Aanpak netcongestie gebied Vogelwijk Den Helder
Op deze pagina staat meer over de netcongestie specifiek voor dit gebied. De uitbreiding van het elektriciteitsnet staat gepland voor 2032. Om tot die tijd de netcongestie te verminderen, willen wij flexibiliteit van grootzakelijke klanten inkopen.
Heeft u nu óf binnen enkele jaren flexibel vermogen? En wilt u dit tegen een vergoeding beschikbaar stellen? Dan komen wij graag met u in contact.
Het gebied voor dit station
Onderstaande plattegrond laat het betreffende congestiegebied zien.
Situatie
Sinds juni 2023 is er netcongestie op station Den Helder Vogelwijk. In dit geval geldt de congestie alleen voor de afname van het elektriciteitsnet en niet voor teruglevering. De verzwaring voor dit station staat eind maart 2032 gepland. Het station krijgt dan een capaciteit van 80 MVA, wat ruimte biedt om nieuwe transportcapaciteit uit te geven. Sinds 18 oktober 2023 is er, naast het knelpunt in het lokale net van Liander, ook netcongestie op het bovenliggende hoogspanningsnet van TenneT. Naar verwachting is dit in 2034 opgelost. Dit betekent dat alle vermogensaanvragen vanaf die datum pas na de oplossing van de TenneT congestie geholpen kunnen worden.
In dit geval gaat de netcongestie om de verwachting dat de capaciteit van het station tekortschiet vóórdat we er in slagen de capaciteit te verhogen. Daarom zijn de aanvragen voor transportcapaciteit sinds de afkondiging op een wachtlijst geplaatst: als we nog transportcapaciteit uitgeven verergeren we de verwachte problemen alleen maar.
Wij kijken steeds vooruit met de beschikbare informatie die we hebben om de verwachting vast te stellen. Deze wordt minimaal één keer per jaar bijgesteld. Een belangrijk onderdeel daarvan is de verwachte groei van gebruik van transportcapaciteit die al vergeven is maar nog niet daadwerkelijk gebruikt wordt. Een bekend voorbeeld hiervan is groei van elektriciteitsverbruik bij consumenten: vaak kan dit gewoon met de bestaande huisaansluiting en zal dit dus toenemen over de jaren ook zonder dat wij extra capaciteit vrijgeven.
In onderstaande grafiek staat de verwachting van de groei van de belasting op station Den Helder Vogelwijk, met in rood aangegeven de overschrijding van de stationscapaciteit voor afname. De onderste volledig zwarte lijn geeft de verwachte ontwikkeling van teruglevering aan, welke vooralsnog binnen de stationslimiet lijkt te blijven.
Vanaf halverwege 2028 verwachten wij daadwerkelijke overbelasting in dit gebied. Om dit te voorkomen zoeken wij vanaf nu flexibel vermogen bij bestaande klanten. Met deze aanpak kunnen we overbelasting door autonome groei voorkomen en mogelijk bedrijven in uw regio toch eerder aan transportvermogen helpen.
Om de veiligheid en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te waarborgen proberen we overbelasting altijd te voorkomen. Hoe groter het risico wordt, of anders gezegd hoe dichter we bij het moment van overbelasting komen, hoe ingrijpender de maatregelen zijn die we moeten toepassen. Het kan zijn dat we dan over moeten gaan tot verplichte deelname aan congestiemanagement.
Als er voldoende flexibel vermogen beschikbaar wordt gesteld, voorkomen we niet alleen overbelasting. Ook kunnen we klanten die op de wachtlijst staan met een aanvraag voor transportcapaciteit helpen. We hopen van harte dat we dit mogelijk kunnen maken in samenwerking met aanbieders van flexibiliteit!
- Wilt u meer weten over de verschillende fasen in congestiemanagement? Lees dan onze webpagina Wat is congestiemanagement?
Congestieprofiel
Om gericht bij te kunnen dragen aan het oplossen van de netcongestie, is het belangrijk om flexibiliteit te hebben op de momenten dat het nodig is. Ook om algemene flexibiliteit op het net te ontwikkelen is het belangrijk om te weten wanneer er flexibel vermogen beschikbaar moet zijn. In onderstaand congestieprofiel geven we de tijdsvensters aan.
Maanden | november, december, januari |
Dagen | maandag t/m vrijdag |
Tijdvak | 16.00 - 21.00 uur |
Onderstaande grafieken geven aan wanneer we verwachten dat het stationsprofiel overschreden wordt, op het einde en daarmee ergste moment van netcongestie. Deze grafieken geven de hoeveelheid overschrijding in tijdsduur en in drie gradaties de ernst.
De omvang van de overschrijding is hieruit niet af te leiden. De hoogste overschrijding van de stationslimiet volgens prognose is 3,5 MVA en het hoogste jaarvolume aan overschrijding is 60 MWh.
Kortom: wie kan ons helpen dit te voorkomen in de wintermaanden, doordeweeks, tijdens de avondspits?
Voor wie is dit interessant?
We hopen op de interesse vanuit onze bestaande grootzakelijke klanten binnen dit congestiegebied, die de mogelijkheid hebben of te ontwikkelen om hun afname van elektriciteit op bovenstaande momenten te verminderen. Zo helpt u tegen vergoeding uw eigen omgeving.
Maar ook commerciële partijen op de energiemarkt die flexibiliteit vanuit dit gebied kunnen aanbieden, nodigen we van harte uit om te reageren. Wellicht kunt u in samenwerking met één van onze bestaande klanten een bijdrage leveren? Of u heeft een voorstel dat aantoonbaar dermate bijdraagt aan de afname van de netcongestie, dat daarvoor met voorrang een aansluiting gerealiseerd zou kunnen worden. Zodat ook op die manier de klanten in deze regio geholpen worden.
In het bijzonder gaat deze oproep uit naar erkende Congestie Service Providers, met de vraag of zij flexibiliteit in hun portefeuille hebben die kan bijdragen.
- Vraagt u zich af wat een Congestie Service Provider (CSP) doet en wellicht of u een dergelijke partij in de arm zou kunnen nemen? Lees dan onze webpagina Congestie Service Provider
Aanmelden of meer informatie?
Heeft u belangstelling om uw flexibiliteit aan te bieden? Of heeft u vragen over de concrete mogelijkheden? Dan kunt u contact met ons opnemen via congestiemanagement@liander.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.