Congestiemanagement

Netbeheerders publiceren nieuwe congestierapporten voor teruglevering

Vandaag heeft Liander, samen met Enexis, Stedin en TenneT, de eerste congestierapporten gepubliceerd volgens de nieuwe regels voor congestiemanagement in het elektriciteitsnet. Deze rapporten geven inzicht in het potentieel beschikbaar vermogen voor het transport voor teruglevering van elektriciteit door grote zon- en windparken in verschillende gebieden.

17 oktober 2024
Zonnepanelen windmolen en blauwe lucht

Resultaten

Zowel Liander als TenneT hebben onderzoeken afgerond. In Friesland, Flevoland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland is er potentieel beschikbaar vermogen gevonden, waarmee een deel van de klanten op de wachtlijst geholpen kan worden. Bekijk hier de resultaten van de onderzoeken.

Vervolgstappen

Liander gaat nu bekijken hoeveel van het potentieel beschikbaar vermogen ook daadwerkelijk beschikbaar wordt gesteld vanuit bestaande klanten, zodat we deze capaciteit kunnen aanbieden aan klanten op de wachtlijst. Hier zijn diverse randvoorwaarden aan verbonden. Voor het benutten van het potentieel vermogen op het net van Liander, moeten we inventariseren hoeveel ruimte er beschikbaar is op het hoogspanningsnet van TenneT. En voor het potentieel vermogen op het net van TenneT moeten we inzicht hebben in de ruimte op het middenspanningsnet van Liander.

Potentieel beschikbaar vermogen aanbieden aan klanten     

Naar verwachting kan Liander in de loop van 2025 de eerste klanten benaderen. Dan moet blijken hoeveel van het potentieel beschikbaar vermogen daadwerkelijk aangeboden kan worden aan klanten.

Nieuwe maatregelen tegen netcongestie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op 18 april 2024 een pakket maatregelen geïntroduceerd om sneller meer transportcapaciteit voor teruglevering te realiseren voor huidige en toekomstige klanten.

Netbeheerders in congestiegebieden waar te veel stroom terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet (invoedingscongestie) moeten voortaan nagaan hoeveel flexibiliteit kan worden ontsloten wanneer klanten in een congestiegebied zouden worden verplicht om hun flexibiliteit tegen vergoeding aan te bieden. Verder kunnen netbeheerders verzoeken van nieuwe duurzame opwekkers voor vermogen honoreren totdat de financiële grens, of de maximale waarde van de technische grens van het net is bereikt (150% van de aanwezige transportcapaciteit). En is er een kortere oplevertermijn van 6 maanden voor de congestierapporten.

Meer informatie

Op de website van Netbeheer Nederland lees je meer over de uitkomst van deze onderzoeken en de publicaties van regionale en landelijke netbeheerders.