Tarieven

Nieuwe tarieven netbeheerkosten 2025 bekend

De nieuwe tarieven voor netbeheerkosten over 2025 zijn vandaag vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Voor huishoudens stijgen de netwerkkosten met ongeveer 7%. Deze kosten worden via de energieleverancier in rekening gebracht. Ook voor klanten met een grootverbruik stijgen de tarieven, afhankelijk van de grootte en het gebruik van de aansluiting. De nieuwe tarieven gelden vanaf 1 januari 2025.

27 november 2024
Tarieven

De tarieven voor netbeheer stijgen dit jaar. Het tarief voor elektriciteit stijgt voor huishoudens met ongeveer 14%, maar kosten voor gas dalen met zo’n 3%. Dit is een totale toename van ongeveer 7%. Hierdoor betaalt een gemiddeld huishouden voor een gas- en elektriciteitsaansluiting in 2025 ongeveer 4 euro per maand meer dan in 2024. We beseffen ons dat dit een flinke stijging is. Maar de verhoging van de tarieven is wel nodig, om de komende jaren te kunnen blijven investeren in het onderhoud en de uitbreiding van onze netten.

Voor zakelijke klanten met een grootzakelijke aansluiting stijgen de tarieven voor de transport- en aansluitdienst voor zowel gas als elektriciteit. Deze stijging van de rekening is voor gas beperkt, maar voor de elektriciteitsaansluiting betalen zij tussen de 10 en 15% meer ten opzichte van het voorgaande jaar. De mate van de stijging is mede afhankelijk van de grootte van de aansluiting en het gebruik.

Eenmalige kosten

Ook de eenmalige kosten voor het maken van een nieuwe aansluiting nemen toe. De tarieven voor nieuwe elektriciteitsaansluitingen stijgen met gemiddeld 27% en bij gas gemiddeld met 7%. De stijging komt doordat de rekenmethode die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gebruikt om de kosten te bepalen vorig jaar is gewijzigd. In de oorspronkelijke methodebesluiten kregen de netbeheerders niet genoeg tariefruimte van ACM om deze door te berekenen via de tarieven. Inmiddels zijn er op last van de rechter nieuwe methodebesluiten waardoor het tarief dichterbij de realistische prijs komt die het kost om een aansluiting te maken. En dat leidt tot tariefstijgingen. 

Inkomsten uit de tarieven

De energietransitie vraagt om forse investeringen in de netten. Hier gebruikt Liander de inkomsten uit de tarieven voor. De elektrificatie van woningen, vervoer en industrie leidt tot een verdrievoudiging van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Om het toenemende vraag en aanbod van elektriciteit aan te kunnen moet het elektriciteitsnet verzwaard én uitgebreid worden. De netbeheerders investeren daarom meer dan ooit en deze investeringen nemen de komende jaren verder toe, waaronder ook grote investeringen in de aanleg van het net op zee. Netbeheerders investeren tot en met 2030 ongeveer 8 miljard euro per jaar om het energiesysteem toekomstbestendig te maken. 

Liander beheert ruim 40.000 kilometer gasnet en 90.000 kilometer elektriciteitsnet. We werken aan het energienet van vandaag en morgen. We zorgen ervoor dat ruim 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven energie kunnen gebruiken. Daarnaast investeren we in innovatieve oplossingen om het energienet zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Zo zorgen we voor een betrouwbaar en veilig netwerk.

Meer informatie

Vandaag worden de nieuwe tarieven ook gepubliceerd op de website van Liander, deze kunt u hier bekijken

Lees hier alles over de tarieven voor consumenten of zakelijke klanten met een kleine aansluiting.

Lees hier alles over de tarieven voor klanten met een grootzakelijke aansluiting

U betaalt de netwerkkosten niet direct aan Liander. Dit gaat via de factuur van uw energieleverancier. Heeft u vragen over uw energierekening? Neem dan contact op met uw energieleverancier.