Regio

Liander aan de slag met buurtaanpak in Blaricum en Laren

Liander en de gemeenten Blaricum en Laren gaan samen aan de slag om het stroomnet klaar te maken voor de toekomst. Met de buurtaanpak zorgt Liander voor extra elektriciteitshuisjes in de woonwijken, die nodig zijn om straks voor iedereen elektrisch rijden en koken, en het gebruik van een warmtepomp mogelijk te maken. Om de gemaakte afspraken vast te leggen, hebben Liander en de gemeenten op 2 december een samenwerkingsovereenkomst getekend.

3 december 2024
Noord-Holland
drie mannen staan op een rij. Ze hebben samen twee grote borden in hun handen, waarop een samenwerking wordt aangekondigd.

Buurtaanpak

Om de toenemende vraag naar stroom aan te kunnen, gaat Liander in Blaricum en Laren van start met de buurtgerichte aanpak om daar het stroomnet te versterken. Dat betekent dat Liander de komende jaren per wijk kijkt wat er nodig is en nieuwe elektriciteitshuisjes gaat plaatsen. Door buurt voor buurt aan de slag te gaan, wordt de overlast beperkt en wordt er efficiënt gewerkt aan het verminderen en voorkomen van storingen en problemen op het elektriciteitsnet.

Start samenwerking

Op 2 december ondertekenden wethouders Frans Cornelis van gemeente Blaricum en Jan van Midden van gemeente Laren ieder een samenwerkingsovereenkomst met Liander. Met de ondertekening van de overeenkomst is een startsein gegeven om de gemaakte afspraken tussen Liander en de gemeenten verder uit te werken.

"Op dit moment hebben we op het stroomnet van Blaricum nog weinig problemen." vertelt Wethouder Frans Cornelis van de gemeente Blaricum. "Maar dit betekent niet dat we nu stil kunnen zitten. Steeds meer Blaricummers maken duurzame keuzes, zoals een elektrische auto, zonnepanelen of een warmtepomp. Om dit te kunnen faciliteren in een sterker stoomnet nodig.”

Wethouder Jan van Midden van de gemeente Laren vult aan: "Met deze versterkte samenwerking met Liander zetten we een belangrijke stap richting een toekomstbestendig en betrouwbaar elektriciteitsnet voor de gemeente Laren. Met het maken van de afspraken zorgen we ervoor dat dat snel kan en dat de huisjes op een nette manier in de wijken ingepast worden.”

Stakeholdermanager Noord Holland Stijn Bekkers van Liander zegt: "Om de energietransitie mogelijk te maken is er ongeveer een verdubbeling van het huidige aantal elektriciteitshuisjes nodig. Deze samenwerkingsovereenkomst is een mooie eerste stap om onze gezamenlijke uitdaging in goede banen te leiden."

Informatie over werkzaamheden

Liander informeert inwoners en ondernemers tijdig voordat de werkzaamheden in hun buurt van start gaan. Zodra de werkzaamheden in de gemeenten Blaricum en Laren starten zijn deze ook te volgen op de informatiepagina over de buurtaanpak.