Waterstof: een belangrijk onderdeel van een betrouwbaar en betaalbare energievoorziening

Nederland staat voor een grote uitdaging: in 2050 willen we aardgasvrij zijn. Bij Liander denken we dat waterstof hierbij kan helpen. De import en productie moet omhoog en we moeten een waterstofnetwerk (landelijk en regionaal) bouwen. In ons verzorgingsgebied willen wij de netbeheerder voor waterstof zijn en grote industrieën als eerste aansluiten.

Onze visie op waterstof:

Waterstofnet regionaal beheren

We willen regionale netbeheerder van het waterstofnetwerk worden, zoals we dat ook zijn voor aardgas en elektriciteit. Een regionale aanpak zorgt ervoor dat we goed kunnen inspelen op lokale behoeften, sneller beslissingen kunnen nemen en dat we werken aan een integrale energieplanologie.

Waterstof en elektriciteit in een geïntegreerde energievoorziening

We willen waterstof inzetten om onze energievoorziening betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam te maken. Dit doen we naast andere oplossingen zoals elektriciteit, warmtenetten en groen gas. Waterstof kan als alternatieve energiedrager gebruikt worden, bijvoorbeeld om de piekvraag op het elektriciteitsnet te verlagen. Maar ook kan waterstof als buffer dienen: we kunnen waterstof maken en opslaan als er veel duurzame elektriciteit is. Zo kunnen we het gebruiken als er minder zonne- en windenergie beschikbaar is. Dit ontlast het elektriciteitsnet waardoor we het niet méér hoeven uit te breiden dan nodig is.

Waterstof voor industrie en grote bedrijven

We richten ons op industriële en grote bedrijven die veel energie gebruiken én met hoge temperaturen werken, die via elektrificatie lastig te bereiken zijn. Waterstof is geschikt voor bijvoorbeeld de chemische-, keramische- en metaalindustrie.

De inzet van waterstof voor het verwarmen van de gebouwde omgeving is op dit moment nog geen prioriteit en ook op de langere termijn onzeker.

Aanpak Liander op het gebied van waterstof

De aanleg van een waterstofnet is complex en vraagt om keuzes en beslissingen van ons, bedrijven en de overheid. Om waterstof toch zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor de industrie en grote bedrijven, zetten we in op:

De behoeftes in focusgebieden

We richten ons op het ontwikkelen en uitbreiden van het regionale waterstofnetwerk in gebieden met een hoge potentiële vraag naar waterstof. Bijvoorbeeld in de buurt van industrie en grote bedrijven die veel aardgas gebruiken. We gaan proactief in gesprek met gemeenten, provincies en bedrijven om de waterstofinfrastructuur te ontwikkelen waar deze het meest nodig is. Dat doen we uiteraard in samenhang met de plannen voor elektriciteit en warmte in die gebieden.

Betaalbaarheid en beschikbaarheid van waterstof

Liander wil dat waterstof tegen een redelijke prijs, in grote hoeveelheden en op de juiste plekken beschikbaar wordt. Voor waterstof moet vergelijkbare wetgeving komen als voor elektriciteits-, aardgas- en warmtenetten. Vanuit het samenwerkingsverband Netbeheer Nederland zijn we met de andere netbeheerders hierover in gesprek met de overheid.

Onderzoeken, projecten en samenwerkingen

We nemen deel aan diverse onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten:

  • HyDelta: samenwerking met partners om de mogelijkheden en uitdagingen van waterstof te verkennen. Meer informatie over dit programma vindt u hier.
  • The Green Village en Lochem: praktijkervaring opdoen met waterstof in gasnetten. Voor meer informatie kunt u de pilots met waterstof van Alliander bekijken.
  • Europese samenwerkingsverbanden GD4S en Ready4H2: delen van kennis en ontwikkelen van Europese standaarden voor de overgang van aardgas naar waterstof.

Realisatie van het waterstofnet

Hoewel het aanleggen van een waterstofnet ingewikkeld is en er nog veel keuzes gemaakt moeten worden en wetgeving moet komen, zijn we op sommige plekken toch al concreet aan de slag. Bijvoorbeeld in Amsterdam en Deventer. Firan realiseert hier, als zusterorganisatie van Liander, de infrastructuur voor een efficiënt, veilig en betrouwbaar waterstofnet. Op andere locaties kijkt Firan samen met bedrijven en overheden naar de mogelijkheden.

Lees meer over de projecten van Firan.

Meer weten?

Bent u benieuwd wat waterstof voor u of uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op. Zo zetten we met elkaar de stap naar een duurzaam en aardgasvrij Nederland.