Technische en bouwkundige informatie voor een aansluiting van 3x80A t/m 160 KVA
Wie doet wat?
Een grootverbruik aansluiting wordt geplaatst in een bouwkundige ruimte. Voor sommige onderdelen van de aansluiting moet u zorgen, andere onderdelen regelen wij voor u.
U zorgt voor de bouwkundige ruimte
Voor een aansluiting groter dan 3x80A tot en met 160 kVA heeft u een bouwkundige ruimte nodig. Deze ruimte noemen we ook wel een opstellingsruimte. U moet er zelf voor zorgen dat deze ruimte geplaatst wordt en aan onze veiligheidseisen voldoet.
Wij zorgen voor het Liander-gedeelte van uw aansluiting
Wij plaatsen de knip, verbinding en beveiliging. Dit is het gereguleerde gedeelte van de aansluiting. Dit deel van de aansluiting wordt ook wel het Liander-gedeelte van de aansluiting genoemd.
U zorgt voor het klantgedeelte van uw aansluiting
Het niet-gereguleerde deel van de aansluiting wordt ook wel het klantgedeelte van de aansluiting genoemd. Dit gedeelte bestaat onder andere uit uw eigen verdeelinstallatie.
De bouwkundige eisen vindt u in het Programma van Eisen (PvE)
Wij stellen eisen aan de openstellingsruimte zodat alle onderdelen er veilig in passen, aangesloten, bediend en onderhouden kunnen worden. Deze eisen zijn afhankelijk van het type aansluiting waar u voor kiest.
Programma van Eisen voor aansluitingen >3x80A t/m 160kVA
In dit Programma van Eisen staan de eisen die wij stellen aan de opstellingsruimte voor grootverbruik elektriciteitsaansluitingen op het laagspanningsnet >3x80A t/m 160kVA. Dit is een opstellingsruimte voor aansluitingen in de categorie AC4a en AC4b.
Bekijk het Programma van Eisen voor aansluitingen >3x80 t/m 160kVa:
S10504 PvE opstellingsruimte AC4 klantaansluiting
Weten waar u aan moet denken bij het opstellen van uw installatie? Klik dan op de onderstaande onderwerpen
Het aanvragen en realiseren van een aansluiting kan ingewikkeld zijn. Daarom raden wij u aan om een erkend installateur in te schakelen.
Aarding is van groot belang voor een veilige aansluiting.
Bij nieuwe aansluitingen verzorgen wij de aarding. Bij een bestaande aansluiting kan het zijn dat u zelf de aarding moet verzorgen. Vraag dit na bij uw installateur.
Nethinder betekent een te zware belasting van het elektriciteitsnet. Andere klanten en/of wij als netbeheerder ondervinden hier dan schade van. Dit wordt veroorzaakt door uw aansluiting zwaarder te belasten dan wat deze maximaal aan kan. Ook het overschrijden van uw gecontracteerd transportvermogen kan tot nethinder leiden.
Lees meer over het maximaal technisch vermogen van uw aansluiting
Lees meer over het overschrijden van uw gecontracteerde vermogen
Nethinder wordt veroorzaakt door een verkeerde keuze, gebruik en/of aansluiten van apparatuur. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij het inschakelen van grote apparaten zoals elektromotoren of lasapparatuur. U kunt een te zware belasting voorkomen door het installeren van een frequentieregelaar of een soft starter. Overleg met uw installateur wat voor uw installatie een passende oplossing is.
Wanneer uw installatie nethinder veroorzaakt, bent u aansprakelijk voor de geleden schade van zowel ons als die van andere klanten. Zorg er daarom voor dat uw installatie wordt gebouwd en gebruikt volgens de bepalingen zoals genoemd in de Netcode. Neem in geval van twijfel contact op met uw installateur.
Om te bepalen welke grootte aansluiting u nodig heeft, moet u weten wat het vermogen is dat u gaat vragen van het net.
Lees meer over de verschillende soorten aansluitingen en het bijbehorende vermogen
Het vermogen dat u vraagt heeft invloed op de dikte van de kabels. Overleg met uw installateur welke kabels geschikt zijn voor uw situatie. Meer informatie kunt u vinden in onder andere de NEN-EN-IEC-61936-1 en NEN3140.
Een beveiliging is verplicht. Zo voorkomt u dat dat uw elektrische installatie defect raakt door overbelasting en/of kortsluiting. Volgens de Netcode Elektriciteit bent u verplicht uw beveiliging ondergeschikt te maken ten opzichte van onze beveiliging. Dit betekent dat, wanneer er overstroom plaatsvindt in uw installatie, uw eigen beveiliging eerst afschakelt en daarna pas die van ons. Zo voorkomen we dat andere klanten zonder stroom komen te zitten.
Uw installateur zorgt ervoor dat de beveiliging op de juiste waarde is ingesteld. Hierbij houdt u rekening met de beveiligingsinstellingen die wij voor het net hanteren. Vraag bij ons na welke beveiligingsinstellingen wij gebruiken om er zeker van te zijn dat u aan uw verplichtingen uit de Netcode voldoet. Ook kan de aanwezigheid van een aardfoutbeveiliging noodzakelijk zijn.
Het kortsluitvermogen geeft aan in hoeverre een elektrische installatie mechanisch bestand is tegen een eventueel optredende kortsluiting. Houd er bij de aanschaf van uw elektrische installatie rekening mee dat deze bestand is tegen het ter plekke verwachtte kortsluitvermogen. De hoogte kan verschillen per gebied. Vraag dus altijd aan ons wat uw kortsluitvermogen is.
Wilt u energie gaan opwekken en/of terugleveren? Dit vraagt een goede voorbereiding.
Lees alles over duurzaam opwekken en/of terugleveren van energie
Let op: Heeft u apparaten en/of bedrijfsmiddelen die tot invoeding in het net kunnen leiden? Zorg ervoor dat deze direct afschakelen van het net bij spanningsuitval. Zo voorkomt u gevaarlijke situaties voor uw en onze medewerkers.
De koppelkabel is de verbindende kabel tussen uw installatie en die van ons. In het Programma van Eisen is gespecificeerd aan welke eisen deze kabel en de bijbehorende eindsluitingen moeten voldoen.
Hier vindt u het Programma van Eisen voor LS-aansluitingen >3x80 A t/m 160 kVA
Heeft u een nieuwe installatie geplaatst of heeft u uw bestaande installatie gewijzigd? En kan deze in bedrijf worden gesteld? Dan is het belangrijk om uw installatie gereed te melden bij ons.