Elektriciteitsnet Zuid-Holland bereikt nu overal maximale capaciteit voor afname
Vandaag heeft TenneT aangekondigd dat het hoogspanningsnet in Zuid-Holland de grenzen van zijn capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit aan grootverbruikers. Samen met Liander en Stedin onderzoekt de landelijke netbeheerder oplossingen die op korte termijn ruimte op het net maken, zoals spitsmijden door grootverbruikers. Uitkomst van dit onderzoek wordt in december 2025 verwacht. Het elektriciteitsnet in Nederland komt steeds verder onder druk te staan. De vraag naar stroom stijgt harder dan de snelheid waarmee netbeheerders het elektriciteitsnet kunnen uitbreiden. In Zuid-Holland heeft het net van Liander op veel plekken al de maximale capaciteit bereikt en wordt gewerkt aan uitbreiding en verzwaring.
Elektriciteitsnet steeds verder onder druk
De afgelopen jaren heeft het regionale elektriciteitsnet van Liander op veel plaatsen in Zuid-Holland de maximale capaciteit bereikt. Daardoor is een wachtlijst ontstaan voor klanten die (extra) capaciteit willen.
Nu heeft ook het hoogspanningsnet van TenneT in de provincie de grenzen van zijn capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit aan grootverbruikers. Dit betekent dat aanvragen voor capaciteit vanaf vandaag ook op een wachtlijst komen. Voor deze klanten geldt dat zij geholpen worden na netuitbreiding van TenneT. Grootverbruikers die vóór 5 december op de wachtlijst stonden, worden in principe geholpen wanneer het Liander-knelpunt is opgelost.
TenneT onderzoekt samen met Liander en Stedin oplossingen die op korte termijn extra capaciteit mogelijk maken, zoals spitsmijden door grootverbruikers. De netbeheerder publiceert de uitkomsten van dit onderzoek uiterlijk in december 2025. Ondertussen werken de netbeheerders overal in de provincie aan verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet.
Geen gevolgen voor kleinverbruikers
Particulieren en kleine bedrijven (met een aansluiting tot 3x80 ampère) hebben vooralsnog geen last van de drukte op het net. Ook woningbouwplannen worden door deze vooraankondiging niet geraakt. Wel zien we dat de stroomnetten in de wijk op lokaal niveau vollopen. Dat zorgt ervoor dat de doorlooptijd voor een nieuwe of zwaardere aansluiting op sommige oploopt met enkele weken tot soms 2 jaar.
Bouwen en flexibel gebruik
Een belangrijke focus van de netbeheerders is het sneller realiseren van elektriciteitsstations en het leggen van kabels. Om dit mogelijk te maken is het noodzakelijk dat overheden sneller keuzes maken over wanneer en waar welke energie-infrastructuur moet komen. Daarnaast moet er sneller grond beschikbaar komen voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet en vergunningen en procedures worden versneld.
Maar uitbreiding alleen is niet genoeg. Het elektriciteitsnet moeten we ook efficiënter benutten, bijvoorbeeld door spitsmijden financieel aantrekkelijker en minder vrijblijvend te maken en het net zwaarder te belasten waar dat veilig mogelijk is. Spitsmijden houdt in dat we met ondernemers afspreken om op een ander moment stroom te verbruiken of op te wekken. Zoals bijvoorbeeld een tuinder in Zevenhuizen die bereid is om flexibel gebruik te maken van het stroomnet waardoor dertien nieuwe bedrijven ook aangesloten kunnen worden.
Het nieuwe energiesysteem vraagt daarnaast om ander gedrag van alle gebruikers. Waarbij vooral elektriciteit wordt gebruikt wanneer er veel duurzame opwek van wind of zon is en minder elektriciteit wordt gebruikt tijdens piekuren.
Online bijeenkomst
De netbeheerders nodigen ondernemers in Zuid-Holland uit voor een webinar op donderdag 16 januari 2025 van 13.30-14.30 uur. Tijdens deze online bijeenkomst krijgen ondernemers meer informatie over de recente ontwikkelingen op het elektriciteitsnet, wat congestieonderzoek inhoudt en gaan de netbeheerders met ondernemers in gesprek over het beschikbaar stellen van flexibel vermogen en spitsmijden.