Capaciteit op het net

Pilot met energy hubs in Gelderland van start

Regionale netbeheerder Liander en landelijke netbeheerder TenneT hebben samen met de provincie twee energy hubs geselecteerd die van start gaan als pilot. Het gaat om de energy hubs Innofase in Duiven en Veldzicht in Ermelo. Met deze pilots willen de netbeheerders een oplossing proberen te ontwikkelen waarmee meer energy hubs kunnen worden gefaciliteerd in gebieden waar knelpunten op zowel het regionale elektriciteitsnet als het hoogspanningsnet van TenneT een belemmering vormen. Dit soort samenwerkingen tussen bedrijven kunnen namelijk een belangrijke oplossing voor bedrijven zijn die zich willen vestigen of uit willen breiden in een gebied waar het elektriciteitsnet vol zit.

19 juli 2024
Gelderland
Groot veld zonnepanelen omringd door weilanden. Aan de linkerkant een provinciale autoweg en hoogpanningslijnen

In een energy hub werken bedrijven met elkaar samen om stroom te delen. Hiermee kunnen ze samen efficiënter gebruik maken van het elektriciteitsnet en het biedt  een mogelijkheid voor bedrijven om zich toch te vestigen of uit te breiden in een gebied met knelpunten op het elektriciteitsnet. Liander kan energy hubs faciliteren met een flexibel groepscontract. Om dit contract mogelijk te maken, moet (onder andere) het gebruik van het elektriciteitsnet door de samenwerking op zowel het regionale elektriciteitsnet als het hoogspanningsnet passen. Daarnaast moet de groep ondernemers in hun samenwerking ver genoeg zijn, zodat zij samen de beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet slim kunnen verdelen.

De geselecteerde energy hubs hebben de organisatie die nodig is voor een dergelijke samenwerking op energiegebied goed ingericht.  Deze energy hubs zijn daarnaast door oplossingen achter de meter in staat om binnen de mogelijkheden op het regionale en het hoogspanningsnet te blijven. Concreet betekent dit dat ze samen binnen het bestaande profiel van de aansluiting blijven. Dit doen ze onder andere door eigen opwek met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens.

Maatwerk

In februari 2024 bleek dat in Gelderland en de Flevopolder de ruimte voor extra elektriciteitsgebruik door het toepassen van flexibele contracten, voor bijvoorbeeld energy hubs, minimaal is. Bij zo'n contract wordt afgesproken om energie op andere momenten te gebruiken. Hiermee werd het faciliteren van energy hubs door de netbeheerders in deze regio’s maatwerk. Liander en TenneT hebben samen met onder andere de betrokken provincie, gemeenten, VNO-NCW en andere belanghebbenden intensieve gesprekken gevoerd over wat maatwerk precies betekent en hoe er toch meer energy hubs mogelijk kunnen worden gemaakt. Met de pilots in Gelderland en de Flevopolder willen Liander en TenneT werken aan een oplossing om ook in de toekomst meer energy hubs mogelijk te maken in deze regio.

Regiomanager Gelderland Minke Breijer (Liander): "Vorige week hebben we voor Gelderland en de Flevopolder het Actieplan Netcongestie gepresenteerd. Hierin staan maatregelen om een wachtrij op consumenten en MKB te voorkomen. Tegelijkertijd zien we wat de impact is van de wachtrij voor grootverbruikers. Daarom is het van belang dat we zo snel mogelijk toewerken naar een flexibel groepscontract voor de twee geselecteerde locaties: Innofase in Duiven en Veldzicht in Ermelo. Ons doel is een schaalbare oplossing waarmee we in de toekomst meer energy hubs kunnen faciliteren. Hierdoor kunnen bedrijven zich blijven vestigen in Gelderland, wat de economische groei in de regio zal stimuleren.”

VNO-NCW Midden is blij met de keuze voor de twee pilots, maar kijkt ook al vooruit. Marcel Hielkema, voorzitter van VNO-NCW Midden: “In het advies aan de energyboard in Gelderland is voorgesteld dat we in Gelderland deze uitwerking samen met de regionale energieteams, de provincie Gelderland en Oost NL verder vorm gaan geven, zodat we nu al de voorbereidingen treffen voor de realisatie van meer energy hubs. Dat is van groot belang om te zorgen dat we straks nog een vitale economie hebben in Gelderland.” Ook wil VNO-NCW Midden via de regiodeals en in overleg met de provincie Gelderland en Oost NL werken aan de financiering van deze energy hubs. Volgens VNO-NCW Midden hebben zowel ondernemers, de netbeheerder als de overheid hier een rol.