Buurtanalysetool
De verduurzaming van de gebouwde omgeving is een grote, complexe opgave. Daarom werken we samen aan de warmtetransitie op wijkniveau. Onze Buurtanalysetool helpt u daarbij.
De verduurzaming van de gebouwde omgeving is een grote en complexe opgave. We gaan van visies en plannen naar concrete keuzes en besluiten. Zo voorkomen we dat alles tegelijk moet gaan gebeuren in 2030, want dat kan niet.
We kijken naar de plannen voor de wijk, de plannen van Liander en kijken naar de actuele status van het elektriciteits- en gasnet. Met behulp van de buurtanalysetool kunnen ruimtelijke plannen worden opgesteld voor een toekomstbestendige energie-infrastructuur, inclusief de verwachte aantallen elektriciteitsruimtes, de benodigde ruimte onder- en bovengronds en bijbehorende vergunningen.
Welke inzichten geeft de Buurtanalysetool?
- Grondwerkzaamheden synchroniseren
De gasleidingen in de grond zijn soms van verouderd materiaal. Dit wordt niet altijd meer ondersteund. Om het ondergrondse net toekomstbestendig te krijgen, worden deze leidingen vervangen. De ligging van deze grondroeringsgevoelige gasleidingen is zichtbaar in de tool. Hierdoor wordt duidelijk waar voor 2032 de grond open moet. Grondwerkzaamheden kunnen worden geoptimaliseerd. - Klantinpassing sturen
Het elektriciteitsnet is zwaar belast. Op de ene plek meer dan de andere plek. De belasting van de kabels is zichtbaar, waardoor de ruimte op het elektriciteitsnet naar schatting inzichtelijk is. Wij berekenen met de nettoets. Op die plek kunt u nog aan de slag met particuliere verduurzamingscampagnes of woningbouwplannen. - Locaties afstemmen voor elektriciteitsruimtes
Er moeten veel elektriciteitsruimtes bij in de gebouwde omgeving. Deze tool geeft inzicht in het aantal ruimtes per buurt. Dit helpt in het gesprek met uw omgevingsmanager of gebiedsregisseur voor het zoeken naar locaties in de openbare ruimte. - Warmtevisie bijwerken
De Transitievisie Warmte moet om de zoveel tijd worden bijgewerkt. De tool laat de impact zien van een warmtenet ten opzichte van een all-electric oplossing in uw buurt(en).
Bij vragen rond de Buurtanalysetool kunt u contact opnemen met uw gebiedsregisseur, omgevingsmanager of via supportbuurtanalysetool@alliander.com
Meer weten?
De buurtanalysetool is toegankelijk voor:
- ambtenaren van gemeenten
- medewerkers van adviesbureaus die aan deze gemeenten gelieerd zijn
- medewerkers van woningcorporaties
In de tool vindt u informatie over het gehele verzorgingsgebied van Liander. Let op: u dient eerst toegang aan te vragen via uw gebiedsregisseur of omgevingsmanager. Zonder vooraf aangevraagd account krijgt u helaas geen toegang.
Nieuwe gebruikers vragen een account aan via hun gebiedsregisseur of omgevingsmanager. Hiervoor is uw naam, e-mailadres en telefoonnummer benodigd. Daarnaast benoemt u de gemeente of het bedrijf waarvoor u werkzaam bent.
De buurtanalysetool heeft een optie om grafieken en kaarten te downloaden. Deze afbeeldingen mogen gedeeld worden met derden en mogen ook in beleidsdocumenten opgenomen worden. Let op: er kunnen geen rechten ontleend worden aan de data, gezien deze ook in transitie blijft. Vernoem daarom altijd de datum wanneer u de data heeft opgeslagen.
Vragen wat betreft de interpretatie en inhoudelijke uitkomsten van de data kunt u aan uw gebiedsregisseur of omgevingsmanager stellen.
De nauwkeurigheid van de data verschilt, afhankelijk van de bron. Bij het gebruik van de tool is het belangrijk om de informatieteksten (aangeven met 'i') bij de gegevens goed te lezen, zodat interpretatiefouten worden voorkomen. In de bronnenlijst zijn ook diverse databronnen nader toegelicht. We werken er hard aan om de data die we in de buurtanalysetool gebruiken zo actueel mogelijk te houden, maar door het grote aantal variabelen en bronnen, kunnen we dit niet altijd garanderen. Bovendien komt data uit sommige bronnen pas één of twee jaar later beschikbaar.
Het is mogelijk dat de tool gegevens bevat die niet meer de werkelijke situatie weergeven. Verder is het goed om te realiseren dat de cijfers geen werkelijkheid weergeven, maar een globale schets van de situatie in het net. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de buurtanalysetool. Uw inzichten uit de buurtanalysetool geven ook geen automatisch akkoord voor uitvoering door Liander. Bespreek uw plannen altijd met de gebiedsregisseur in uw regio.
Op het moment dat u het tabblad een tijdje open heeft staan zonder deze te gebruiken, kan de werking van de tool daaronder lijden. Wanneer kaarten niet worden geladen of wanneer het achtergrondscherm wit blijft, ververs dan de webpagina.
Het energieverbruik van woningen en utiliteiten mag niet te herleiden zijn naar individuele aansluitingen. Dit is vanwege privacywetgeving. Als er minder dan vijf woningen/utiliteiten in het geselecteerde gebied aanwezig zijn, verschijnt deze melding en worden de gegevens niet getoond. U kunt dit niet veranderen.
Liander hoort graag uw feedback over de buurtanalysetool, maar kan niet garanderen dat alle suggesties worden overgenomen voor doorontwikkeling. Voor overige vragen is het mailadres supportbuurtanalysetool@alliander.com beschikbaar. We doen ons best om uw vraag binnen drie werkdagen te beantwoorden.