Capaciteit op het net

Stroomnetchecker beschikbaar: lokaal inzicht in situatie stroomnet

Om huishoudens en kleine MKB-ondernemers meer inzicht te geven in het lokale stroomnet, is er vandaag een stroomnetchecker geïntroduceerd. Deze tool is ontwikkeld door netbeheerders Liander, Enexis en Stedin. De stroomnetchecker geeft de klant tijdens het maken van (ver)bouw- en verduurzamingsplannen inzicht in de situatie op het stroomnet in de buurt. Door de postcode en huisnummer in te vullen, toont de tool of er ruimte is op het stroomnet. En geeft het aan of er een kans is op langere wachttijden voor een nieuwe of aangepaste stroomaansluiting.

27 januari 2025
Amsterdam, Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland

De verduurzaming van Nederland zit in een stroomversnelling. Nederland kookt, rijdt en verwarmt huizen in rap tempo steeds vaker elektrisch. Als je in een gemiddelde wijk in Nederland loopt, dan liggen de daken vol met zonnepanelen. Maar de netbeheerders zien dat het stroomnet op sommige plekken in de buurten op steeds meer momenten vol raakt. Dit leidt helaas op die plekken tot langere wachttijden voor een nieuwe of aangepaste stroomaansluiting voor huishoudens en kleine ondernemers.

In de meeste gevallen is er ruimte op het stroomnet. Dan kan een gewenste stroomaansluiting zo snel mogelijk gerealiseerd worden. Moet het stroomnet in de buurt echter eerst worden uitgebreid, dan geldt er een langere doorlooptijd. Bijvoorbeeld omdat het nodig is om eerst nieuwe kabels aan te leggen of een nieuw elektriciteitshuisje of verdeelstation te plaatsen, zodat er voldoende stroom beschikbaar is. Dit is erg vervelend, want dit heeft impact op verduurzamingplannen en ambities. 

Inzicht in de eigen situatie

Liander is continu bezig om inzicht in het elektriciteitsnet voor haar klanten te verbeteren. Met de stroomnetchecker geeft de netbeheerder huishoudens en kleine ondernemers tijdens het maken van (ver)bouw- en verduurzamingsplannen inzicht in de situatie op het stroomnet in de buurt. Door de postcode en huisnummer in te vullen, geeft de tool aan hoe druk het is op het stroomnet en of er een kans is op langere wachttijden voor een nieuwe of aangepaste stroomaansluiting tot en met 3x80A. Zo kunnen klanten hier tijdens het maken van (ver)bouw- en verduurzamingsplannen zo goed mogelijk rekening mee houden, voordat er investeringen worden gedaan.

Benieuwd naar welke stappen Liander nog meer adviseert om te ondernemen voordat er investeringen gedaan worden? Klik dan deze pagina.

Netbeheerders bouwen sneller dan ooit

Liander voorziet iedere dag miljoenen huishoudens en ondernemers van stroom. Daarnaast zijn we hard aan het werk om het stroomnet uit te breiden en bouwen we meer dan ooit. De komende jaren gaat 1 op de 3 straten open, wordt er duizenden kilometers aan kabel en gasleidingen in de grond gelegd en worden er duizenden nieuwe elektriciteitshuisjes geplaatst. We doen er alles aan om het stroomnet zo snel als mogelijk uit te breiden. Daarnaast belasten we het net tijdelijk zwaarder waar dit veilig kan. Er wordt alles uit het bestaande stroomnet gehaald wat erin zit door het beter te benutten. Maar de vraag naar elektriciteit groeit sneller dan netbeheerders kunnen bouwen. Dat maakt dat het stroomnet in buurten op steeds meer plekken en op steeds meer momenten vol is. 

Wat u zelf nog meer kunt doen 

Ons energiesysteem verandert. Dit systeem is sterk van het weer afhankelijk hoe veel energie op welk moment beschikbaar is. Dit is anders dan we gewend zijn en vraagt dat we met elkaar anders om hebben te gaan met energie. Het helpt als iedereen bewuste keuzes maakt. Dat kan op verschillende manieren afhankelijk van de woonsituatie:

  • Minder energie gebruiken tijdens piekuren. Tijdens de piekuren neemt de druk op het elektriciteitsnet toe. Gebruik daarom zo min mogelijk elektronische apparaten tijdens deze uren. Het helpt ook om niet alle apparaten tegelijk aan te zetten.
  • Overdag zoveel mogelijk gebruik maken van de stroom die wordt opwekt. Bijvoorbeeld door dan te wassen of uw elektrische auto op te laden. Er zijn steeds meer slimme apparaten zoals vaatwassers die u kunt programmeren. Zo zijn ze actief wanneer uw zonnepanelen stroom opwekken. Niet-slimme apparaten kunnen vaak uitgesteld starten. Zo kunt u ook als er niemand thuis is opgewekte stroom gebruiken.
  • Energie besparen door het huis te isoleren. Wie isoleert, profiteert! Bekijk de website van Verbeterjehuis voor meer tips.

Bent u geen klant van Liander, maar wilt u wel inzicht in de situatie op het net bij u in de buurt? Kijk dan hier voor de stroomnetcheckers van netbeheerders Stedin en Enexis