Elektriciteitsnet Leiden bereikt maximale capaciteit

Drie elektriciteitsstations in Leiden hebben de maximale capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit. Dat betekent dat nieuwe bedrijven die zich willen vestigen in het gebied wat door deze elektriciteitsstations van stroom wordt voorzien, niet zomaar een elektriciteitsaansluiting kunnen krijgen. Het gaat daarbij om een groot deel van Leiden en omliggende gemeenten. De beperking geldt ook voor bestaande bedrijven die hun aansluiting willen uitbreiden.

10 oktober 2024
Zuid-Holland
luchtfoto van een woonwijk in leiden. Op de achtergrond hoge gebouwen

“Helaas hebben we nu ook in Leiden te maken met de gevolgen van de drukte op het elektriciteitsnet,” zegt Monique Hoogwijk, regiomanager bij netbeheerder Liander. “We sturen vandaag al onze klanten een brief met dit impactvolle nieuws. Samen met hen willen bekijken of een nieuwe of grotere aansluiting onder voorwaarde toch mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld als zij tijdens de spitsuren geen gebruik maken van het elektriciteitsnet. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan worden deze nieuwe aanvragen op een wachtlijst geplaatst en is een aansluiting pas mogelijk zodra uitbreiding van het elektriciteitsnet is gerealiseerd.”

Daarnaast roept Hoogwijk bedrijven op om eerst zelf te kijken wat er binnen de bestaande aansluiting nog mogelijk is en wordt gestart met congestiemanagement onderzoek. “Daarin doen we een dringend beroep op grootzakelijke klanten om hun huidige vermogen flexibel in te zetten, zodat we toch meer bedrijven nu al toegang kunnen geven tot het elektriciteitsnet.

Impact voor grootverbruikers

De beperkingen op het stroomnet in de regio Leiden gelden voor bedrijven met grootverbruikaansluiting in de gemeenten Leiden, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, Teylingen, Oegstgeest, Kaag & Braassem, Voorschoten, Leiderdorp en Nieuwkoop. In een deel van deze gemeenten hebben ondernemers al langer te maken met netcongestie. Met de nieuwe beperkingen in Leiden is er vrijwel in alle gemeenten van regio Holland Rijnland sprake van netcongestie. Dit betekent dat grootverbruikers van elektriciteit zoals bedrijven, scholen, supermarkten en bijvoorbeeld sporthallen rekening moeten houden met langere wachttijden voor een nieuwe of zwaardere aansluiting kan worden gerealiseerd.

Het volle elektriciteitsnet in Holland-Rijnland heeft geen gevolgen voor consumenten en bedrijven met een kleine stroomaansluiting. Ook voor woningbouwprojecten die al bij Liander bekend zijn, is capaciteit beschikbaar.

Uitbreiding infrastructuur

Het uitbreiden van het elektriciteitsnet is geen eenvoudige opgave. Liander heeft hiervoor verschillende projecten in gang gezet. De belangrijkste oplossing is de bouw van een nieuw, groot hoogspanningsstation in Hazerswoude Rijndijk. De voorbereidingen hiervoor zijn samen met landelijk netbeheerder TenneT in volle gang. Daarnaast worden twee elektriciteitsstation in Leiden uitgebreid op de huidige locatie. Dit leidt in de periode 2028 – 2032 tot steeds meer capaciteit. Het huidige elektriciteitsstation in Leiden Noord kan niet op dezelfde locatie worden uitgebreid. Samen met de gemeente worden hiervoor gezocht naar een nieuwe locatie. Naar verwachting is de uitbreiding voor dit station niet eerder dan over tien jaar gereed.


Leiden-RU


Leiden Noord


Leiden 50/150kV