Nieuw elektriciteitsstation Nijkerk
Voor een toekomstbestendig elektriciteitsnet zijn er uitbereidingen nodig in gebieden waarbij het elektriciteitsnet in verschillende gemeenten ligt die vallen onder verschillende netbeheerders. Dit vraagt om een goede samenwerking tussen de netbeheerders en betrokken gemeenten. Samen met Tennet en Stedin werken we nu aan het elektriciteitsnet in de regio van Amersfoort. Het net in Amersfoort is in beheer bij netbeheer Stedin. Amersfoort grenst aan de gemeente Nijkerk waar Liander de netbeheerder is. In de gemeente Nijkerk werken wij aan een nieuw elektriciteitsstation.
De elektrificatie in Nederland gaat snel. Op veel plekken is de vraag inmiddels groter dan de elektriciteitsnetten aan kunnen. Dat komt onder andere doordat bedrijven en huishoudens in rap tempo verduurzamen en we steeds meer stroom halen uit zonne- en windenergie. Dit zorgt voor uitdagingen op ons elektriciteitsnet. Om de groei aan te kunnen moet het elektriciteitsnet worden uitgebreid. Netbeheerders bouwen de komende jaren nieuwe hoog- en middenspanningstations en leggen nieuwe kabelverbindingen aan door heel het land. Deze nieuwe stations komen nu in de regio Amersfoort.
Nijkerk
Om het elektriciteitsnet toekomstbestendig te maken gaat Tennet een nieuw hoogspanningsstation bouwen in Amersfoort. Op dit station worden drie nieuwe elektriciteitsstations aangesloten. Een daarvan wordt gebouwd door Liander in de gemeente Nijkerk. In overleg met die gemeente wordt er gekeken naar een geschikte locatie voor dit station. Met een ondergrondse kabel wordt het nieuwe station aangesloten op het nieuwe hoogspanningsstation van Tennet in Amersfoort.
Ook Stedin bouwt twee nieuwe elektriciteitsstations die straks worden aangesloten op het nieuwe hoogspanningsstation van TenneT. Eén hiervan komt in Soest of Baarn en de ander in Amersfoort. De precieze locaties hiervan zijn nog niet bekend.
De mogelijke locaties van alle nieuwe stations worden nader onderzocht op ruimtelijke en technische haalbaarheid. Dit doen de netbeheerders in nauw overleg met de betrokken gemeenten. Ook worden partijen in de omgeving betrokken via een participatieproces. Uiteindelijk moeten de netbeheerders voor elk van de stations een planologische procedure doorlopen, dit is de procedure om het station in te passen in het omgevingsplan van de gemeente.
Omdat de stations onderling verbonden zijn en de kabels over gemeentegrenzen gaan, is samenwerking tussen de TenneT, Stedin en Liander en de betrokken gemeenten erg belangrijk. Zo zorgen we samen voor een toekomstbestendig elektriciteitsnet.