Transportovereenkomst voor groepen bedrijven

De groepstransportovereenkomst (groeps-TO) is in ontwikkeling voor grootzakelijke klanten. Met dit contract behoudt u uw eigen aansluiting op het net, maar deelt u het transportvermogen onderling met een groep bedrijven. Hierdoor realiseert u met en voor elkaar meer ruimte voor afname en teruglevering van elektriciteit.

In oktober 2024 hebben de gezamenlijke netbeheerders een wijzigingsverzoek ingediend bij de ACM om dit contract voor bedrijven mogelijk te maken. Vooruitlopend op het definitieve besluit van de ACM mogen we alvast kleinschalig starten met de door ons geselecteerde groepen bedrijven. 

Voordelen groeps-TO

  • Slimmer en efficiënter gebruik van transportvermogen, waardoor meer verbruik mogelijk is dan met een individueel contract.
  • Het is aantrekkelijker om samen te investeren in bijvoorbeeld laadpleinen en zonnepanelen.
  • Bedrijven kunnen elkaars energiebehoefte beter ondersteunen.
  • Eigen tarief voor groeps-TO, inclusief tariefvoordeel bij ontlasting van het net.
  • Een transitieperiode van 3 jaar om vertrouwen te creëren en te leren omgaan met onzekerheid. De groeps-TO kan worden gestopt als het niet werkt binnen de transitieperiode.

 Wat zijn de belangrijkste vereisten?

  • Alleen bedrijven met een grootzakelijke aansluiting voor elektriciteit, waarbij AC4- en AC5-aansluitingen samen een groep kunnen vormen en AC6-aansluitingen onderling, zijn geschikt voor een groeps-TO. Meer informatie: Soorten grootverbruik elektriciteitsaansluitingen.
  • Deelnemende bedrijven hebben niet op hetzelfde moment een piekbelasting op het elektriciteitsnet. Het is ideaal als er verschillende soorten bedrijven in de groep zijn die hun stroom op verschillende momenten nodig hebben of daarnaartoe kunnen verschuiven. Dat vergroot de kans dat een groepscontract goed werkt. 
  • Elke aansluiting in de groep moet voorzien zijn van een telemetrie-grootverbruikmeetinrichting (dit kunt u controleren bij uw meetbedrijf) met een hoge meetfrequentie. Het meetsysteem zorgt ervoor dat energieleveranciers en netbeheerders nauwkeurige en real-time gegevens over het energieverbruik kunnen verzamelen en analyseren.
  • Voor het verdelen van het transportvermogen is een energiemanagementsysteem nodig om de gemaakte afspraken uit te kunnen voeren en onderling verbruik en opwek met elkaar af te stemmen.

Welke stappen moet ik nemen?

Voorafgaand aan het afsluiten van het contract vragen wij bedrijven om een energiehub te vormen. Dat vergt veel onderzoek, kennis, overleg en tijd van ondernemers. Zo is de gemiddelde doorlooptijd van idee tot realisatiefase al gauw zo’n twee jaar. Overweegt u een energiehub met andere bedrijven? Maak dan gebruik van het Stappenplan voor energiehubs. Het plan helpt om op het juiste moment de juiste stappen te zetten bij het verkennen en vormen van een energiehub.