Elektriciteitsnet Duin- en Bollenstreek bereikt maximale capaciteit

Het regionale onderstation van netbeheerder Liander in Sassenheim zit nu helemaal vol. Daarmee heeft het elektriciteitsnet in de gehele Duin- en Bollenstreek de maximale capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit. In januari 2024 ging een deel van het onderstation op slot waardoor een gedeelte van het elektriciteitsnet in dit gebied al zijn maximale capaciteit had bereikt. Nieuwe bedrijven die zich nu willen vestigen worden op een wachtlijst geplaatst. Dat geldt ook voor bedrijven die al over een aansluiting beschikken en deze willen uitbreiden. Het onderstation in Sassenheim en de hieraan gekoppelde elektriciteitsstations moeten nu eerst worden verzwaard om extra capaciteit in de regio mogelijk te maken.

6 juni 2024
Zuid-Holland
Onderstation sassenheim

Net als in diverse andere gebieden in Nederland neemt ook de vraag naar elektriciteit in de Duin- en Bollenstreek snel toe. Die snelheid heeft ervoor gezorgd dat het elektriciteitsnet in de gehele Duin- en Bollenstreek vol zit. Een groot deel van de regio heeft al enige tijd te maken met een vol elektriciteitsnet en met de congestie afkondiging voor het gehele regionale onderstation Sassenheim, zijn daar nieuwe knelpunten bijgekomen. Nu krijgen ook de kernen Lisse, Katwijk en Valkenburg te maken met beperkingen op het elektriciteitsnet. Ook de ondernemers in deze kernen komen bij het doen van nieuwe aanvragen voor capaciteit, direct op een wachtlijst terecht.

“Het regionale elektriciteitsstation in Sassenheim heeft helaas nu ook de maximale capaciteit bereikt,” zegt Monique Hoogwijk, regiomanager bij Liander. “Met ondernemers die hun bedrijf in dit gebied willen vestigen of hun bestaande aansluiting willen uitbreiden, bekijken we of hun bedrijf eventueel onder voorwaarden een aansluiting kan krijgen. Dat kan bijvoorbeeld als zij tijdens de spitsuren geen gebruik maken van het elektriciteitsnet. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan worden deze nieuwe aanvragen op een wachtlijst geplaatst en is een aansluiting pas mogelijk zodra uitbreiding van het elektriciteitsnet is gerealiseerd.” Daarnaast roept Monique Hoogwijk organisaties op om eerst zelf te kijken wat er binnen de bestaande aansluiting mogelijk is.

Het volle elektriciteitsnet in de Duin- en Bollenstreek heeft geen gevolgen voor consumenten en bedrijven met een kleine stroomaansluiting. Ook voor de bij Liander bekende nieuwbouwplannen, is capaciteit beschikbaar.

Uitbreiding elektriciteitsstations

Om het tekort aan elektrische capaciteit in de Duin- en Bollenstreek op te lossen, moeten verschillende elektriciteitsstations en ook het regionale elektriciteitsstation in Sassenheim worden uitgebreid. Liander gaat ervan uit dat hiervoor de werkzaamheden tussen 2029 en 2031 gerealiseerd zijn. Zij is hiervoor afhankelijk van beschikbare grond en vergunningen.

Flexibel gebruik

Naast de voorbereidingen voor de uitbreiding en nieuwbouw van het elektriciteitsstation, monitort Liander het station continue voor eventuele afname en onderzoekt Liander daarnaast wederom na de eerder gemelde knelpunten in januari 2024 of ondernemers met een bestaande aansluiting op het net, mogelijkheden hebben om deze flexibel te gebruiken. Concreet betekent dit dat deze ondernemers op bepaalde momenten tegen betaling, geen of minder elektriciteit afnemen. Dat heet congestiemanagement en kan betekenen dat ondernemers die op de wachtlijst terecht zijn gekomen, eerder dan 2030 hun aansluiting kunnen krijgen. De uitkomsten van dit onderzoek worden eind dit jaar verwacht.

Blijven investeren

Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. Dit is echter niet ontworpen voor de snelle ontwikkelingen die nu plaatsvinden. Als gevolg van de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening neemt de vraag naar elektrisch vermogen steeds sneller toe.

Liander werkt de komende jaren onverminderd door aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet in de regio Holland-Rijnland. De komende twee jaar wordt hiervoor in deze regio 394 miljoen euro geïnvesteerd. Kijkend tot 2033, bouwt Liander samen met TenneT in de regio twee grotere elektriciteitsstations (150kV); één in Zuidplaspolder bij Zevenhuizen en één in Hazerswoude-Rijndijk. Het bestaande station in Leiden en het eerder genoemde station in Sassenheim worden allebei uitgebreid. Naast de bouw en uitbreiding van de grotere elektriciteitsstations, worden 17 bestaande ‘kleinere’ stations uitgebreid en bouwt Liander 10 nieuwe stations van dit type. Dit betreft onder andere nieuw te bouwen stations in Hillegom, Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout.