatie. U kunt dit opvragen via echteinstallateur.nl.
Aansluitingen
Aansluiting wijzigen? Vraag advies aan een erkend installateur
Aansluitingen
Wat is de status van uw aanvraag?
Tarieven